Pirmais Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) bērnu un jauniešu aizsardzības samits notika no 17. līdz 18. novembrim Beļģijā. Kopumā 49 UEFA dalībvalstu asociāciju bērnu un jaunatnes aizsardzības darbiniekiem pievienojās runātāji no Eiropas Komisijas un Eiropas Padomes, kā arī vadošie pētnieki un eksperti bērnu un jauniešu aizsardzības jomā.

Samita laikā dalībnieki dalījās atziņās, uzzināja viens par otra panākumiem un izaicinājumiem, kā arī uzklausīja ekspertus par jaunākajām norisēm un statistiku bērnu un jauniešu aizsardzībā sportā, īpaši futbolā.

Šogad UEFA oficiāli paziņoja par jaunu aizsardzības rīku ieviešanu savā platformā, jo īpaši par e-mācību kursu par bērnu līdzdalību bērnu tiesību aizsardzībā, izpratnes veidošanas materiāliem, piemēram, skrejlapām un plakātiem, un vadlīnijām, kā koordinatoriem sadarboties ar vecākiem un bērniem.

Pasākums notika pirms Pasaules bērnu aizsardzības dienas 20. novembrī, atzīmējot ANO Konvencijas par bērna tiesībām pieņemšanu. UEFA pievienojas ikgadējai dienai, lai palielinātu izpratni un atbalstītu, veicinātu un atzīmētu bērnu tiesības.

Alise Pētersone, Latvijas Futbola federācijas bērnu un jaunatnes aizsardzības un futbola sociālās atbildības speciāliste: "Samits man ir bijis ārkārtīgi noderīgs, lai apmainītos informācijā ar kolēģiem no citām nacionālajām asociācijām un mācītos no iedvesmojošiem runātājiem. Ļoti novērtēju UEFA sniegtos resursus bērnu aizsardzības platformā. Drīzumā ceram piedāvāt tulkojumu latviešu valodā e-mācību kursam par bērnu līdzdalību bērnu tiesību aizsardzībā. Samitā īpaši tika uzsvērta tēma par sadarbības svarīgumu ne tikai futbola līmenī, bet arī ģimenē, sporta federāciju starpā un sadarbībā ar nevalstiskajām un valsts institūcijām, kuru pārziņā ir bērnu tiesību aizsardzība. Par lielu ieguvumu uzskatu UEFA galvenā medicīnas speciālista Zorana Bahtijareviča sniegto ieskatu par bērnu traumu profilaksi un "No pain, no gain" kultūras atspēkošanu, liekot uzsvaru un katram bērna attīstības posmam pielāgotiem risinājumiem. Aizkustinoši un pamācoši bija dzirdēt arī bijušās tenisistes stāstu par seksuālas vardarbības pieredzi – no piedzīvotā līdz tiesas zālei un līdz varmākas brīvības atņemšanai."

Foto: UEFA