Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) uzsākusi jaunu izglītības programmu, kas paredzēta futbolā iesaistītajiem tehniskajiem direktoriem. Apmācību gala rezultātā visi dalībnieki varēs saņemt starptautiski atzītu kvalifikācijas diplomu.

Sešu dienu sapulcēšanās Riodežaneiro bija pirmais no četriem klātienes apmācību posmiem 18 mēnešu laikā. FIFA pirmajā apmācību programmā piedalās 25 tehniskie direktori no dažādām valstīm un konfederācijām. No Latvijas ielūgumu piedalīties apmācībās saņēma LFF Elites futbola departamenta vadītājs Marians Pahars. Apmācībās piedalās arī tehniskie direktori no tādām valstīm, kā Brazīlija, Argentīna, Horvātija, Anglija, Skotija un citas.

Sešas dienas ilgās praktiskās nodarbības Brazīlijā fokusējās uz kultūras un organizētības izpratni, tehnisko direktoru lomu nacionālo spēles filozofiju izstrādē, stratēģisko domāšanu un plānošanu. Pēc pirmajām praktiskajām nodarbībām katrs no dalībniekiem sāks darbu pie sava personīgā projekta, kas fokusēsies unikālajai specifikai viņu darba vietās.

Nākamais apmācību posms paredzēts šī gada decembrī Japānā, un vēl divas klātienes tikšanās paredzētas 2024. gadā. Starp praktisko nodarbību sesijām notiks arī regulāras apmācības tiešsaistes formātā.

"Tā ir privilēģija būt izvēlētam starp 25 tehniskajiem direktoriem visā pasaulē, lai piedalītos pirmajā tehnisko direktoru apmācību kurša. Domāju, tas ir ne tikai par zināšanām, bet arī par cilvēkiem, viņu pieredzēm, raksturiem un kultūru, kopīgajām idejām un projektiem, kas palīdz attīstīt futbolu katrā valstī. Šajos kursos mēs tīklojamies, iegūstam jaunus kontaktus, sadraudzējamies, mācāmies no labākajiem ekspertiem: FIFA Globālās futbola attīstības direktora Stīvena Martensa un FIFA Tehnisko direktoru vadītāja Džeimija Houčena. Tāpat ir vērtīgi, ka apspriežam jaunākās tendences. Mēs ne tikai ejam līdzi laikam, bet atsevišķos jautājumos arī apsteidzam to," pēc apmācību uzsākšanas teica Marians Pahars.

"Šobrīd, ja kāda nacionālā asociācija vēlas pieņemt darbā tehnisko direktoru, kandidātiem nav viena skaidra kvalitātes rādītāja. Uzskatām, ka FIFA Tehnisko direktoru diploms kļūs par starptautiski atzītu sertifikātu, kas norādīs uz absolventu augsto kvalitāti darbam visā pasaulē," sacīja Džeimijs Houčens, FIFA Tehnisko direktoru vadītājs.

"Sistēmiska nacionālās futbola identitātes izveide ir stratēģiski svarīgs solis, par ko Latvijā tiek runāts jau gadiem. Daļēji to izdevies arī implementēt un ieviest nacionālo izlašu darbā, bet ar to viss ne sākas, ne beidzas. Esam gandarīti, ka FIFA pirmajā apmācību programmā uzaicināts arī Marians Pahars, kurš šo vērtīgo pieredzi varēs izmantot arī darbā Latvijas futbola attīstībā," norādīja LFF ģenerālsekretārs Arturs Gaidels.