Latvijas klubu futbola otrajā spēcīgākajā līmenī "Optibet" Nākotnes līgā (ONL) aizvadīts turnīra pirmais aplis jeb tieši puse no spēlēm, un ir laiks atskatīties uz komandu līdz šim paveikto.

Kā zināms, 1. līgas čempionātā startē arī vairākas virslīgas dublieru komandas, un viena no tām šobrīd ir turnīra līdere. RFS-2 komanda 13 mačos piedzīvojusi tikai vienu vienīgu zaudējumu un vēl reizi cīnījusies neizšķirti. Šajā komandā ik pa laikam spēļu praksi iegūst arī tādi vīri, kā Mārcis Ošs un Elvis Stuglis, kuri vēl pavisam nesen bija Latvijas izlases dalībnieki, kā arī vairāki virslīgas līdervienības FC RFS leģionāri. Šādu futbolistu līdzdalība "Optibet" Nākotnes līgas spēlēs izdaiļo turnīru, ceļ tā prestižu un vidējo līmeni. Taču dublieru komandas nepretendē uz čempionāta galveno balvu - virslīgas ceļazīmi, ko automātiski iegūs ONL spēcīgākā nedublieru komanda. Savukārt otra labākā nedublieru komanda turnīrā iegūs tiesības piedalīties pārspēlēs, samērojot spēkus ar virslīgas 9. vietas ieguvēju.

Turnīra pirmajā aplī nopietnas ambīcijas uz cīņu par virslīgas ceļazīmi pieteica trīs klubi. Sezonas ievaddaļu teicami iesāka līgas jaunpienācējs "Leevon PPK", kas uzvarēja pirmās četras spēles un izvirzījās turnīra tabulas galvgalī. Taču maijā sākās spēles pret čempionāta spēcīgākajām komandām, un tur sekoja pirmie klupieni. Sezonas otrajā mēnesī "Leevon PPK" zaudēja trīs no četrām spēlēm. Vispirms ar 0:1 atzīts pērn virslīgā spēlējušā SK "Super Nova" pārākums, lai gan vēl otrā puslaika sākumā pie rezultāta 0:0 tieši "Leevon PPK" aktīvāk meklēja laimi pie pretinieku vārtiem, vienreiz arī pārbaudot vārtu konstrukcijas izturību. Pēc tam sekoja 1:2 zaudējums pret "Riga FC-2". Bet pēc Skanstes SK uzveikšanas ar 2:0 sekoja 0:1 neveiksme pret JDFS "Alberts" komandu.

Pēc uzvaras pār "Leevon PPK" komandu uz brīdi labākās pozīcijās iekārtojās "Super Nova", taču Ervīna Pērkona vadītajai komandai ik pa laikam gadās negaidīti klupieni. Svarīgo maču pret RFS-2 "Super Nova" uzvarēja ar 1:0, bet vasaras gaitā neplānoti zaudēti punkti pret turnīra tabulas lejasgala komandu FK "Smiltene"/BJSS (2:3) un nupat iepriekšējā kārtā divus punktus viņiem atņēma arī "Ogre United" (1:1).

Tā nu šobrīd pēc pirmā apļa vislabākās pozīcijās cīņai par virslīgas ceļazīmi iekārtojies JDFS "Alberts", kas visu laiku it kā bijis kaut kur turpat blakus favorītiem, bet mazliet ēnā. Sezonas pirmajās 13 spēlēs "albertieši" svinējuši desmit uzvaras un ar 31 punktu ir turnīra tabulas 2. vietā, apsteidzot tuvāko sekotāju SK "Super Nova" par diviem punktiem. Savukārt "Leevon PPK" ir nu jau septiņu punktu attālumā no "oranžajiem". Nupat iepriekšējā kārtā JDFS "Alberts" ar 2:0 uzveica turnīra tabulas zemākajā rindā esošo AFA "Olaine" komandu, kliedzoši skaistus vārtus gūstot savulaik Latvijas izlases kreklu pielaikojušajam Dāvim Indrānam.

Spēle pret olainiešiem kopumā raksturo JDFS "Alberts" performanci šosezon - bez graujošām uzvarām (lielākā vārtu starpība uzvarās trīs vārti), bet metodiski, pilienu pa pilienam, ar kārtīgu un godīgi attieksmi pret katru pretinieku un drošu aizsardzību tiek panākts vēlamais rezultāts. Pret turnīra piecām vadošajām komandām "albertieši" tiktāl paņēmuši tikai četrus no divpadsmit punktiem, toties viņi neklūp pret pārējām komandām un pārliecinoši attaisno favorīta statusu, kad tas nepieciešams.

Ja JDFS "Alberts" turpinās tādā pašā garā, iespējams, klubs pirmoreiz savā pastāvēšanas vēsturē pats iekļūs Latvijas futbola čempionāta augstākajā līmenī, nevis tikai gatavos spēlētājus citiem virslīgas klubiem. Katrā ziņā spēļu kalendārs "Albertam" tuvākajā laikā šķiet gana pateicīgs, lai 24. augustā gaidāmo svarīgo spēli pret tuvāko sekotāju SK "Super Nova" aizvadītu no vadošām pozīcijām. Vēl jau viens aplis jeb vēl ducis spēļu priekšā, un situācija turnīra tabulā var sašūpoties vēl vairākkārt, bet pieredzes ziņā JDFS "Alberts" komandai ir zināmas priekšrocības. Vārtsargs Germans Māliņš, pussargs Dāvis Indrāns šo to zina par spiedienu, un tam jāpalīdz pārējiem komandas biedriem noturēties vajadzīgajos pārliecības rāmjos.

Starp citu, vērts izcelt Skanstes SK komandu, kas pagājušajā rudenī spēlēja pārspēlēs pret FS "Metta". Skanstes "zirgi" sezonu sāka neizteiksmīgi ar četriem neizšķirtiem, maijā sekoja trīs zaudējumu sērija, bet vasarā komandai ir piecas uzvaras tikpat spēlēs. Jā, deviņu punktu jeb trīs uzvaru deficīts attiecībā pret JDFS "Alberts" šķiet par daudz izlieta ūdens, bet sezonas otrajā aplī tas viss vēl ir sasmeļams. Ja ne gluži par automātisku paaugstināšanos līgu augstāk, tad vismaz par iekļūšanu pārspēlēs komanda vēl var pacīnīties. Katrā ziņā no pašiem Skanstes SK futbolistiem atkarīgs, vai rudenī viņi tēmēs uz godalgotajām vietām, vai centīsies tikt pēc iespējas labākā pozīcijā turnīra tabulas vidusdaļā, konkurējot ar "Ogre United", Mārupes SC un JFK Ventspils, kas ik pa laikam pakutina nervus kādam no favorītiem. Un arī intriga turnīra tabulas lejasdaļā ir gana sīva, jo četras komandas ir divu punktu intervālā.