Šo sestdien, 21. decembrī, apaļu 50 gadu jubileju svin Latvijas futbola leģenda Mihails Zemļinskis. Sveicam vienu no spēlēm bagātākajiem futbolistiem Latvijas izlases vēsturē šais zīmīgajos svētkos.

Ilggadējais Latvijas valstsvienības aizsargs izlases kreklu vilcis mugurā 105 spēlēs. Viņš ir piektais spēlēm bagātākais futbolists Latvijas izlases vēsturē, pārstāvot mūsu valstsvienību laika posmā no 1992. līdz 2005. gadam. Mihails Zemļinskis bija neatņemama sastāvdaļa tai Latvijas komandai, kas piedalījās Eiropas čempionāta finālturnīra 2004. gadā. Mihails Zemļinskis un Igors Stepanovs bija centra aizsargu pāris, kas kopā ar vārtsargu Aleksandru Koliņko cementēja mūsu izlases vārtu drošību.

Latvijas izlasē Zemļinskis debitēja 1992. gadā pret Rumāniju (0:2), bet viņa pēdējā spēle bija neizšķirts pārbaudes mačā pret Japānu (2:2). Jāizceļ, ka aizsargs ir arī viens no visu laiku rezultatīvākajiem Latvijas izlases futbolistiem. Šajā sarakstā viņš ar 13 precīziem sitieniem ir astotais. Elegantās frizūras īpašnieks bija regulārs 11 metru soda sitienu izpildītājs valstsvienībā, un 11 no saviem 13 vārtiem izlasē viņš guva tieši no punkta soda laukumā.

Pēc spēlētāja karjeras beigām Zemļinskis deva būtisku pienesumu Latvijas futbolam arī trenera amatā. Vispirms viņš trenēja Rīgas "Olimps" komandu, 2007. gadā strādāja ar Daugavpils "Daugavu", bet no 2009. līdz 2011. gadam viņam bija uzticēta Latvijas U-21 izlases vadīšana. Zemļinska aizbildniecībā Latvijas U-21 izlase EČ kvalifikācijā 10 mačos ieguva 13 punktus un 4. vietu sešu komandu konkurencē. Tajā ciklā Zemļinska vadītā komanda aizvadīja vienu no spilgtākajiem mačiem Latvijas U-21 izlašu vēsturē, savu skatītāju priekšā Daugavas stadionā Rīgā ar 5:1 (Gauračs 3, Rudņevs 2) apspēlējot grupas uzvarētāju Rumāniju.

Sveicam Latvijas futbola leģendu šajos svētkos! Novēlam veselību, dzīvesprieku un vēl daudz uzvaru futbolā un ārpus tā.