Maija beigās Kazahstānā notika Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) SHARE seminārs par futbolu cilvēkiem ar invaliditāti, kuru apmeklēja arī divi Latvijas Futbola federācijas (LFF) pārstāvji – futbola sociālās atbildības speciāliste Alise Pētersone un Grassroots futbola attīstības speciālists Norberts Spriņģis.

Semināra dalībnieki bija dažādu valstu futbola federāciju pārstāvji - sporta direktori, Grassroots futbola pārstāvji un sociālās atbildības speciālisti, kuri semināra diskusijās dalījās ar savu pieredzi un izaicinājumiem, kā arī piedāvāja dažādus risinājumus, lai futbols būtu daudz iekļaujošāks dažādām sabiedrības grupām. Tāpat dalībniekiem bija iespēja piedalīties futbola nodarbībā, kurā laukumā devās spēlētāji ar cerebrālo trieku, kā arī piedalīties Kazahstānas neredzīgo izlases treniņā. Tajā pašiem bija iespēja iejusties spēlētāju ādā, uzliekot specializētu acu apsēju. Treneris Anatolijs Antipins dalījās ar metodēm, ko izmanto treniņprocesā.

Lekciju saturs bija ļoti plašs - UEFA Grassroots mentori Helēna Krofta (Helen Croft), Less Hovijs (Les Howie) un Džefs Deiviss (Jeff Davis) vadīja lekcijas un diskusijas par barjerām un izaicinājumiem futbolā, attīstot futbolu cilvēkiem ar invaliditāti, spēlētāju ar invaliditāti profesionālām izaugsmes iespējām futbolā, iekļaujošu klubu un skolu vidi, brīvprātīgā darba attīstīšanu un izglītošanu, kā arī partnerību nozīmi futbolā.

"Semināra dalībnieki ir ļoti dažādos izaugsmes posmos, dažādās valstīs futbola federācijas strādā ar dažādām mērķauditorijām, bet tas, kas visas vieno, ir cilvēki ar vēlmi un vīziju, lai futbols būtu pieejams visiem, lai tiktu realizētas dažādas partnerības ar nevalstiskajām organizācijām, valsti un starptautiskām organizācijām," komentē A. Pētersone.

"Kā ierasts, UEFA SHARE konferences ir lielisks mirklis, kurā dalīties ar pieredzi kādā specifiskā futbola segmentē savā valstī un uzklausīt citu asociāciju pieredzi. Šajā konferencē uzsvars tika likts uz labajiem piemēriem, kurus prezentēja asociāciju pārstāvji, un tas lika domāt tālāk par Latvijas futbola attīstības ceļu," piebilst N. Spriņģis.