Latvijas nacionālā sieviešu izlase otrdien 2023. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlē izbraukumā ar rezultātu 0:8 (0:3) atzina spēcīgās Austrijas valstsvienības pārākumu.

Latvijas izlasei šajā spēlē bija jāiztiek bez diskvalificētās Karlīnas Miksones un Olgas Ševcovas, kura ģimenes apstākļu dēļ mačā nepiedalījās. Sākumsastāvā atgriezās Arta Luīze Lubiņa un Tatjana Baličeva, bet savu pirmo kvalifikācijas turnīru maču uzsāka 19 gadus vecā Liāna Rožaščonoka.

Ar prognozējamo mājinieču teritoriālo pārsvaru un spiedienu uz Latvijas izlases vārtiem mūsu komanda mača ievadā tika galā labi un sitienus pa vārtiem nepieļāva, līdz desmitajā minūtē ar roku savā soda laukumā nospēlēja Sandra Voitāne, bet 11 metru soda sitienu realizēja Sāra Puntigama. Pāris minūtes vēlāk viņai ar lielisku tālsitienu izdevās gūt vēl vienus vārtus, bet vēl pēc dažām minūtēm pēc brīvsitiena centrējuma ar galvu precīza bija Selīna Degana.

Turpinājumā vairākās epizodēs savu komandu glāba gan mūsu vārtsardze Enija Anna Vaivode, gan viņas sargāto vārtu stabs, bet puslaika vidū laukumu savainojuma dēļ nācās atstāt Renātei Fedotovai. Viņas vietā cīņā iesaistījās 21 gadu vecā Katrīna Loreta Gregorio, kurai šis bija trešais mačs izlasē un pirmais atlases turnīros.

Puslaika beigās savainojumi maču turpināt liedza arī Viktorijai Zaičikovai un Baličevai. Viņu vietā laukumā devās 22 gadus vecā Kristiāna Zacmane (otrā spēle valstsvienībā, pirmā kvalifikācijas turnīros) un 20 gadus vecā Selga Penelope Vitmore (otrā spēle izlasē). Par spīti šiem pavērsieniem un ilgstošai spēlēšanai ar deviņām futbolistēm laukumā Latvijas izlase nezaudēja koncentrēšanos un savus vārtus nosargāja.

Otrajā puslaikā spēles zīmējums nemainījās, Latvijas izlasei visus savus spēkus koncentrējot pūliņiem aizsardzībā. Pirmie mājinieču uzbrukumu viļņi tika atsisti, turklāt vairākās epizodēs lieliska bija Vaivode, bet 58. minūtē pēc stūra sitiena ar galvu precīza bija Katarīna Šištla. Sešas minūtes vēlāk ilgstošs Austrijas izlases uzbrukums noslēdzās ar Marijas Platneres trāpīgu raidījumu vārtu tālajā stūrī.

Katarīna Našenvenga 20 minūtes pirms spēles beigām guva sestos vārtus, kad izgājienā kļūdījās Vaivode. Latvijas izlases spēki uz to brīdi bija tuvu izsīkumam, tomēr ar komandas un Vaivodes pūlēm liela daļa laukuma saimnieču uzbrukumi tika atvairīti. Līdz cīņas beigām izcelties prata arī Lisa Makasa 76. minūtē un Platnere kompensācijas laikā.

Mača izskaņā savu debiju izlasē piedzīvoja 23 gadus vecā Kristīne Evelīna Lodziņa, bet trešo reizi karjerā valstsvienības kreklā laukumā devās viņas vienaudze Nikola Brahmane.

FOTO GALERIJA:

Pasaules rangā Austrijas izlase ir atrodama 21. vietā, savukārt Latvija ieņem 110. pozīciju. Abu komandu pirmā apļa tikšanās reizē Liepājā viesu komanda bija pārāka ar 8:1.

Kvalifikācijas turnīra D grupas kopvērtējumā pēc astoņām kārtām Austrija ar 19 punktiem ir otrajā vietā, bet Latvija septiņās spēlēs pie punktiem nav tikusi un ir sestā.

Katras grupas uzvarētāja automātiski kvalificēsies finālturnīram, bet otro vietu ieguvējas savā starpā sacentīsies par vēl divām ceļazīmēm uz Austrāliju un Jaunzēlandi. Eiropas konfederācijas zonai šoreiz paredzētas 11 vietas finālturnīrā, kas pirmo reizi vēsturē pulcēs 32 spēcīgākās izlases no visas pasaules.

Kā ziņots, februārī Latvijas izlase aizvadīja trīs spēles pārbaudes turnīrā Turcijā, uzvarot Lietuvu (1:0), cīnoties neizšķirti ar Bulgāriju (1:1) un piekāpjoties Venecuēlai (0:3). Savukārt sestdien kvalifikācijas mačā Luksemburgā tika piedzīvots dramatisks un ļoti sāpīgs zaudējums ar 2:3.

Nākamā turnīra spēle Latvijas izlasei paredzēta 24. jūnijā savā laukumā pret Luksemburgu.