Uzsākot 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru, Latvijas nacionālā sieviešu izlase piektdien Rīgā ar rezultātu 3:4 (1:3) bija spiesta piekāpties Ziemeļmaķedonijai.

Pirmoreiz karjerā Latvijas izlases sākumsastāvā devās Anastasija Vainere, kura iepriekš četrās spēlēs pēdējās minūtēs bija izgājusi laukumā uz maiņu. Viņa aizsardzības centrā aizvietoja Annu Flaksi, kura komandai šajā sasaukumā nevar palīdzēt personisku apsvērumu dēļ.

Spēli Latvijas izlase sāka ļoti veiksmīgi un jau septītajā minūtē izvirzījās vadībā, kad pēc bumbas pārtveršanas labs individuālais reids padevās Karlīnai Miksonei. Sasniegusi soda laukumu, viņa meistarīgi raidīja bumbu vārtu tālajā stūrī un atklāja spēles rezultātu. Pēc šī pavērsiena pretinieces aktīvi centās atspēlēties, un izveidotais spiediens rezultātu deva jau 15. minūtē, kad neveiksmīgs rikošets lika kapitulēt Sofjai Ņesterovai. Pēc neilga brīža teju identiskā situācijā vēl viena iespēja bija Miksonei, tomēr šoreiz savu komandu glāba Ziemeļmaķedonijas izlases vārtsardze.

Puslaika vidū sāncenses īsā laikā tika pie vairākiem stūra sitieniem, viens no kuriem deva komandai otros vārtus – neveiksmīgi nospēlēja mūsu komandas kapteine Anastasija Ročāne, raidot bumbu savos vārtos. Līdzīgi neveiksmīgi pēc vēl viena stūra sitiena 32. minūtē nospēlēja Ņesterova, netiekot līdz bumbai un ļaujot tai atrast ceļu vārtos.

Brīdi vēlāk laba iespēja izcelties bija Viktorijai Zaičikovai, bet 34. minūtē no teicamas pozīcijas pēc centrējuma pāri vārtiem sita Sandra Voitāne. Labs sitiens neilgi pēc tam padevās Olgai Ševcovai, un šoreiz no soda laukuma robežas raidīto bumbu atsita vārtsardze. Ļoti laba izdevība gūt vārtus 40. minūtē bija arī Miksonei, kura pēc Ročānes piespēles sita mazliet gar vārtiem.

Arī otro puslaiku mājinieces sāka ar aktīviem centieniem uzbrukumā. Komandas pacietīgā spēle vainagojās ar gūtiem vārtiem 63. minūtē, kad pēc skaistas saspēles un Miksones piespēles no soda laukuma vidus precīza bija Anastasija Poļuhoviča. Spēles 67. minūtē spēlē iesaistījās Diāna Suvitra, laukuma saimnieces turpinot apņēmīgus atspēlēšanās mēģinājumus.

Vēl viena neveiksme pēc stūra sitiena Latvijas izlasi piemeklēja 69. minūtē, bumbai skarot Vaineri un nonākot vārtos. Pretinieces tādējādi atjaunoja divu vārtu pārsvaru, bet turpinājumā laukumā atkal teritoriālais pārsvars piederēja Latvijas futbolistēm. Arī šoreiz tas nepalika bez rezultāta, jo 76. minūtē pēc Voitānes centrējuma ar galvu savus otros vārtus guva Miksone un vēlreiz pietuvoja komandu līdz vienu vārtu deficītam.

Desmit minūtes pirms spēles beigām lielisku iespēju izgājienā neizmantoja Poļuhoviča, bet 88. minūtē laukumā tika sūtīta Anastasija Čemirtāne, kura izlasē nebija spēlējusi kopš 2021. gada. Jūtamu spiedienu uz viesu vārtiem Latvijas pārstāves atkal izvērsa kompensācijas laikā. Tajā Ziemeļmaķedonijas komandu pēc stūra sitiena glāba vārtu stabs, bet brīdi vēlāk sāncences laimīgi izsita bumbu no vārtu līnijas.

Iepriekš mūsu komandai ar ziemeļmaķedonietēm ceļi krustojās 2021. un 2022. gadā Pasaules kausa atlasē – zaudējums 1:4 Rīgā un 2:3 izbraukumā.

Citā pirmās kārtas mačā piektdien Slovēnija ar 2:0 savā laukumā uzvarēja Moldovu.

Nākamo turnīra spēli Latvijas izlase aizvadīs 9. aprīlī izbraukumā pret Moldovu.

Kvalifikācijas turnīru divos apļos Latvijas valstsvienība aizvada C līgā. Pie automātiskas vietas finālturnīrā, kas risināsies Šveicē, tiks katras A līgas apakšgrupas pirmo divu pozīciju ieguvējas. Pārējo septiņu ceļazīmju liktenis izšķirsies divās "Play-off" kārtās, kas notiks no oktobra līdz decembrim. No C līgas "Play-off" posmam kvalificēsies piecu apakšgrupu uzvarētājas un trīs labākās no otro pozīciju ieguvējām.

Līdztekus tam C līgas komandas cīnās par iespēju pakāpties uz B līgu nākamajam UEFA Nāciju līgas un kvalifikācijas ciklam. Šādu paaugstinājumu iegūs katras C līgas apakšgrupas uzvarētāja.

Kā ziņots, kvalifikācijas turnīrs tiek organizēts saskaņā ar komandu veikumu UEFA Nāciju līgas turnīrā, dalībniecēm esot sadalītām A, B un C līgās. Latvijas izlase savā UEFA Nāciju līgas debijas sezonā sacentās C līgā un tika līdz pārspēlēm par pakāpšanos līgu augstāk, tomēr tajās atzina Slovākijas pārākumu un līdz ar to palika C līgā.

Galvenais treneris Romāns Kvačovs šajā sasaukumā sastāvā iekļāvis spēlētājas no pieciem pašmāju klubiem, Austrijas, Islandes, Turcijas un Polijas.