Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde konceptuāli apstiprinājusi izstrādājamās izmaiņas LFF klubu licencēšanas noteikumos, kā arī virza tālāku priekšlikumu izskatīšanu par izmaiņām klubu akreditācijas sistēmā.

Abi noteikumu kopumi ir cieši saistīti, gan ikgadēji akreditējot klubus dalībai dažādās Latvijas sacensībās, gan izvērtējot klubu jaunatnes sistēmu atbilstību attiecīgā līmeņa prasībām, par ko no LFF un starptautiskajiem partneriem pienākas dažādi atbalsta un finansējuma mehānismi.

Klubu licencēšanas noteikumos konceptuāli atbalstītas izmaiņas juridiskajos un finanšu kritērijos, lai stiprinātu LFF iespējas pārliecināties, ka attiecīgais klubs pilda visas tā saistības un vidējā termiņā nodrošina pilnvērtīgu tā darbību. Smeļoties no pēdējo gadu pieredzes un dažādām specifiskām situācijām gan atsevišķu klubu akreditēšanā, gan to tālākajā darbībā, LFF mērķis ir ieviest pastāvīgi aktīvu klubu licencēšanas sistēmu. Ar ekspertu iesaisti tiktu nodrošināts regulārs monitorings klubu darbībai un atbilstībai prasībām. Ja līdz šim klubu atbilstība licencēšanas prasībām vērtēta pāris reizes gadā, jaunās noteikumu izmaiņas paredz regulāru iesaisti klubu darbības uzraudzīšanā. Saskaņā ar izmaiņām noteikumos LFF būs plašākas iespējas pārliecināties par klubu īpašniekiem un sniegtajām finansiālajām garantijām.

Klubu licencēšanas un akreditācijas noteikumi visos līmeņos tiek pārstrādāti arī ar mērķi mazināt birokrātisko slogu, nodrošinot visiem saprotamu un skaidros kritērijos balstītu sistēmu. Abiem savstarpēji saistītajiem noteikumu blokiem ir jāiet līdzi laikam un jāsasniedz nākamais attīstības līmenis.

Līdz noteikumu apstiprināšanai un ieviešanai praksē vēl ir veicami dažādi skaidrojošie un izpētes darbi. Kā nākamais no tiem – diskusijas ar darba grupu, kuras sastāvā ir dažāda līmeņa klubu pārstāvji, par sporta kritērijiem licencēšanas noteikumos un to sasaisti ar klubu akreditācijas sistēmu. Darba grupa ir lūgta nākamajā LFF valdes sēdē diskutēt par akreditācijas sistēmas izmaiņu priekšlikumiem 2022. gada pārejas posmam un jaunajam akreditācijas ciklam no 2023. gada.

Tāpat 18. oktobra LFF valdes sēdē skatīts jautājums par organizācijām, kas pašlaik pretendē uz LFF biedra statusu un atrodas biedra kandidātu sarakstā. Ņemot vērā uzsākto LFF biedru un statūtos noteikto biedra statusa kritēriju revīziju, aktīvie biedra kandidāti tiek lūgti iesniegt nepieciešamo informāciju, lai izvērtētu to atbilstību biedra statusam un lemtu par kandidātu tālāko statusu. Neaktīvie kandidāti tiks izslēgti no LFF biedra kandidātu saraksta.

Kā zināms, šīgada LFF kongresā tika apstiprinātas izmaiņas LFF statūtu punktos, kas skar LFF biedru dalības noteikumus un prasības, ņemot vērā pašlaik notiekošo LFF biedru pārstrukturēšanas procesu. Pārejas periodā līdz 2022. gada maijam LFF uzdevums ir pārstrādāt un strukturēt LFF biedru piederību, kā arī noteikt to pārstāvju grupas, savukārt esošajiem LFF biedriem līdz šim termiņam jānodrošina atbilstība statūtos noteiktajām obligātajām biedra statusa prasībām.

LFF valde iepazinās ar veiktā LFF funkcionālā audita ieteikumu realizēšanas plānu, kas paredz konkrētas darbības ar piesaistītiem termiņiem organizācijas, personāla, finanšu pārvaldības un iekšējās komunikācijas uzlabošanas nolūkos.

Nākamā LFF valdes sēde paredzēta 1. novembrī.