Grāmatnīcu plauktos visā Latvijā ir pieejama nacionālās futbola izlases fizioterapeita, Latvijas Futbola federācijas (LFF) Sporta medicīnas un pētniecības nodaļas vadītāja, sporta zinātnes doktora Artūra Ivuškāna sagatavotā otrā autorgrāmata “Ceļa locītava. Traumas un citi bojājumi fizioterapeita skatījumā”.

Grāmatā sniegta pamata informācija par ceļa locītavas anatomijas un biomehānikas struktūrām. Apkopota pamata informācija par biežāk sastopamajām problēmām un traumām, kas saistītas ar ceļa locītavu, kā arī piedāvāta ar ceļa locītavu saistītās muskulatūras manuālie funkcionālā spēka testēšanas paņēmieni un atsevišķu diagnožu specifiskie testi. Šī informācija noderēs gan zinošiem speciālistiem, zināšanu atsvaidzināšanai, tā arī jaunajiem speciālistiem mācību procesā.

Grāmatas ievadā autors raksta sekojoši:

“Grāmatas nodaļās, kur aprakstīti un attēloti dažādi vingrinājumi, jāpatur prātā, ka tos ir iespējams izmantot dažādos posmos: profilaktiskos nolūkos, lai veiksmīgi samazinātu traumu iespēju, sagatavojoties plānotajai ķirurģijai, vai gluži pretēji – pielietot tos rehabilitācijas procesā pēc ķirurģijas. Kā arī tos iespējams veiksmīgi pielietot vairākiem mērķiem: muskuļu spēka palielināšanai, stabilitātes palielināšanai, muskulatūras stiepšanai. Jāpiemin, ka šeit piedāvātie vingrinājumi veidoti un pasniegti tā, lai tos būtu iespējams pielietot, bez dažādu sarežģītu trenažieru lietošanas, tātad – tos iespējams lietot mājas apstākļos, izmantojot minimālu inventāru.

Svarīgi, lai sportistiem (vai cilvēkiem, kuri regulāri piekopj fiziskās aktivitātes) būtu reālistisks priekšstats gan par profilakses, gan rehabilitācijas procesu un iespējami sasniedzamo rezultātu. Tātad nepārtraukti jāseko līdzi savam veselības stāvoklim, gan treniņa laikā, gan visas fiziski aktīvās dzīves laikā, un jāizvērtē radušās sāpes vai diskomforts. Ir labi, ja sportisti vai vienkārši fiziski aktīvi cilvēki spēj izdalīt un atšķirt sāpju simptomus. Rekomendācija ir pēc sportā gūtas traumas saglabāt spēka vingrinājumu treniņus, optimāli divas reizes nedēļā.”

Savā pirmajā grāmatā "Vingrinājumi muguras veselībai" Artūrs Ivuškāns sniedza pamatinformāciju par muguru veidojošā ķermeņa struktūrām un pareizu fiziskās slodzes dozēšanu. Tajā tika apkopots plsašs vingrinājumu klāsts ar mērķi nostiprināt muguras jostas daļas struktūras, palielinot tās stabilitāti.


Latvijas Futbola federācija