Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA) apstiprinājusi HatTrick programmas plānu termiņam no 2020. līdz 2024. gadam. No nākamvasar gaidāmā Eiropas čempionāta finālturnīra jeb Euro 2020 gūtajiem ienākumiem 77,5 miljoni eiro tiks novirzīti futbola attīstībai Eiropas valstīs nākamajos četros gados.

Nākamvasar UEFA Euro 2020 laikā UEFA svinēs sešdesmit gadu jubileju vienam no kontinenta prestižākajiem sporta notikumiem. Eiropas čempionāta finālturnīrs notiks 12 valstu pilsētās pa visu Eiropu. Futbols simboliski būs kā tilts starp valstīm un tautām un ar šīm prestižajām sacensībām tuvinās fanus, kuri ir šīs spēles neatņemama un svarīga sastāvdaļa. Gaidāmais Eiropas futbola čempionāta finālturnīrs sagādās ne tikai izcilu prasmju demonstrēšanu, atmiņā paliekošus vārtus un bagātas emocijas, bet arī novirzīs 775,5 miljonus eiro UEFA Hattrick programmai. Tās būs investīcijas futbola attīstišanai visā Eiropā.

UEFA HatTrick programma ir veiksmes stāsts ar 15 gadus senu pagātni. Programma tika izveidota 2004. gadā. Sākotnēji ideja bija vienkārša - daļu no Eiropas čempionātu finālturnīros iegūtajiem līdzekļiem reinvestēt atpakaļ futbolā. Kopš tā laika HatTrick kļuvis par vienu no lielākajām solidaritātes un attīstības programmām visu sporta organizāciju vēsturē. Līdz 2024. gadam HatTrick būs novirzījis ievērojamus 2,6 miljardus eiro UEFA biedru asociācijām trīs svarīgās jomās: investīcijas, izglītība un dalīšanās zināšanās.

Vēl jo vairāk - šīs investīcijas ir radījušas lavīnas efektu. Statistika liecina, ka uz katru UEFA ieguldīto eiro, nacionālās asociācijas, klubi, pašvaldības un valdības investē 3,5 eiro patstāvīgi. Kopīgā finansēšana ir veids, kā futbolam patiešām augt un attīstīties ar jaunām attiecībām, inovācijām un solidaritāti.

Taču HatTrick sniedzas krietni pāri acīmredzamai nepieciešamībai uzlabot infrastruktūru. Dažkārt prožektoru gaismas jāpaspīdina uz tiem futbola aspektiem, kas paliek elites līmeņa ēnā. It sevišķi, ja runājam par investīcijām jauniešu, sieviešu un GrassRoots futbolā, klubu licencēšanā, treneru un tiesnešu apmācībā un daudzos citos veiksmes stāstos, kas regulāri tiek detalizēti izklāstīti UEFA oficiālajā žurnālā UEFA Direct.

Pagājušo 15 gadu laikā HatTrick ievērojami ietekmēja futbolu UEFA biedru asociāciju valstīs. Programma sasniedza miljoniem cilvēku jau tagad un ietekmēs vēl vairākus miljonus nākotnē. Izmantojot situāciju un turpinot iesākto, programmas piektais cikls, kas ilgs no 2020. līdz 2024. gadam, nodrošinās UEFA biedru asociācijas nākamajā četrgadē ar šādu finansiālo atbalstu:

  • Investīcijām: 4,5 miljoni eiro četru gadu ciklā;
  • Tekošajiem izdevumiem: 800 tūkstoši eiro gadā;
  • Dalībai jauniešu, sieviešu, futzāla un amatieru sacensībās: 250 tūkstoši eiro gadā;
  • UEFA klubu licencēšanas sistēmai: 250 tūkstoši eiro gadā;
  • Labai pārvaldībai: 200 tūkstoši eiro gadā;
  • UEFA Grassroots hartai: 200 tūkstoši eiro gadā;
  • Sieviešu futbola attīstībai: 150 tūkstoši eiro gadā;
  • Treneru konvencijai: 100 tūkstoši eiro gadā;
  • Tiesnešu konvencijai: 100 tūkstoši eiro gadā;
  • Elites jauniešu spēlētāju attīstībai: 100 tūkstoši eiro gadā;
  • Futbola sociālajai atbildībai: 100 tūkstoši eiro gadā;
  • Izlašu dalībai: 100 tūkstoši eiro gadā;
  • Cīņai pret spēļu sarunāšanu un integritātes jautājumiem: 50 tūkstoši eiro gadā.