Latvijas nacionālā izlase otrdien Liepājā mačā par Baltijas kausa izcīņas bronzas godalgām ar rezultātu 1:0 (0:0) uzvarēja Fēru salas. Komandai tas bija pirmais panākums galvenā trenera Paolo Nikolato vadībā.

Pēc iepriekšējā mača pret Lietuvu mūsu komandas sākumsastāvā tika veiktas trīs izmaiņas – aizsardzības blokā tika sūtīts Antonijs Černomordijs, vidējā līnijā iespēju saņēma Renārs Varslavāns, bet uzbrukuma līnijā Dāvis Ikaunieks vietu sākumsastāvā izpelnījās pirmoreiz kopš 2021. gada jūnija.

Maču Latvijas izlase sāka ar bumbas kontroli un pacietīgu saspēli, kas gan līdz sitieniem pa vārtiem neaizveda. Pēc stūra sitiena 14. minūtē līdz bumbai neaizsniedzās Kristers Tobers, bet 24. un 25. minūtē pēc bīstamas pretinieku ielaušanās soda laukumā spēlē kārtīgi bija jāiesaistās arī Rihardam Matrevicam. Pēcāk no distances vārtus centās apdraudēt Dmitrijs Zelenkovs, taču turpinājumā spēle ritēja bez saasinājumiem un spriedzes komandu soda laukumos.

Puslaika izskaņā pēc vēl viena stūra sitiena vēlreiz mazliet līdz raidījumam pa vārtiem pietrūka Toberam, bet pēdējās sekundēs trešo reizi puslaikā sava meistarība bija jādemonstrē Matrevicam.

Otro puslaiku Latvijas izlase sāka ar četrām spēlētāju maiņām – laukumā devās Andrejs Cigaņiks, Marko Regža, Alvis Jaunzems un Mārtiņš Ķigurs. Pārmaiņas rezultātu deva pēc piecām nospēlētām minūtēm, kad Ķigura un Renāra Varslavāna saspēle, kā arī Regžas tiekšanās uz vārtiem pie sitiena ļāva tikt Cigaņikam, kurš to spēcīgi raidīja stūrī. Spēles 62. minūtē izcila iespēja dubultot pārsvaru bija Regžam, taču pēc Cigaņika piespēles no pašas vārtu priekšas raidīto bumbu brīnumainā veidā atvairīja vārtsargs.

Fēru salu futbolisti pirmo iespēju otrajā puslaikā izveidoja 69. minūtē, kad raidījumu no soda laukuma vidus bloķēja Černomordijs. Mājinieki atbildēja ar vēl vienu labu Regžas sitienu, un arī šoreiz viņa spēcīgo tālšāvienu atvairīja vārtsargs. Nedaudz vēlāk laba iespēja pavērās arī Jaunzemam, kurš bumbu sita vārtsargam tieši rokās.

Desmit minūtes pirms mača beigām laukumā devās Maksims Toņiševs, bet Latvijas izlase pēc viena bīstama uzbrukuma un bloķēta sitiena spēkus sāka koncentrēt aizsardzībai. Vairākas reizes briesmas likvidēja Matrevics, bet vienu bīstamu sāncenšu sitienu atkal bloķēja Černomordijs. Kompensācijas laikā mājinieku aizsardzība tika cementēta ar Kaspara Dubras došanos laukumā.

Iepriekš Baltijas kausa pusfināla spēlē Latvijas izlase Liepājā ar 0:2 piekāpās Lietuvai, bet Fēru salas viesos ar 1:4 atzina Igaunijas pārākumu. Kā zināms, ar Fēru salām mūsu komanda rudenī satiksies arī UEFA Nāciju līgas turnīrā.

Baltijas kauss ir senākais aizvien aktīvais izlašu futbola turnīrs pasaulē. Pirmoreiz Baltijas kauss tika izspēlēts 1928. gadā, bet Latvija bija līdzšinējā trofejas glabātāja.

Nākamā treniņnometne Latvijas izlasei būs septembrī, kad ar izbraukuma maču Armēnijā un mājas spēli pret Fēru salām tiks uzsākts UEFA Nāciju līgas turnīrs. Latvija pirmo reizi vēsturē spēlēs UEFA Nāciju C līgā, šīs tiesības iegūstot ar uzvaru D līgā 2022. gadā.