Latvijas U-21 izlases vārtsargs Kristaps Zommers ir pārliecināts, ka, pašiem uzlabojot savu spēli, ir iespējams sekmīgi cīnīties ar skotiem 2019. gada UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē. Tā piektdien, 10. novembrī, Pērtā sāksies plkst. 21:30 pēc Latvijas laika. Spēles video tiešraidi varēs vērot www.lff.lv.

- Pret skotiem spēlējām tieši pirms mēneša Liepājā. Ko no tās spēles jāmācās, lai šajā sasniegtu labāku rezultātu?

- Mums ir jābūt stabiliem aizsardzībā - nedrīkstam iesākt spēli iedzinējos, jo tad mums būs grūti izcīnīt pozitīvu rezultātu. Mums noteikti ir jāizmanto savas iespējas. Tas ir viens no galvenajiem faktoriem. Uzbrukumā jāpacenšas izspiest vairāk!

- Vai tu kā vārtsargs spēlē Liepājā sajuti tā saucamo britu futbolu - to, ka būtu vairāk centrējumu nekā citās Latvijas U-21 spēlēs?

- Īsti neko no tām situācijām neizspieda. Bija viens standarts, pēc kura ielaidām vārtus, taču, ja skatāmies kopumā, viņiem ar standartiem varbūt bija divas iespējas. Man kā vārtsargam patīk spēlēt diezgan augstu, savākt centrējumus un palīdzēt aizsargiem, cik vien iespējams.

- Došanās izgājienos - tas ir viens no aspektiem, kas tevi raksturo kā vārtsargu?

- Jā! Mūsdienu futbolā tagad visi vārtsargi spēlē augstu, ar kājām jāmēģina spēlēt izgājienos, tā kā man to prasa arī klubā. Domāju, ka pagaidām ar to ļoti labi tieku galā.

- Savulaik pret skotiem jau esi spēlēji U-19 izlašu līmenī. Ko atceries no tās spēles? Varbūt atceries kādu spēlētāju?

- Atceros Bērku, kurš spēlē West Bromwich Albion. Aizmirsu, kā sauca spēlētāju no Swansea City. Bija arī tāds spēlētājs Morgans. Uzbrukuma līnijā spēlētāji nav mainījušies. Toreiz kvalifikācijā ar U-19 komandu viņiem piekāpāmies.

- Skoti Liepājā uzvarēja ar rezultātu 2:0, bet, ja skatāmies uz spēles saturu, arī mums bija labi momenti gūt vārtus. Cik liela ir starpība starp Skotijas un Latvijas U-21 izlašu līmeni?

- Ja skatāmies uz spēli Liepājā, nemaz nebija tik liela. Žēl, ka sākumā neizmantojām savus momentus - mums tiešām bija iespēja iesist. Varbūt kaut kur uzmanības trūkuma dēļ kļūdījāmies pozicionāli aizsardzībā un ielaidām pirmos vārtus, un īsā laikā - arī otros. Ja mēs pirmie gūtu vārtus, spēle būtu pavisam citādāka.

- Šogad U-21 izlases sastāvā esi aizvadījis divas spēles: vienu pret Lietuvu Viļņā, otru – pret Skotiju. Kā tu salīdzinātu abas komandas?

- Lietuvai, cik atceros, bija jauns treneris, ārzemnieks. Viņi mēģināja vairāk spēlēt pa zemi un diezgan labi arī izdevās - spēlēja labu futbolu. Skoti, kā jau britu futbols, ir ļoti fiziski, grūti ar viņiem tikt galā. Arī ātruma ziņā skoti bija daudz pārāki par lietuviešiem.

- Šogad bieži esi bijis otrais vārtsargs gan U-21 izlasē, gan pārstāvētājā Pordenone komandā Itālijas C sērijā. Kā tas ir būt otrajam vārtsargam?

- Tas ir ļoti slikti. Man tas ļoti nepatīk, bet tā ir trenera izvēle - tā ir jāakceptē. Šis ir komandas sports, jāskatās, kas ir labvēlīgi komandai. Treneris domā, lai ir labāk komandai. Protams, vienmēr vēlētos spēlēt, bet pašlaik, ja runājam par klubu, izskatās tā, kā tas ir - nedod tik daudz iespēju spēlēt. Taču turu galvu augšā, strādāju katru dienu un zinu, ka tā iespēja pienāks un es centīšos to izmantot!

- Itālieši vispār zina, ka Kristaps Zommers ir ārzemnieks? Ņemot vērā, ka jau labu laiku dzīvo Itālijā, domāju, itāliešu valoda tev nesagādā nekādas grūtības!

- Itāļu valoda tik tiešām grūtības nesagādā. Dzīvoju tur jau trešo gadu. Protams, ka zina, ka esmu ārzemnieks, taču nepievērš tam īpašu uzmanību. Arī pats jau esmu pieradis pie itāļu cilvēkiem, viņu tradīcijām.

- Ir kāda lieta, ko tev itāliešu valodā vēl ir grūti izrunāt, vai burtiski pārvaldi to tikpat labi kā latviešu?

- Pārvaldu kā latviešu. Protams, ka latviešu valoda ir mana dzimtā valoda. Nevienu valodu tu nezināsi labāk par dzimto, bet komunicēju perfekti arī itāliešu valodā.

- Ko, spēlējot un dzīvojot Itālijā, esi visvairāk ieguvis gan kā spēlētājs, gan personība?

- Kā spēlētājs esmu ieguvis to [pieredzi - LFF], ka Itālija tiešam ir futbola valsts. Spēlēt tādā atmosfērā stadionos, tas ir lieliski. Novēlu visiem to piedzīvot, tas būtu ideāli. Arī treniņprocesā viņi mums ir daudz priekšā, bet tas nav slikti - mums latviešiem ir daudz, kur tiekties, mēs esam attīstības procesā. Kā cilvēks - jau piecus gadus dzīvoju viens pats, zinu, kā par sevi parūpēties, uzvesties ikdienā, kontrolēt visādas situācijas klubā.

- Pastāsti par karjeras sākumu! Tomēr ilgi esi Itālijā - pieļauju, ka daudzi nemaz nezina, kur tāds Kristaps Zommers sācis futbolista gaitas.

- Futbolista gaitas sāku Šitika Futbola skolā Rīgā. Pēc tam devos uz Dānijas Superlīgas klubu Orhūsā, bet pēc Dānijas - uz Itāliju, uz Parmu.

- Kā nonāci Dānijā?

- Caur aģentu. Viņš teica, ka dāņi redzējuši jauniešu izlases spēles, diezgan labi esmu sevi pierādījis. Viņi uzaicināja uz vienu pārbaudi, uzreiz pēc pirmās pārbaudes nevēlējās laist prom, biju apmierināts ar apstākļiem un tā paliku Dānijā.

- Dāņu valodu zini tikpat labi kā itāliešu?

- Sliktāk. Jau ir piemirsusies, jo jau trīs gadus nekomunicēju dāniski. Varbūt vēl sarakstāmies ar kādu bijušo komandas biedru, bet sarakstīties ir citādāk nekā runāt.


Latvijas Futbola federācija