No 31. janvāra līdz 2. februārim Frankfurtē risinājās Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) un Vācijas Futbola asociācijas (DFB) kopīgi rīkotais astotais UEFA medicīnas simpozijs ar tēmu "Medicīnas nozīme futbolā". Šāds simpozijs tiek organizēts ik pēc četriem gadiem visām UEFA dalībvalstīm - to medicīnas segmentu vadītājiem un ārstiem. Šogad caur dažādām tēmām fokuss bija uz futbola medicīnas nozīmīgo attīstību pēdējos gados un tās izšķirošo lomu mūsdienu spēlē. Latvijas Futbola federāciju (LFF) šajā simpozijā pārstāvēja LFF Sporta medicīnas un pētniecības nodaļas vadītājs Artūrs Ivuškāns.

Šogad galvenā tēma bija par pēkšņajiem sirdsdarbības apstāšanās gadījumiem, kas tika aktualizēta pēc Dānijas futbola izlases uzbrucēja Kristiana Eriksena sirds apstāšanās gadījuma Euro 2020 laikā. Lielākā daļa lektoru dalījās ar tēmām par sirdsdarbības traucējumiem, pirmās palīdzības sniegšanu un nepieciešamo aprīkojumu, lai novērstu apstāšanās riskus nākotnē un glābtu futbolistu dzīvības laukumā. Tāpat simpozija saturā liels uzsvars likts uz sieviešu futbolu un tā sasaisti ar grūtniecību, menstruālā cikla ietekmi un futbolistu sniegumu.

Artūrs Ivuškāns uzsver, kas Latvijas futbolā būtu jādara, lai samazinātu riskus gadījumiem, kas saistīti ar sirds apstāšanās riskiem: "Noteikti nepieciešama izglītošana par rīcību attiecīgajās situācijās. Piemēram, pat ja nav bijis kontakts ar citu spēlētāju, taču futbolists laukumā saļimst, komandas biedriem ir jābūt spējīgiem atpazīt situāciju un jāspēj nekavējoties palīdzēt. Tāpat arī visam pārējam personālam ir jābūt informētam par nepieciešamo rīcību un spēju identificēt negadījumu. Sabiedrībā par šīm situācijām runā jeb izglītojas tikai tad, ja nepieciešams nokārtot kādu atļauju - CSDD apliecību, ieroča nēsāšanas atļauju vai ko līdzīgu, taču ikdienā nepieciešamo rīcību ir nepieciešams zināt ikvienam no mums, jo ar to varam saskarties arī ikdienā uz ielas un ģimenē. Katra sekunde ir svarīga. Treneru izglītības programmās šīs tēmas nāktu par labu paplašināt un padziļināt. Noteikti plānojam atjaunot medicīniska rakstura seminārus.

Ja runājam par grūtniecību, tad ķermenim ir jādod laiks pielāgoties un adaptēties jaunajiem apstākļiem. Šī adaptācija notiek gan fiziski, gan mentāli. Taču atgriešanās sportā augstā līmenī pēc grūtniecības ir iespējama. Grūtniecība nenozīmē, ka pirmajā dienā būtu jāpamet fiziskās aktivitātes vai jāpārtrauc nodarboties ar futbolu. Grūtnieces var nodarboties ar regulārām aktivitātēm līdz pat grūtniecības 30. nedēļai, taču, protams, vienmēr ir nepieciešams regulārs ārsta apmeklējums. Protams, kāda daļa no sezonas būs jāizlaiž, taču ķermenis lieliski spēj atjaunotie, un nekādas problēmas nākotnē nebūs jāpiedzīvo. Runājot par menstruācijām, ir jāsaprot, ka tā ir dzimumu specifika. Apkalpojošajām personām vienkārši ir jābūt saprotošām, jo menstruācijas bieži pavada stipras sāpes, kas samazina sniegumu laukumā. Treneriem ir jārēķinās, ka, visticamāk, futbolistes šajā periodā nevarēs parādīt savu labāko sniegumu, līdz ar to nepieciešams abpusēji dalīties ar šo informāciju par veselības stāvokli, lai komandas varētu efektīvāk plānot savus treniņprocesus un gatavošanos spēlēm."