Sabalansēts ikdienas uzturs ir ikviena organisma veselības stūrakmens. Cilvēkiem ar regulārām fiziskajām aktivitātēm šīs prasības pieaug, jo fiziskas aktivitātes laikā (kā arī pēc tās) organisma vielmaiņa noris intensīvāk. Piedāvājam Latvijas Futbola federācijas (LFF) Sporta medicīnas un pētniecības nodaļas vadītāja Artūra Ivuškāna rekomendācijas par vitaminizēšanos sportistu ikdienā.

Uztura bagātinātāju nepieciešamība

Slodzes laikā ķermenis tērē ne tikai enerģiju, bet arī minerālvielas, vitamīnus, elektrolītus (it īpaši intensīvas slodzes un svīšanas laikā) un citas vielas, kas nodrošina aktīvos bioķīmiskos procesus.

Protams, lietderīgi ir visus šos organismam un ķermenim nepieciešamos elementus uzņemt dabīgā vaidā, ikdienas ēdināšanas plānā iekļaujot dažādus dārzeņus un augļus. Tomēr ne vienmēr ir pieejami kvalitatīvi un svaigi augļi un dārzeņi. Šādā gadījumā šiem bioloģiskajiem procesiem var palīdzēt, papildus lietojot dažādus uztura bagātinātājus. Šādu mērķi var īstenot, izvēloties dažādus polivitamīnu kompleksus. Jāpiemin, ka minerālvielu un vitamīnu efektīva uzsūkšanās būs iespējama, kombinējot dabīgos to avotus (pamatā augļi un dārzeņi) un sintētiskos avotus (uztura bagātinātājus).

Turklāt jāpatur prātā ļoti svarīgs algoritms – sintētiskos uztura bagātinātājus rekomendējam lietot vienīgi tad, ja jūsu fiziskās aktivitātes ir vismaz 3 reizes nedēļā, kā arī to ilgums ir 60-80 minūtes, kā arī liela treniņa nodarbības daļa ir ar izteikti intensīvu slodzi. Tātad: treniņš 3 reizes nedēļā + vismaz stundu garš + intensīvs. Ja jūsu fiziskās aktivitātes neatbilst šim algoritmam, tad jums papildus uzturs jeb uztura bagātinātāji nav nepieciešami. Šādā gadījumā organisms būs spējīgs gan uzkrāt enerģiju nākamajam treniņam, gan atjaunoties pēc tā. Vienīgais priekšnosacījums šim ir sabalansēts ikdienas ēdināšanas plāns ar optimālu olbaltumvielu, ogļhidrātu, tauku, šķiedrvielu, vitamīnu un ūdens daudzumu.

Speciālisti nerekomendē ikdienā lietot uztura bagātinātājus lielos daudzumos līdz aptuveni 14 gadu vecumam. Tas var negatīvi ietekmēt normālu organisma attīstību un augšanas procesus. Protams, katrs gadījums jāizvērtē atsevišķi, konsultējoties ar speciālistiem un veicot organisma analīzi.

Pašā nosaukumā (uztura bagātinātāji) arī slēpjas šo sintētisko vielu atšifrējums. Tie paredzēti, lai nevis aizstātu ēdienreizi vai to aizvietotu, bet gan - lai kalpotu kā tās papildinājums. Ar mērķi, lai organisms saņemtu pēc iespējas vairāk noderīgo vielu un iespējami efektīvi nodrošinātu dažādus procesus. Piemēram, augšanas un attīstības procesus jauniešiem, ķermeņa sagatavošanu fiziskajām aktivitātēm vai atjaunošanās procesu veicināšanai u.c. Rekomendācija būtu šos uztura bagātinātājus lietot kopā ar pārtiku, tātad "normālas" ēdienreizes laikā vai uzreiz pēc tās.

LFF izlašu vajadzībām izvēlas dažādu "Sponser" uztura bagātinātāju produkciju. Šajā gadījumā runa ir par multivitamīnu (polivitamīnu) kompleksu, jo tā kompleksa sastāvā ir daudz aktīvo vielu, kuras nepieciešamas sportistu organismam un ķermenim paaugstinātas fiziskās slodzes laikā treniņnometnēs.

Dažādi uztura bagātinātāji

Kā jau minēts, Latvijas izlašu ikdienā populārs ir polivitamīnu un minerālvielu komplekss ar antioksidantiem profesionālajam sportam, treniņiem un sacensībām. Speciāli sabalansēts bioloģiski aktīvo vielu komplekss, kas paredzēts intensīvai un ilgstošai fiziskai slodzei, īpaši treniņnometnēm un pirms sacensību periodā.

