BFC Daugavpils 2006. dzimšanas gada komanda no 12. līdz 16. septembrim piedalījās vērienīgā starptautiskā turnīrā Madrid Football Cup, kurā sacentās 32 komandas no 20 valstīm. Iespaidīgā kompānijā Daugavpils komanda ieguva 16. vietu.

Komandas galvenais treneris Dmitrijs Bogdanovs: “Šis ir augstākā līmeņa turnīrs, kurā mēs jebkad esam piedalījušies. Organizācijas līmenis bija fantastisks, sākot no komandas sagaidīšanas līdz pat ēdināšanai un izmitināšanai. Par visu bija padomāts un tika nodrošināti visi nepieciešamie apstākļi spēlēšanai ar spēcīgākajām komandām. Turnīra gaitā bija redzamas lietas, pie kurām mums ir jāpiestrādā, bet galvenais, ka mēs ar visiem pretiniekiem varējām cīnīties. Tas liecina, ka mums ir iespējas attīstīties. Puišiem ir jāizmanto iegūtā pieredze, jo turnīra gaitā bija jūtama bijība, ne vienmēr spējām parādīt savas īstās kvalitātes. Prieks, ka tikām pie iespējas spēlēt ar tādām komandām kā Porto un Bayern. Šajā turnīrā klātienē redzējām, kā spēlē Eiropas labākās akadēmijas. Fantastiska pieredze!”

Madrid Football Cup ir viens no spēcīgākajiem jaunatnes futbola turnīriem, kurā piedalījās tādi futbola grandi kā Minhenes Bayern, Barcelona, Juventus, Porto, Atletico, Chelsea, Paris St.Germain, kā arī ļoti augsta līmeņa komandas no Šveices, Krievijas, Austrijas, Zviedrijas, Somijas, Dānijas, ASV, Kanādas, Īrijas, Norvēģijas, Islandes. Daugavpils kļuva par pirmo Latvijas komandu, kura piedalījusies šādā turnīrā.

Spēles norisinājās divās futbola bāzēs, kopumā uz sešiem dažādiem laukumiem. Pirmajā spēļu dienā notika apakšgrupu spēles, kurā BFC Daugavpils tikās ar Zviedrijas AIK, Portugāles Porto un Spānijas komandu Alcobendas. Pirmajā spēlē pret zviedriem mūsu komanda uzvarēja ar 1:0 (vārti Otto Oliveram Kokinam), pie tam neizmantoja vēl vairākas lieliskas iespējas palielināt pārsvaru.

Otrajā spēlē pretī stājās Porto un šī kļuva par vēsturisku spēli, jo mūsu akadēmijas jaunieši vēl nekad nebija spēlējuši ar kādu no Portugāles grandiem. 2019. gadā tieši Portugāles komanda kļuva par UEFA Jaunatnes līgas uzvarētāju, finālā pieveicot Londonas Chelsea. Daugavpils komanda izrādīja nopietnu pretestību pretiniekam un tikai tiesneša strīdīgi piešķirtais 11 metru soda sitiens pirmā puslaika pēdējās minūtēs ļāva pretiniekam atklāt rezultātu – 0:1. Pēc ielaistajiem vārtiem komanda nedaudz noplaka un piekāpās titulētajam pretiniekam ar rezultātu 0:3.

Izšķirošajā apakšgrupu turnīra spēlē mūsu komanda viegli un pārliecinoši pieveica Spānijas klubu Alcobendas, kas gan bija izteikti vājākā komanda visā turnīrā. Uzvara ar 9:0 (divi vārti Artjomam Vinokurovam un Rinaldam Solam, bet pa reizei izcēlās Artjoms Sokolovs, Konstantīns Čemodanovs, Aleksejs Valpēters, Kokins un Roberts Kudrjašovs) ļāva nodrošināt vietu astotdaļfinālā. Jāpiemin, ka Porto grupas pēdējā spēlē nospēlēja 0:0 ar AIK.

