Latvijas Futbola federācija (LFF), iepazīstoties ar 13. februāra publikāciju portālā delfi.lv par stadiona projektu Futbola mājas, vēlas precizēt publikācijā pausto nepatieso informāciju.

LFF noliedz, ka būtu maksājusi prēmijas vai dāvinājumus projekta vadītājam Vladimiram Žukam par "labu darbu" Futbola māju projektā, kā liek noprast portāls. Dāvinājums V. Žukam 5400 eiro vērtībā, kas uzrādīts viņa valsts amatpersonas deklarācijā un kura maksātājs ir LFF, veikts pateicībā par ieguldījumu Latvijas futbola infrastruktūras plāna izstrādē un realizācijā. Līdz 2010. gadam darbs pie futbola laukumu klāšanas Latvijā noritēja ļoti smagnēji, bet kopš V. Žuks pārņēma ar futbola infrastruktūru saistītos jautājums ir izstrādāts laukumu klāšanas plāns, kamdēļ kopš 2010. gada Latvijā 18 pašvaldībās uzklāti pilna izmēra futbola laukumi, citviet uzklāti 12 vidējā izmēra laukumi, kā arī 68 mazie laukumi jeb MiniPitch. Plāns paredz, ka šogad tiks uzklāti vēl pieci lielie un četri vidējā izmēra laukumi.

LFF arī norāda, ka nekādā gadījumā nav iesaistījusies jebkādās darbībās, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. LFF ik gadu nodokļos valstij samaksā pusmiljonu eiro. Organizācija ir kategoriski pret aplokšņu algām un līdzīgām manipulācijām, un arī šajā projektā no savas puses rīkojās saskaņā ar visām likuma normām. LFF budžets tiek stingri uzraudzīts, to dara arī UEFA un FIFA, kam ir detalizēti jāatskaitās par šo organizāciju piešķirto līdzekļu izlietojumu. Der piebilst, ka UEFA un FIFA naudu, ko šīs organizācijas piešķir konkrētiem projektiem, LFF nemaz nevar novirzīt citiem mērķiem pat tad, ja kādā no projektiem iztērēts mazāk. Tā tas bija arī ar stadiona projektu, kā izstrādei bija atvēlēta konkrēta summa. Sākot projektu, LFF slēdza līgumus gan ar fiziskām, gan juridiskām personām, izvēloties tikai tās, kuru kompetence bija atbilstoša realizējamajam projektam.

Stadiona projekts Futbola mājas netika realizēts, par ko LFF ir ļoti sarūgtināta, taču aicina sabiedrību iedziļināties detaļās, lai saprastu, kamdēļ tas notika un kam šī nauda tika iztērēta. Lai precīzāk izprastu stadiona realizēšanas procesu, jāsaprot, ka lēmumu par stadiona būvniecību un tālāku virzīšanu pieņēma LFF valde, kas ir LFF biedru jeb dažādu Latvijas futbola klubu un organizāciju pārstāvju ievēlēts orgāns. LFF valdes protokolos var precīzāk izsekot projekta gaitai. LFF valde sākotnēji atbalstīja bankas kredīta ņemšanu stadiona būvniecībai, savukārt pēc LFF izpildvaras veiktās detalizētās analīzes, piesaistot finanšu ekspertus, secinājumi liecināja, ka LFF šī projekta turpināšanai nevar atļauties ņemt kredītu. Ja tiktu paņemts kredīts, tas iesaldētu neskaitāmus LFF projektus un reāli apturētu laukumu klāšanu visā Latvijā, un tas savukārt teju vai apturētu Latvijas futbola attīstību. Lai arī nerealizētajā stadiona projektā iztērētie 1,16 miljoni eiro ir ļoti sāpīga pieredze, ņemot kredītu, pastāvēja reāls risks ieslīgt desmitus miljonus lielos parādos. UEFA ar šo situāciju ir iepazīstināta un izprot apstākļus, kas radās projekta gaitā.

LFF vadība pirmdien tikās ar portāla delfi.lv sporta nodaļas redaktoru Uldi Strautmani, lai detalizētāk informētu par projekta norisi. Žurnālista rīcībā tika nodota detalizēta projekta izmaksu tāme, lai nerastos ne mazākā aizdomu ēna, ka projektēšanas etapā jelkādi līdzekļi būtu iztērēti nesaimnieciski. LFF ir atvērta arī jebkuriem citiem jautājumiem par šo projektu tiktāl, cik tas skar LFF kompetenci.


Latvijas Futbola federācija