Sezonas beigas sagaidījušas visas Latvijas jaunatnes futbola čempionāta komandas piecās vecuma grupās. Vislielāko medaļu birumu piedzīvojis BFC Daugavpils klubs, kura kontā divas zelta un divas sudraba godalgas, bet pa trim reizēm uz goda pjedestāla kāpa Rīgas Futbola skola (divas sudraba un viena bronzas medaļa) un FK Liepāja/LFS (viena zelta un divas bronzas godalgas).

ELITES GRUPA:

  • U-13 vecuma grupa

Kopumā 19 komandas aizvadīja divu apļu cīņas divās apakšgrupās, bez zaudējumiem iztiekot vienīgi Rīgas Futbola skolai. Līdzās tai no A grupas cīņai par medaļām kvalificējās Babītes SK, kuras spēlētājs Dāvis Sedols izcēlās ar 13 gūtiem vārtiem, un JFC Skonto, kamēr B apakšgrupā pār konkurentēm daudz pārākas bija FS Metta un BFC Daugavpils vienības, pirmo pārstāvim Kirilam Zaharovam izceļoties ar 27 vārtu guvumiem. Izšķirošajās cīņās no šīs grupas iekļuva arī FK Dinamo Rīga, bet divu apļu mačos par 1./6. vietu visus konkurentus apsteidza BFC Daugavpils un Rīgas Futbola skola, kas iekrāja vienādu punktu skaitu. Papildrādītāji pirmo vietu deva daugavpiliešiem, kamēr bronzas medaļas ieguva Babītes SK.

  • U-14 vecuma grupa

Pēc astoņu komandu spēlēm divos apļos līderos izvirzījās BFC Daugavpils, kuras sastāvā sevi ar 14 precīziem sitieniem skaļi pieteica Valerijs Lizunovs. Tiesa, papildus divos apļos starp pirmo četru vietu ieguvējām teicami nospēlēja JFC Skonto, sadeldējot septiņu punktu deficītu un izraujot pirmo vietu, kur lieli nopelni Andreja Vostrikova sešiem gūtajiem vārtiem. Noslēguma tabulā daugavpilieši ierindojās otrajā vietā punktu aiz čempioniem, bet uz trešo vietu pakāpās FK Liepāja/LFS.

  • U-15 vecuma grupa

Arī šeit astoņas komandas iesākumā aizvadīja divus apļus, pēc kuriem konkurentiem priekšā bija BFC Daugavpils un FS Metta. Tās abas šķīra punkts, bet vārtu guvēju sarakstā ar 16 trāpīgiem raidījumiem izcēlās Kristiāns Kaušelis no Daugavpils komandas un Artūrs Ostapenko no Rīgas Futbola skolas. Pēc papildu diviem apļiem starp četrām vadošajām vienībām uz pirmo vietu pakāpās FS Metta, apsteidzot daugavpiliešus par deviņiem punktiem un vēl par punktu atpaliekot FK Liepāja/LFS. Šajā posmā rezultatīvākais ar sešiem vārtiem bija čempionu pārstāvis Jegors Novikovs.

  • U-16 vecuma grupa

Desmit komandas medaļas sadalīja divu apļu mačos, pēc kuriem labāko trijnieku šķīra četri punkti. BFC Daugavpils izdevās par diviem punktiem apsteigt Riga FC vienaudžus, bet vēl par diviem punktiem atpalika Rīgas Futbola skola. Ar 22 gūtiem vārtiem atzīmējās daugavpilietis Salvis Petriks, bet par trim precīziem sitieniem mazāk Riga FC pārstāvja Svetoslava Čugunoiva kontā.

  • U-18 vecuma grupa

Prestižākajā vecuma grupā sezonu pabeidza deviņas no desmit komandām, čempionu titulu pēc divu sezonu pārtraukuma iegūstot FK Liepāja/LFS puišiem, kuri noslēgumā par punktu apsteidza Rīgas Futbola skolu. Par diviem punktiem mazāk iekrāja FA Ventspils, bet tūdaļ aiz medaļnieku pulka palika daugavpilieši. Izceļams, ka pērn šajā vecuma grupā uzvarējusī Vidzemes FC šoreiz ierindojās vien devītajā pozīcijā. Ar 15 gūtiem vārtiem sezonu noslēdza čempionu pārstāvis Artūrs Smetanovs un Raivis Ķiršs no Rīgas Futbola skolas.

MEISTARĪBAS GRUPA:

  • U-14 vecuma grupa

Gan pēc 14 pirmā posma spēlēm, gan pēc papildu sešiem mačiem starp četrām labākajām komandām pirmo vietu šeit ieņēma FK Dinamo Rīga, kas noslēguma kopvērtējumā uz goda pjedestāla aiz sevis atstāja JFA Jelgava un AFA Olaine komandas. Pirmajā posmā olainietis Georgijs Sačkovs izcēlās ar 18 vārtu guvumiem, bet otrajā posmā pa četrām reizēm pretinieku vārtsargus pārspēja Gļebs Ostapenko no FK Dinamo Rīga un Raivis Kondrašovs no JFA Jelgava.

