Latvijas nacionālā izlase piektdien Kišiņevā UEFA Nāciju līgas trešās kārtas mačā ar rezultātu 4:2 (2:1) uzvarēja Moldovu.

Šajā mačā Latvijas valstsvienības sākumsastāvā atgriezās Artūrs Zjuzins un Andrejs Cigaņiks, bet uzbrukumā par spīti iepriekšējā spēlē gūtajam savainojumam varēja doties Vladislavs Gutkovskis. Ārpus pieteikuma šoreiz palika Daniels Balodis, Emīls Birka un Renārs Varslavāns.

Jau spēles pirmajā minūtē Latvijas izlase pie pretinieku vārtiem nopelnīja stūra sitienu, tomēr mača ievadā iniciatīva piederēja laukuma saimniekiem. Tas noveda pie Andreja Cigaņika kļūdas savā soda laukumā un 11 metru soda sitiena uz Pāvela Šteinbora sargātajiem vārtiem, kuru pārliecinoši realizēja Jons Nikolesku. Uz šādu pavērsienu Latvijas izlase reaģēja zibenīgi un apņēmīgi, noorganizējot vairākus bīstamus uzbrukumus. Sāncenšu vārti tika apdraudēti dažādās situācijās, kā arī nopelnīti vairāki stūra sitieni, taču Moldovas futbolisti ar latviešu centieniem tika galā.

Izlīdzinājumu mača 19. minūtē panāca Gutkovskis, kurš tika pie pretinieku vārtsarga laukumā neveiksmīgi ieraidītās bumbas un aukstasinīgi realizēja izgājienu. Savukārt 26. minūtē bumba ceļu vārtos atrada pēc Jāņa Ikaunieka centrējuma, kad lieliski vārtu priekšā nocīnījās Roberts Uldriķis. Īsā laikā Latvijas izlase pārņēma vadību un turpināja ar agresīvu spēli veidot bīstamas epizodes.

Lieliskas iespējas izcelties bija Cigaņikam un Kasparam Dubram, tomēr arī Šteinboram viesu komandas vārtos vairākas reizes bija jāiesaistās spēlē. Puslaika pēdējās minūtēs iniciatīvu bija pārņēmuši Moldovas futbolisti, taču Latvijas pārstāvji izpildīja visus savus uzdevumus aizsardzībā.

Otrā puslaika pirmajās sekundēs mājinieki bija ļoti tuvu gūtiem vārtiem. Arī turpmākajās minūtēs Moldovas izlase kontrolēja bumbu un daudz uzbruka, raidot vairākus neprecīzus sitienus pretinieku komandas vārtu virzienā. Par spīti sāncenšu apņēmībai Latvijas izlasei 60. minūtē izdevās pārsvaru dubultot, kad Cigaņiks ar lielisku piespēli vārtu priekšā atrada Gutkovski, palīdzot viņam gūt savus otros vārtus. Pēc gūtajiem vārtiem Latvijas izlases sastāvā laukumā devās Raimonds Krollis un Alvis Jaunzems.

Turpmākajās minūtēs Latvijas izlasei nācās daudz aizsargāties. Vienā no epizodēm mūsu komandu glāba Raivis Andris Jurkovskis, bet 64. minūtē Nikita Mocpans, uzvarot gaisa divcīņā, vienus vārtus atguva. Pretinieku spiediens turpinājās, un arī šoreiz Latvijas izlase uz to prata atbildēt teicami, kad 75. minūtē pēc Gutkovska piespēles eleganti bumbu tīklā raidīja Jānis Ikaunieks, gūstot savus desmitos vārtus valstsvienībā.

Spēles izskaņā laukumā Latvijas komandas rindās devās arī Dāvis Ikaunieks, Eduards Emsis un Igors Tarasovs, bet ļoti tuvu gūtiem vārtiem bija Jaunzems. Latvijas valstsvienība pārliecinoši kontrolēja laukumā notiekošo un iemeslu šaubām par uzvarētāju nedeva.

Latvijas izlase D līgas turnīru iepriekš sāka ar divām uzvarām savu skatītāju priekšā – 3:0 pret Andoru un 1:0 pret Lihtenšteinu. Savukārt Moldova pēc panākuma izbraukumā pār Lihtenšteinu ar 2:0 vēlāk izbraukumā cīnījās neizšķirti 0:0 ar Andoru.

Pēc pirmā apļa Latvijas komanda ar maksimāli iespējamajiem deviņiem punktiem atrodas savas grupas pirmajā vietā.

Abas izlase savā starpā nebija tikušās kopš 2009. gada. Iepriekšējās trīs savstarpējās spēlēs divas uzvaras bija Latvijai, bet Moldovai bija viens panākums.

Otrdien Latvijas izlase aizvadīs jūnija spēļu cikla noslēdzošo maču, viesojoties Lihtenšteinā.

Šajā sasaukumā komandas rīcībā ir praktiski visi labākie spēki, vairākiem futbolistiem atgriežoties ierindā pēc savainojumu sadziedēšanas. Veselības apsvērumu dēļ komandai šoreiz jāiztiek bez pamatvārtsarga Roberta Ozola, bet Mārtiņš Ķigurs pašlaik atkopjas no ilgstoša savainojuma.

Šī ir trešā UEFA Nāciju līgas sezona. Latvijas izlases pārstāvētās D līgas apakšgrupas labākā komanda iegūs tiesības 2024./2025. gada UEFA Nāciju līgas ciklā sacensties C līgā, kā arī, iespējams, būs starp papildu pretendentēm uz vietu 2024. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā.

FOTO GALERIJA: