Latvijas nacionālās futbola izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs trešdien, 1. novembrī, preses konferencē paziņos kandidātu sarakstu valstsvienības tuvākajai treniņnometnei. Tikmēr jau šodien, 28. oktobrī, Rīgā un Jūrmalā risināsies SynotTip Virslīgas 27. kārtas spēles, kurās galvenā intriga saistīta ar iespējamo čempionu kronēšanu un piecu komandu cīņu par kārotajām vietām nākamās sezonas UEFA Čempionu līgā un UEFA Eiropas līgā.

Aleksandrs Starkovs pirms sezonas kulminācijas un kandidātu saraksta paziņojuma intervijā LFF.lv norādīja, ka saspringtas spēles Virslīgā nāk tikai par labu jebkura līmeņa valstsvienības futbolista individuālajā izaugsmē, savukārt šosezon vērojamā rezultātu neparedzamība piesaista pašmāju līdzjutēju uzmanību.

INTERVIJA AR ALEKSANDRU STARKOVU

  • Kādi būs galvenie uzdevumi valstsvienības treniņnometnē novembrī? 

Kā galvenais treneris šobrīd veicu sastāva atjaunošanu. Komandā ir spēlētāji, kas tikai tagad iekļāvušies izlases rindās - Ņikita Koļesovs, Aleksandrs Solovjovs, Dāvis Indrāns, Edgars Vardanjans, Jevgeņijs Kazačoks, Daniils Ulimbaševs, Roberts Uldriķis. Pamatsastāvā sevi jau rekomendējuši tādi futbolisti kā Gļebs Kļuškins un Dāvis Ikaunieks, kuriem šobrīd vēl nav lielas pieredzes izlases spēlēs. Ir ļoti svarīgi, lai mūsu jaunajiem futbolistiem būtu pastāvīga spēļu prakse. Šo pieredzi valstsvienībā var iegūt pārbaudes spēlēs. Kā zināms, novembrī ir oficiālie izlašu datumi, tāpēc attiecīgi šajā periodā arī plānojam treniņnometni, kas komandai būs ļoti nozīmīga.

Augstākminētais nebūt nenozīmē, ka pieredzējušie futbolisti, kas aizvadījuši daudz spēles valstsvienībā, manis vadītajai komandai nav interesanti. Nē. Mūsu galvenais uzdevums šobrīd ir ne tikai sapulcināt pašmāju labākos spēlētājus, bet arī izveidot stipru kolektīvu, kas ir spējīgs apspēlēt jebkuru pretinieku. Īpaši svarīgs ir komandas iekšējais gars un saliedētība. Iepriekšējās spēles oktobrī pret Fēru salām un Andoru mums deva zināmu cerību un pozitīvas emocijas, ka neveiksmju sērija ir pagātnē. Gaidāmo treniņnometni gaidu ar lielu nepacietību. Esmu pārliecināts, ka arī mūsu spēlētāji to ļoti gaida. Svarīgi, lai katram no izsauktajiem futbolistiem valstsvienības intereses būtu pirmajā vietā!

  • Vai līdz ar šo treniņnometni sāksies plānveida gatavošanās jaunizveidotajai UEFA Nāciju līgai (UEFA Nations league - angļu val., grupu turnīra izloze paredzēta jau 24. janvārī)?

Protams, jau tagad domājam un gatavojamies UEFA Nāciju līgai. Manuprāt, tas ir interesants turnīrs visām Eiropas izlasēm. Kas no mūsu futbolistiem spīdēs Virslīgā vai stabili spēlēs ārzemēs pēc pusgada, šobrīd man vēl ir grūti prognozēt... Ikdienā sekoju līdzi mūsu spēlētājiem un, balstoties uz savu redzējumu un priekšnojautām, arī veidošu komandas sastāvu.

  • Kā Jūs vērtējat noslēgušos Latvijas kausa sezonu? Vai fināls rudenī sevi attaisnoja no futbolistu sportiskās, kā arī komandu fiziskās un psiholoģiskās slodzes viedokļa?

Manuprāt, Latvijas kausa fināls rudenī netraucē pašmāju klubiem cīņai par godalgotajām vietām Virslīgas čempionātā. Finālisti bija labā sportiskajā formā. Futbolisti šajā sezonas posmā bija saspēlējušies un rādīja savu meistarību labos apstākļos Skonto stadionā. Sportiskā sastāvdaļa šajā situācijā ir objektīva.

Liepājnieki uzvarēja, jo iesita divus vārtus un neielaida nevienus. Protams, ātri gūtie vārti viņiem ļoti palīdzēja. Tajā pašā laikā – tā komanda, kas ielaiž pašā spēles sākumā, saņem spēcīgu sitienu. Futbolā neviena komanda nevēlas nonākt iedzinējos mača pirmajās minūtēs. Kurzemnieki tādējādi ieguva zināmas priekšrocības, novedot spēli līdz uzvarai.

