Latvijas klubu futbolā aprīlis bijis īpašs mēnesis, jo vairākos vīriešu turnīros tika dots starta šāviens. "Optibet" Nākotnes līga, "Altero.lv LIIGA" un "Dali Dali" 3. līga - visos šajos turnīros aizvadīts sacensību pirmais mēnesis, tāpēc ir vērts atskatīties uz to, kā komandām gājis līdz šim.

"Optibet" Nākotnes līga

"Kāda velna pēc visi ONL klubu pārstāvji liek Grobiņas SC/LFS pirmajā vietā?! Tas mani baigi pārsteidz! Un biedē!" pirms ONL sezonas sākuma publiski izteicās Grobiņas komandas galvenais treneris Viktors Dobrecovs. Sacensību pirmais mēnesis gan liek domāt, ka citu klubu pārstāvjiem pirmssezonas prognozēs bija taisnība, jo Kurzemes klubs čempionātu sācis ar četrām uzvarām četrās spēlēs. Trīs no uzvarām gan gūtas pret komandām, kuras šobrīd iekārtojušās turnīra tabulas lejasgalā, bet aprīļa pēdējā mačā Grobiņa nolieca arī cita favorīta "Riga FC-2" pretestību (1:0). Paši Grobiņas komandas spēlētāji pirms sezonas izteicās, ka šosezon viņu trumpis būšot vārtu drošība, kas uzticēta ukraiņu vārtsargam Artjomam Mališam. Pašlaik 22 gadus vecais futbolists vēl pirms diviem gadiem spēlēja Ukrainas premjerlīgā, bet pēc kara sākšanās atrada sev karjeras attīstības iespējas Latvijā. Un šīs sezonas pirmajās četrās spēlēs Grobiņas kluba kreklā ukraiņu vārtsargs vēl ne reizes nav ķeksējis bumbu no savu vārtu tīkla.

Tieši nulle ielaisto vārtu ailē ir viens no Grobiņas SC/LFS panākuma iemesliem. Otra komanda čempionātā, kas joprojām nav ielaidusi vārtus, ir čempionāta līdervienība RFS-2. Arī viņiem ir četras uzvaras četrās spēlēs, tāpat kā arī Skanstes SK komandai. Arī RFS dublieri, kuri, atgādinām, nepretendē uz paaugstināšanos uz virslīgu, līdz šim lielākoties spēlējuši pret turnīra tabulas lejasgala komandām, bet maijā viņus gaida nopietnāki izaicinājumi "Riga FC-2" un Grobiņas SC/LFS veidolā.

Skanstes SK sezonas ievaddaļā pieteikusies uz cīņu par augstām pozīcijām. Vispirms viņi ar 4:0 uzveica AFA "Olaine" komandu, bet turpinājumā metodiski un pragmātiski nolieca arī FK "Smiltene"/BJSS, "Leevon Saldus" un FK "Tukums 2000-2"/TSS pretestību. Maijā Skanstes zirgiem paredzēta skriešanās ar tabulas lejasdaļa komandām plus "Riga FC-2" izaicinājums, tāpēc ļoti iespējams, ka par šīs komandas panākumiem brīnīsimies arī nākamajā čempionāta apskatā.

Čempionāta rezultatīvāko spēlētāju sarakstā gan šobrīd varam pabrīnīties par trīs spēlētāju rezultativitāti "vārti vidēji spēlē". Pagaidām pēc šāda rezultativitātes grafika maršē: Ruslans Deružinskis (RFS-2), Emīls Evelons (JDFS "Alberts") un Grobiņas "mākslinieks, kuram nevarot ticēt", Emīls Knapšis. Pa trim vārtiem ir Efraima Valutadatila (RFS-2) un Edgara Briča (AFA "Olaine") rēķinā.

"Optibet" Nākotnes līgas spēļu fotogalerijas pieejamas LFF oficiālajā Flickr kontā.

"Altero.lv LIIGA"

"Veni, vidi, vici" - pēc šāda principa Latvijas futbola čempionāta 2. līgā debitē FK PPK/"Betsafe" jeb klubs ar, iespējams, lielāko un labāko fanu atbalstu Latvijā. Turnīra jaunpienācēji trīs spēlēs guvuši trīs uzvaras un iekārtojušās Rietumu zonas tabulas galvgalī. Turklāt komandas potenciāls vēl nav pilnībā izmantots, jo vairāki Latvijas futbolā labi zināmi spēlētāji līdz šim spēlējuši maz vai pavisam necik. Te var minēt gan Latvijas izlasē savulaik spēlējušo Vladislavu Kozlovu (18 minūtes šosezon kluba rindās), gan Azerbaidžānas izlases gaisotni apostījušo Vugaru Askerovu (pagaidām nav spēlējis). Toties pa trim vārtiem kluba labā šosezon guvuši virslīgā savulaik rūdītie Artis Jaudzems un Oļegs Semjonovs. Un arī citās pozīcijās ir spēlētāji ar bagātīgu pieredzi Latvijas augstākajā līgā un vismaz jauniešu izlasēs, tā ka ir pamats domāt, ka FK PPK/"Betsafe" pulveris būs sauss un sprādzienbīstams visu sezonu. Turklāt jāuzsver, ka divas no trim uzvarām PPK guvis pret komandām, kurām pārējos mačos bijušas tikai uzvaras. Tātad faktiski - vismaz daļa tiešo konkurentu jau pārspēta.

Austrumu zonā ar tiktāl nevainojamu bilanci ir divas komandas: FK "Kalupe" un Augšdaugavas NSS. Kalupieši arī var padižoties ar mums labi zināmu spēlētāju klātbūtni sastāvā. Tur ir gan bijušais Latvijas izlases spēlētājs Andrejs Kovaļovs, gan kādreiz Krievijas U-21 izlases un Krievijas premjerlīgas kluba Volgogradas "Rotor" kreklu pielaikojušais Dmitrijs Kozlovs, kurš karjeras laikā izceļojies pa daudziem Latvijas klubiem. Savukārt Augšdaugavas NSS var padižoties ar Daugavpils futbola leģendu Juriju Sokolovu sastāvā.

"Altero.lv LIIGA" spēļu fotogalerijas pieejamas LFF oficiālajā Flickr kontā.

"Dali Dali" 3. līga

Vīriešu sacensību sistēmas visplašāk pārstāvētajā līgā sacensības pirmajā posmā noris četrās zonās. Centra, Rietumu un Austrumu zonā pagaidām aizvadīts tikai pa vienam mačam, bet Ziemeļu zonas komandas jau sākušas sezonu pilnā sparā. Ziemeļu zonas austrumu grupā ar divām uzvarām čempionātu sāka FK "Valka", bet Rietumu grupā pa divām uzvarām tikpat mačos iekrājušas veselas trīs komandas: SK "Super Nova-2", "Futbola Parks Academy"/LSPA un FK "Sigulda". Taču šajā turnīrā visas atbildīgākās spēles un aizraujošākie dueļi vēl tikai priekšā.

"Dali Dali" 3. līgas aktualitātēm visērtāk sekot tās oficiālajā mājas lapā. Savukārt spēļu fotogalerijas pieejamas LFF oficiālajā Flickr kontā.