Šomēnes Slovēnijā notika Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) Bērnu tiesību aizsardzības samits, kurā viena no galvenajām tēmām bija par digitālo ietekmi uz bērniem. Samitā piedalījās arī Latvijas Futbola federācijas (LFF) futbola sociālās atbildības speciāliste Alise Pētersone.

A. Pētersone: "Bija šokējoši dzirdēt par tehnoloģiju ietekmi uz bērniem un jauniešiem. Par šo tēmu mums noteikti kā organizācijai ir jādomā, lai pasargātu bērnus un jauniešus no šiem riskiem. Pārmaiņas noteikti varam veicināt paši, iepazīstoties ar šo informāciju un izdarot izmaiņas vispirms savā ikdienā, pēc tam arī savu bērnu dzīvē – ieviešot jaunus, veselīgus ieradumus attiecībā uz mobilā tālruņa un citu digitālo ierīču lietošanu. Šī tēma man liek uzdot jautājumu: "Vai un cik mēs apzināti veidojam attiecības ar bērniem un ko mēs vēl varam darīt? Vai pati nolieku nost savu viedierīci un veltu nedalītu uzmanību bērnam, jaunietim, kolēģim, draugam?""

Samitā tika diskutēts par vecāku, pedagogu, psihologu, pediatru un pētnieku kustību "Human Change", kas ceļ trauksmi par digitālā satura, ierīču un sociālo tīklu draudiem bērnu veselībai un attīstībai. Tās mērķis ir apkopot attiecīgo informāciju un, pamatojoties uz zinātniskiem pētījumiem, kopīgi meklēt risinājumus.

Samitā uzstājās virkne dažādu jomu profesoru un speciālistu, tika aplūkoti dažādi statistikas fakti par viedierīču lietošanu bērnu un jauniešu vidū, tā korelāciju ar izmaiņām fizisko aktivitāšu, paškaitējuma un emocionālās veselības rādītājos.

UEFA Sociālās un vides ilgtspējības departamenta vadītājs Mikēle Uva samitā izcēla, ka futbols ir spēcīgs pretlīdzeklis pret vientulību un sociālo izolāciju, ko var izraisīt digitālo ierīču pārmērīga izmantošana. Visiem bērniem ir tiesības uz bērnību bez digitālās informācijas, kas nodrošina pietiekami daudz iespēju veiksmīgi attīstīt nepieciešamās sociālās, intelektuālās un fiziskās prasmes.