Kopumā uzskatu, ka kausa sezona un tās fināls tika noorganizēts labā līmenī. Kā treneris, esmu ilgi strādājis Latvijas čempionātā, tāpēc lieliski zinu, ka kausa izcīņā - tāpat kā Virslīgas čempionātā - ir ļoti grūti uzvarēt. Finālā triumfēja tobrīd spēcīgākais un veiksmīgākais klubs – FK Liepāja/Mogo.

Pirms izšķirošajām divām kārtām cīņā par vietām Eirokausos vai godalgotajām vietām tabulā sacenšas pēc spēku samēra ļoti līdzīgas piecas komandas. Ziniet, katrā valstī, kad tiek plānots čempionāts, allaž svarīgs ir tā līmenis un spēļu neparedzamība. Abi šie faktori allaž piesaista līdzjutējus. Arī pašiem futbolistiem, kas gatavojas sezonas izskaņai, patīk šāda intriga. Virslīgas čempionāta izskaņa šogad ir neparedzama, tāpēc sportiskajā ziņā mūsu līdzjutēji kļūs par aculieciniekiem ļoti labam sezonas noslēgumam.

Jāatzīmē, ka arī klubi, kas zaudējuši cerības iekļūt godalgotajās vietās, šobrīd ir labā tonusā. FK Jelgava un FK Metta/Latvijas Universitāte ir ieinteresēti apliecināt sevi atlikušajās spēlēs, reāli ietekmējot cīņu par vietām kopvērtējumā. Domāju, ka Virslīga no tā tikai iegūst.

  • Vai varat atklāt, kuru spēli šo sestdien plānojat apmeklēt Jūs?

Gan es, gan mani palīgi ikdienā sekojam līdzi primāri valstsvienības kandidātu stāvoklim un kopējai spēles kvalitātei. Es plānoju doties uz spēli Jūrmalā starp FK Spartaks un FK Liepāja/Mogo. Tikmēr mani asistenti būs abās paralēlajās spēlēs Rīgā. Vēlos atzīmēt, ka gan nacionālās izlases, gan jauniešu izlases futbolistiem gaidāmās spēles ir ļoti nozīmīgas. Šādi saspringti un principiāli mači sezonas izskaņā nāk tikai par labu viņu izaugsmei gan meistarības, gan rakstura ziņā. Šādas spēles māca izcīnīt uzvaras svarīgākajā sezonas brīdī.

Novembrī nacionālās izlases nometnē plānojam pieaicināt jaunus spēlētājus. To nebūs daudz, jo visa iepriekšējā pusgada garumā esam jau iesaistījuši jaunus futbolistus. Ir svarīgi, lai komandā būtu pastāvīga konkurence. Svarīgi, lai potenciāli spēcīgs spēlētājs arī saņemtu iespēju sevi apliecināt valstsvienībā.

Kā zināms, šajā finālturnīrā klubi cīnījās ne tikai par čempionu titulu, bet arī iespēju spēlēt UEFA Jaunatnes līgā (UEFA Youth League – angļu val.). Domāju, ka šis faktors uzreiz palielina kopējo U-18 čempionāta finālturnīra intrigu un uzvaras vērtību.

Ar lielāko prieku apmeklēju finālturnīra spēles klātienē. Tas, ka Ventspils deva iespēju visām četrām komandām spēlēt pilsētas centrālajā stadionā, manuprāt, ir lieliski. Varbūt arī tāpēc futbolisti laukumā spēlēja ar īpašu degsmi un motivāciju. Finālturnīrā savā starpā tikās spēka ziņā līdzvērtīgas komandas, ko parāda arī rezultāti.

Manuprāt, BFC Daugavpils komandai ir ļoti labi nostādīta spēle. Ir redzams, ka tur treneri ļoti daudz strādā ar futbolistiem un komandu kopumā. Arī FK Liepāja šajās spēlēs demonstrēja interesantu futbolu. RFS arī rādīja labu sniegumu. Tomēr zelta medaļas izcīnīja Vidzemes FC futbolisti. Nevar teikt, ka viņi uzvarēja nepelnīti. Šai komandai arī bija savi trumpji. Tā bija taktiski un fiziski labi sagatavota komanda. Apsveicu Vidzemes FC futbolistus, trenerus un vadību ar šo panākumu!

Noslēgumā personīgi man gribētos novēlēt, lai šādi finālturnīri nākotnē arī spētu sapulcināt vairāk līdzjutēju tribīnēs. Tas ir darba moments gan organizatoriem, gan pašiem klubiem, kam nākotnē kopīgi būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība. Šogad finālturnīra spēles Ventspilī bija ļoti piesaistošas.


Latvijas Futbola federācija