  • U-15 vecuma grupa

Pēc identiskas izspēles sistēmas šajā konkurencē čempionu laurus plūca JFA Jelgava, kas otrajā posmā sadeldēja četru punktu deficītu un noslēgumā par pieciem punktiem apsteidza pirmā posma līderus Vidzemes FC. Trešo pozīciju ieņēma Madonas BJSS. Pirmajā posmā 19 vārtus guva Sentis Fiļipovs no Vidzemes FC, bet otrajā posmā izcēlās jelgavnieks Markuss Mārtiņš Stabulnieks, gūstot 12 vārtus.

  • U-18 vecuma grupa

Šajā konkurencē sezonu pabeidza septiņas no astoņām dalībniecēm, savā starpā aizvadot divus apļus. Piedzīvojot tikai vienu zaudējumu, pirmo vietu ieņēma FK Dinamo Rīga/SK Babīte komanda, par diviem punktiem atpalika Jēkabpils SS, bet uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa RFK/FK Auda futbolisti. Jēkabpilietis Žanuels Skopenko sevi pieteica ar 14 precīziem sitieniem.

ATTĪSTĪBAS GRUPA:

  • U-13 vecuma grupa

Informācija par finālturnīru pieejama ŠEIT.

  • U-14 vecuma grupa

Informācija par finālturnīru pieejama ŠEIT.

  • U-15 vecuma grupa

Šī vecuma Austrumu grupā sevi teicami apliecināja Rēzeknes novada BJSS/Saules Puikas, kas desmit mačos svinēja deviņus panākumus. Līdzās tai finālposmā iekļuva SK Kengaroos un Rīgas Futbola skola-2, kuras futbolists Edgars Bricis guva 28 vārtus. Rietumu grupā Talsu NSS par diviem punktiem apsteidza Saldus SS/Brocēnu NBJSS komandu, kuras spēlētājs Nils Burkevics izcēlās desmit reizes, bet labāko trijniekā ielauzās arī JDFS Alberts-2. Finālgrupā pēc desmit mačiem čempionu titulu varēja svinēt Talsu NSS, par četriem punktiem atpalika rēzeknieši un septiņus vārtus guvušais Vadims Mironovs, bet bronzas medaļas kaklā kāra SK Kengaroos.

  • U-16 vecuma grupa

Identiskā izspēles kārtībā Austrumos pirmās trīs vietas ieguva Rēzeknes FA/BJSS, TFK Rēzekne un SK Kengaroos komandas, kas astoņās spēlēs piedzīvoja pa diviem zaudējumiem, bet Rietumos aiz pārliecinošajiem līderiem no AFA Olaine-1 komandas, kas desmit mačos kaldināja deviņas uzvaras, sekoja JDFS Alberts un Riga FC-2. Austrumos astoņas reizes sāncenšu vārtsargus pārspēja rēzeknietis Deniss Solovjovs, kamēr Rietumos 13 trāpīgus sitienus veica Roberts Līdaka no JDFS Alberts. Finālposmā zelta medaļas sev nodrošināja Olaines pārstāvji, kuriem astoņi panākumi desmit mačos, bet otrajā un trešajā pozīcijā palikušās TFK Rēzekne un JDFS Alberts vienības atpalika par 12 punktu tiesu. Šeit pa pieciem vārtiem guva gan čempionu pārstāvis Rolands Bočs, gan rēzeknietis Armans Galajs.

Čempionāta labākie spēlētāji tiks sveikti tradicionālajā jaunatnes futbola sezonas noslēguma pasākumā 28. novembrī Rīgā.

Šosezon dažādo vecuma grupu sacensības uzsāka kopumā 154 komandas, kas jau atkal bija jauns čempionāta dalībnieku rekordskaits.

Latvijas jaunatnes čempionāts, kā ierasts, norisinās piecās vecuma grupās (U-13, U-14, U-15, U-16 un U-18), bet sacensību dalībnieki ir sadalīti trīs spēku samēru konkurencēs – Elites, Meistarības un Attīstības grupās. Elites grupā tiek pulcētas spēcīgākās sava vecuma Latvijas komandas, Attīstības grupā spēkiem mērojas komandas, kas tiecas sasniegt Elites grupas meistarības līmeni, bet Meistarības grupa ir kā pārejas starpposms no Attīstības uz Elites grupu.

Ar katru nākamo čempionāta sezonu tā dalībnieku skaits ir jūtami palielinājies. Tā, piemēram, 2013. gadā čempionātā piedalījās 67 komandas, aizpērn – 129 vienības, bet pirms gada – jau 142 komandas. Tāpat pagājušajā gadā pirmoreiz starp Elites un Attīstības grupām tika ieviests jauns starpposms jeb Meistarības grupa, kurā pērn sacentās U-14 vecuma grupas futbolisti, bet šogad tiem klāt bija nākuši arī U-15 un U-18 vecuma spēlētāji.