Astotdaļfinālā Daugavpilij pretī stājās Vācijas grands Minhenes Bayern. Jau spēles 3. minūtē BFC Daugavpils varēja atklāt rezultātu, tomēr komandas uzbrucējam Rinaldam Solam neizdevās realizēt lielisko iespēju. Spēles iznākumu izšķīra standartsituācijas puslaika otrajā pusē. Bayern prasmīgi realizēja divus stūra sitienus un praktiski izšķīra spēles uzvarētāja likteni – 2:0. Otrajā puslaikā mūsu komanda vairākkārt centās gūt vismaz goda vārtus, tomēr pašā izskaņā pieļāva rupju kļūdu un ielaida trešos vārtus.

Spēlē par 9.-16. vietu pretiniekos bija viena no Krievijas labākajām jaunatnes akadēmijām Chertanovo. 2017. gadā tieši Maskavas klubs kļuva par Madrides turnīra uzvarētāju. Jau spēles pašā sākumā krievi izvirzījās vadībā ar 1:0, tomēr 11. minūtē Kokins guva skaistus vārtus ar galvu, izlīdzinot rezultātu. Līdz puslaika izskaņai pa iespējai gūt vārtus bija Kokinam un Ņikitam Jemeļjanovam, tomēr tās palika nerealizētas. Otrajā puslaikā vislabākā iespēja gūt vārtus bija Ņikitam Barkovskim, tomēr vārtsargs bija vietā. Viss liecināja, ka uzvarētājs tiks izšķirts 11 metru sērijā, tomēr Krievijas komanda vienā no uzbrukumiem uzlauza mūsu aizsardzību un izcīnīja uzvaru ar 2:1.

Dienas noslēdzošajā spēlē vēl viena vēsturiska spēle, jo pirmo reizi pretiniekos bija Japānas komanda. Vegalta Sendai ir viena no vadošajām Japānas akadēmijām, ko spilgti nodemonstrēja arī pret mums. Spēles pirmajā puslaikā japāņi pilnībā dominēja, panākot pārsvaru 2:0. Otrajā puslaikā spēles ritējums pilnībā mainījās un mūsu komanda nerealizēja četras izcilas iespējas gūt vārtus, uz ko pretinieks atbildēja ar savas vienīgās iespējas realizēšanu – 0:3.

Trešajā turnīra dienā komandai atlika aizvadīt spēli pret Ziemeļīrijas izlasi, kas turnīra gaitā no tālākās cīņa izsita Austrijas Admira un Spānijas Getafe. Līdzīgā spēlē Īrijas komanda izrādījās pārāka ar rezultātu 1:0, tādējādi Daugavpils noslēdza dalību šajā turnīrā 16. vietā.

Par turnīra uzvarētājiem kļuva Zviedrijas komanda Brommapojkarna, kas šobrīd šajā vecuma grupā ir viena no labākajām Eiropas komandām. Turnīra gaitā zviedri uzvarēja visās spēlēs, pārliecinoši apspēlējot gan Madrides Atletico (finālā 2:0), gan Minhenes Bayern (3:0), gan Vegalta Sendai (1:0) un Paris St.Germain (3:0). Bronza šoreiz Bayern.

Daugavpils komandai turnīrā izdevās apsteigt Zviedrijas, Somijas, Islandes, ASV, Kanādas, Japānas, Somijas, Austrijas, Spānijas, Norvēģijas, kā arī Īrijas komandas.

Turnīra gaitā tika apspriestas iespējas par mūsu komandas dalību šajā turnīrā arī nākamajos gados, kā arī iespēja piedalīties citos augsta līmeņa turnīros. Brauciena pēdējā dienā mūsu komanda apmeklēja Santiago Bernabeu stadionu, tādā veidā noslēdzot vizīti Spānijā!

BFC Daugavpils futbola akadēmija izsaka milzīgu pateicību par sadarbību brauciena organizēšanā Daugavpils pilsētas domei, Daugavpils Sporta pārvaldei, Daugavpils Futbola skolai, Latgales Futbola centram, Regula Baltija, kā arī futbolistu vecākiem.

Informāciju sagatavoja:
Nauris Mackevičs