Treniņnometnes laikā šos vitamīnus sportisti lieto brokastu laikā, lai ķermenis būtu gatavs paredzamajai fiziskajai slodzei dienas laikā un varētu nodrošināt ķermeni ar tam nepieciešamajām vielām dažādajiem bioloģiskajiem un fizioloģiskajiem procesiem.

Viena no neatņemamām uztura sastāvdaļām ir taukskābes, un organisms jābagātina tieši ar omega-3 taukskābēm, lai nodrošinātu pēc iespējas lielāku balansu starp omega-3 un omega-6 taukskābēm. Tās ir vitāli nepieciešamas organisma augšanai un funkcionēšanai. Taču tās, līdzīgi kā vitamīnus un minerālvielas, organisms pats sintezēt nespēj, un mums šīs vielas jāuzņem papildus. Pamatā ikdienas pārtika ir bagāta ar omega-6 taukskābēm, tādēļ, lai nodrošinātu labu balansu ikdienā papildus jālieto produkti, kuri satur omega-3 taukskābes. Piemēram, pieejama nerafinēta savvaļas dziļūdens lašu zivju eļļa, kas ir uztura bagātinātājs pieaugušajiem un bērniem no 3 gadu vecuma. Satur vērtīgās omega-3 nepiesātinātās taukskābes augstā koncentrācijā dabīgā formā. Tās labvēlīgi ietekmē asinsriti, sinaptisko pārvadi, gēnu ekspresiju un organisma imūnos procesus.

Zinātnieki uzskata, ka optimālai neaizvietojamo taukskābju omega-3 un omega-6 attiecībai ikdienas uzturā jābūt 1 pret 4. Taču pētījumi liecina, ka mūsdienu cilvēka ēdienkartē šī attiecība svārstās starp 1:10 līdz pat 1:20. Tiek uzskatīts, ka lielais omega-6 pārsvars palielina dažādu saslimšanu – tajā skaitā depresijas – risku.

Dabīgie avoti ikdienas ēdienkartē būtu dažādi vēžveidīgie, jūras produkti, piemēram – lasis. Jāpiemin, ka optimālu omega-3 līmeni organismā var sasniegt, ja dabīgos avotus papildina ar sintētiskajiem. Turklāt omega-3 dabīgos produktus vajadzētu lietot termiski neapstrādātus, jo omega-3 ir termiski neizturīga substance un termiskas apstrādes laikā strauji noārdās. Rekomendācija ir lietot, piemēram, mazsālītu lasi vai foreli.

Vēl viens no neatņemamiem cilvēka dzīves elementiem (it īpaši Latvijas platumu grādos) ir D vitamīns. Populāri tiek izmantots bioloģiski aktīvs, dabīgs D3 vitamīns kapsulās, kas veicina normālu imūnsistēmas darbību, palīdz uzturēt kaulu un zobu veselību, veicinot kalcija un fosfora normālu uzsūkšanos un izmantošanu organismā.

Jāpiemin, ka D vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns, tādēļ jāatceras, ka tā efektīva uzsūkšanās iespējama, ja to lieto ēdienreizes laikā, kā arī iespējami to kombinējot ar omega-3 avotiem, kas paši par sevi jau ir taukaini. Tāpat rekomendējam katram sekot sava D vitamīna koncentrācijai organismā. Tas ir izdarāms, veicot asins analīzes. Minimālais koncentrācijas daudzums cilvēkiem, kuri veic regulāras fiziskās aktivitātes, būtu 30, bet optimālais 45-55.

Veicot fiziskas aktivitātes, muskuļiem nepieciešams uzturs, lai muskuļi spētu veiksmīgi un efektīvi atjaunoties, kā arī lai treniņa procesa rezultātā palielinātos to potenciāls. Runa ir par olbaltumvielām jeb proteīniem. Proteīnus organisms sašķeļ līdz aminoskābēm. Atsevišķas neaizstājamās aminoskābes ir iespējams uzņemt tikai ar dzīvnieku valsts produkciju. Tātad uzturā jālieto mājlopu gaļa, putnu gaļa, zivis. Pamatā visas atrodamas dzīvnieku valsts produktos, tomēr arī augu valstī tās ir atrodamas. Piemēram, iesala ekstrakts satur neaizvietojamās aminoskābes.

Viens no svarīgākajiem elementiem, kas šo procesu var nodrošināt, ir sazaroto ķēžu aminoskābes jeb BCAA (branched-chain amino acids), kas pieejamas gan kapsulās, gan šķidrā veidā. Diētiska pārtika, kas paredzēta intensīvas muskuļu piepūles gadījumos, īpaši sportistiem. Ja lieto sintētisku BCAA, tad ieteicams to lietot 15-20 minūtes pirms vai pēc treniņa nodarbības, tam uzdzerot aptuveni glāzi ūdens.

Nelietojiet sintētiskos vitamīnus, iepriekš nepārliecinoties pie speciālistiem par to nepieciešamību!