Latvijas Futbola federācija (LFF) sirsnīgi sveic latviešu futbola vārtsargu Laimoni Laizānu (attēlā - pa labi; dzimis 1945. gadā), kuram šodien, 30. janvārī, aprit 75 gadi. Vēlam laimi, dzīvesprieku, veselību, līdzšinējo aktivitāti!

Laimonis Laizāns tiek uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem Latvijas futbola vārtsargiem. Savas karjeras laikā spēlējis tādos pazīstamos klubos kā Rīgas "Daugava" un Maskavas "Torpedo", ar ko 1969. gadā devās tiem laikiem neraksturīgā Dienvidamerikas tūrē. Pirmajā mačā pret slaveno Argentīnas klubu "Independente" L. Laizāns nosargāja savus vārtus neieņemtus ("Torpedo" uzvarēja ar 2:0). "Independente" gadu iepriekš Dienvidamerikas klubu čempionātā jeb "Copa Libertadores" iekļuva labāko desmitniekā, bet laika posmā no 1972. līdz 1975. gadam triumfēja turnīrā četrreiz pēc kārtas.

Rīgas "Daugava" 1967. gadā. Laimonis Laizāns otrajā rindā centrā. Foto - no žurnāla "Liesma"

Kad Laizāns vēl bija skolēna vecumā, viņu uz futbola treniņiem uzaicināja pazīstamais futbola treneris Vadims Ulbergs. Iesākumā Laizāns spēlēja laukuma spēlētāja pozīcijā, bet pēc viena mača, kurā viņam nācās uzņemties savas komandas vārtu sargāšanu, tas mainījās. Tajā laikā vairums sportistu Latvijā spēlēja gan futbolu, gan hokeju, jo nebija futbola halles, kur ziemā futbolistiem trenēties. Līdz 1965. gadā Laizāns nolēma veltīt visu savu karjeru futbolam. Pēc pāris sezonām Rīgas "Daugava" sastāvā viņš saņēma vairākus piedāvājumus no PSRS Augstākās līgas klubiem. Laimonis Laizāns izvēlējās pievienoties Maskavas "Torpedo", kurā tolaik spēlēja tādi pazīstami futbolisti kā Valentīns Ivanovs un Eduards Streļcovs.

Pirmajā sezonā Laimonis Laizāns "Torpedo" rindās aizvadīja 25 spēles. "Torpedo" sastāvā piedalījās turnejā Dienvidamerikā. Bija komandas pamatvārtsargs, tolaik spēlējot savā labākajā formā. Tomēr ziemā, spēlējot hokeju, guva savainojumu, kas pārsvītroja viņa izredzes spēlēt augstākajā līmenī. Viņš atgriezās Rīgas "Daugava" komandā, kur viņš spēlēja līdz 1976. gadam. Pēc tam viņš vairākus gadus spēlēja arī FK "Alfa" sastāvā Latvijas PSR čempionātā.

Vairāk par Laimoni Laizānu var lasīt Miķeļa Rubeņa rakstā žurnālam "Sports".