Šomēnes Latvijas futbola tiesnešu brigāde Edgars MaļcevsRihards Saulenbergs un Ralfs Dirnēns uzsāka apmācības UEFA CORE (Centre of Refereeing Excellence) apmācības programmā jaunajiem un talantīgajiem tiesnešiem. Pirmā apmācības programmas darba sesija no 10. līdz 19. maijam norisinājās Nionas pilsētā Šveicē, bet otrais apmācības programmas posms turpat norisināsies oktobra izskaņā. Starp abiem šiem posmiem pārējās nodarbības norisinās tālmācībā.

UEFA CORE ir apmācību kurss, kur tiek sagatavoti valstu perspektīvākie tiesneši, dodot tiem zināšanas fitnesa jomā, noteikumu pielietošanā spēles laikā, psiholoģiskajās vērtībās, kā sevis analizēšanā un kritikā pret sevi, kā arī motivāciju savu mērķu sasniegšanai. CORE apmācību kurss notiek divos posmos, bet starp tiem ir piecu līdz sešu mēnešu laika posms. Katrs dalībnieks sev izvirza vismaz trīs mērķus, pie kuriem strādās turpmākos mēnešus, lai varētu attīstīt savas vājākās puses.

Šogad programmā piedalās Francijas, Gruzijas, Ganas, Gibraltāra, Ungārijas, Turcijas un Uzbekistānas tiesnešu brigādes. Apmācību vadītāji ir David Elleray, Roberto Rosetti, Jorn West Larsen, Burcin Keskin, Leonid Kaloshin, Chukwudi Callistus Chukwujekwu, un Vladislav Tseytlin. Tiesnešu asistentu treneri ir Leif Lindberg un Geir Age Holen. Praktiskās un fitnesa nodarbības vadīja Bart Gilis un Arman Ismuratov.

Kursu ietvaros tika kārtots fitnesa normatīvs – "yo-yo" tests. Tika filmēts un pēc tam analizēts katra dalībnieka skriešanas stils, un pieredzējuša speciālista pavadībā aizvadītas traumu prevencijas nodarbības. Apmācību laikā tika trenēta sadarbība starp tiesnesi un tiesneša asistentiem, simulētas dažādas spēles iespējamās situācijas un pēc tam analizēta katra tiesneša darbība, kā arī doti tālākie norādījumi labākam sniegumam.

Teorētiskajās nodarbībās pieredzējuši speciālisti, treneri un instruktori lasīja prezentācijas par tiesnešu sadarbību, divcīņu interpretēšanu, savu personīgo īpašību uzlabošanu. IFAB tehniskais direktors David Elleray iepazīstināja dalībniekus ar gaidāmajām noteikumu izmaiņām, kas stāsies spēkā no 1. jūnija.

Visas tiesnešu brigādes aizvadīja spēles Šveicē vai Francijā. Latvijas brigāde aizvadīja spēli Francijā starp FC Villefranche un FC Montceau, kur vietējā komanda uzvarēja ar 4:0. Spēles inspektors bija Leif Lindberg, kurš ļoti atzinīgi novērtēja brigādes sadarbību, saskaņotību un pieņemto lēmumu korektumu. Spēle tika ierakstīta, kas ļāva pēc tam analizēt videoklipus - treneri deva padomus dažādās situācijās, lai uzlabotu tiesnešu brigādes sniegumu.

Atgriežoties mājās, tiesneši intensīvi trenēsies, konsultēsies ar saviem treneriem gan snieguma uzlabošanā uz laukuma, gan fitnesa rezultātu pilnveidošanā, lai sasniegtu labākos rezultātus oktobrī jau nākamajā apmācību kursā.


Latvijas Futbola federācija