Latvijas Futbola federācija (LFF) 2018. gadā uzsāk pašmāju futbola klubu fizioterapijas speciālistu apmācību ciklu. Tā ietvaros plānoti vairāki apmācību semināri par dažādām tēmām, ar kuru palīdzību var nodrošināt sportistu manuālu diagnostiku, ārstēšanu un arī profilaksi.

LFF Sporta medicīnas un pētniecības nodaļas piedāvātās programmas mērķis ir pašmāju futbola fizioterapeitiem sniegt iespēju gan atkārtot jau apgūtās teorētiskās zināšanas un atsvaidzināt praktiskās iemaņas, gan arī uz esošo zināšanu bāzes iegūt jaunas iemaņas, vienlaikus veicinot savstarpēju speciālistu pieredzes apmaiņu.

Pirmais bezmaksas seminārs Latvijas futbola klubu fizioterapijas speciālistus pulcēja 9. maijā Rīgā, kad semināra centrālā tēma bija ceļa locītava.

Kā skaidro LFF Sporta medicīnas un pētniecības nodaļas vadītājs Artūrs Ivuškāns, ceļa locītava ir sarežģīta un kompleksu struktūru veidota vienība, kas ir bieži pakļauta dažādu traumu riskam, turklāt traumas gadījumā ne vienmēr var precīzi noteikt locītavas struktūru bojājumu. Fizisko aktivitāšu laikā vai neveiksmīgas sporta darbības rezultātā ceļa locītava tiek traumēta salīdzinoši biežāk par citām ķermeņa daļām. Turklāt šādu statistiku veido gan ceļa locītavas dažādu struktūru bojājumi akūtos gadījumos, gan arī bojājumi, kas iegūti lielākā laika posmā - fiziskas pārslodzes rezultātā.

Semināra laikā tika aplūkotas tādas tēmas kā funkcionālā spēka noteikšanas testi augšstilba muskulatūrai, ceļa locītavas ortopēdiska un funkcionāla izvērtēšana, biežāk sastopamās problēmas un diagnozes, kā arī vingrinājumi ceļa locītavas veselības veicināšanai.