Esošajam Latvijas Futbola federācijas (LFF) valdes sastāvam viena no darba prioritātēm ir futbola infrastruktūras attīstīšana. Iepriekšējos gados jau atklātas pirmās piepūšamās futbola halles ārpus Rīgas – Rēzeknē un Liepājā. Veikti arī citi svarīgi un ievērojami futbola infrastruktūras uzlabošanas darbi, bet plāni ir vēl plašāki.

Atgādinām, ka 2022. gadā infrastruktūras segmentā tika īstenoti tādi projekti, kā Rēzeknes piepūšamās futbola halles mākslīgās futbola zāles segums (64x43 m), Ilūkstes Sporta centra stadiona mākslīgās futbola zāles segums (64x43 m), Limbažu stadiona mākslīgās futbola zāles segums (64x43 m), Gulbenes Sporta centra mākslīgās futbola zāles segums (67x52 m), Rīgas Klasiskās ģimnāzijas mākslīgās futbola zāles seguma (67x44 m) nomaiņa, Rīgas 75. vidusskolas mākslīgās futbola zāles segums (110x72 m), stadiona "Daugava" (Liepāja) mākslīgās futbola zāles seguma (108mx68m) nomaiņa, automātisko laistīšanas sistēmu izbūve Preiļos un Staicelē, piepūšamās halles Rēzeknē un Liepājā, "Daugavas" stadiona jumta izbūve, apgaismojuma izbūve RTU stadionā Rīgā u. c.

Šī gada 11. augustā LFF valde pieņēma zināšanai informāciju par Latvijas futbola infrastruktūras projektu īstenošanas procesu un uzdeva LFF administrācijai līdz šī gada 31. augustam sagatavot līguma projektu ar FS "Metta" par futbola piepūšamās halles būvniecību. Tāpat LFF valde iepazinās ar LFF administrācijas ziņojumu par LFF budžeta izpildi uz 2023. gada 31. jūliju, informāciju par FIFA "Forward" projektu "Profesionālo līgu attīstība – Virslīga".

Līdz nākamā gada pavasarim paredzēts veikt uzlabojumus vēl vismaz trīspadsmit infrastruktūras objektos.

INFRASTRUKTŪRAS PROGRAMMAS PLĀNS LĪDZ 2024. GADA PAVASARIM:

  • jauns standarta izmēra mākslīgais laukums Daugavpilī,
  • sintētiskā seguma nomaiņa Preiļos (95x65),
  • standarta izmēra sintētiskā seguma nomaiņa Ventspilī,
  • apgaismojuma uzlabošana atbilstoši LFF standartiem Ventspilī,
  • apgaismojuma sistēmas izveidošana Slokas stadionā atbilstoši UEFA 2. kategorijas prasībām,
  • apgaismojuma pilnveidošana atbilstoši UEFA 2. kategorijas prasībām Liepājā,
  • lielā izmēra piepūšamā halle Rīgā,
  • vidējā izmēra piepūšamā halle Rīgā,
  • jauns standarta izmēra mākslīgais laukums Jūrmalā,
  • jauns dabīgais segums un apsildes sistēma "Daugavas" stadionā Rīgā,
  • automātiskās laistīšanas sistēmas izbūves pabeigšana LFF MTC "Staicele",
  • automātiskās laistīšanas sistēmas izbūve Rēzeknē,
  • futbola infrastruktūras inventāra atbalsta programmas 2. posma realizēšana.

"Mēs turpinām identificēt tās vietas un objektus, kuros ieguldījumi infrastruktūras uzlabošanā nepieciešami visakūtāk. Tādā veidā vēlamies uzlabot kopējo situāciju Latvijā, lai mums būtu vairāk vietu, kurās vienlaikus iespējams aizvadīt spēles," norādīja LFF prezidents Vadims Ļašenko.

"Pēdējos gados esam būtiski sakārtojuši un spēcinājuši vietējo līgu sistēmu, Latvijas futbola sezonas laikā spēļu kļuvis un kļūst aizvien vairāk, bet čempionāta prasībām atbilstošu laukumu skaits palielinās mazliet lēnākā tempā. Taču tā ir viena no patīkamākajām problēmām, kas futbolā var būt – spēlēt gribētāju un varētāju ir tik daudz, kā vēl nekad, turklāt attīstība ir pozitīva visos segmentos. Tāpēc mums ir svarīgi attīstīt arī infrastruktūru, lai tiktu līdzi spēlētāju un komandu skaita pieauguma tempiem."

Vairums uzlabojumu infrastruktūras segmentā ir notikuši ar atbalstu no valsts un pašvaldību iestādēm. "Par to ir sevišķi liels prieks. Latvijas Futbola federācija sadarbojas ar vietējām varas iestādēm un veic ieguldījumus futbola infrastruktūras attīstīšanā ne vienpusēji, bet ar sadarbības partneriem, kuri arī ir ieinteresēti futbola popularizēšanā," uzsvēra V. Ļašenko.

Latvijas Futbola federācijas īstenoto futbola infrastruktūras uzlabošanas projektu foto galerijas pieejamas šeit.