Futbola klubu īpašnieku agresīva un nepamatota vēršanās pret tiesnešiem ir nepieņemama sportiskos principus respektējošā vidē, tādēļ Latvijas Futbola federācija (LFF) un LFF Tiesnešu komiteja nosoda FK Ventspils kluba oficiālo personu agresīvo uzvedību un publiskos izteikumus pēc 21. jūlija Optibet Virslīgas čempionāta spēles starp FK Ventspils un Valmiera Glass ViA komandām, informē LFF prezidents Kaspars Gorkšs.

Konkrētajā gadījumā FK Ventspils īpašnieku izteikumiem, kuros tiek apšaubīta tiesnešu objektivitāte un neitralitāte, nav nekādu objektīvu iemeslu. Tieši tādēļ LFF Tiesnešu komiteja aicina LFF Disciplinārlietu komisiju izvērtēt gan FK Ventspils pārstāvju publiskos izteikumus pēc minētās spēles, gan kluba oficiālo personu vēršanos pret spēles tiesnešiem pēc mača beigām, saka LFF tiesnešu pārraudzības eksperts Alans Snoudijs.

Izteikumi, ka Virslīgas līmeņa tiesnesis ir ticies ar kāda kluba pārstāvjiem, un FK Ventspils oficiālā pārstāvja paustā gatavība palielināt sava kluba budžetu, lai finansiāli atbalstītu tiesnešus, ir vērtējami kā vārdiska apņemšanās veikt sodāmas darbības un rada pamatotas bažas par kluba pārstāvju godīgas spēles principu izpratni. 

"Latvijas futbola tiesneši savā izaugsmē un pašattīstībā iegulda ļoti lielu darbu, tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi, lai spēļu laikā un pēc mača beigām viņi savu darbu var veikt drošā vidē. Savukārt Virslīgas klubu pienākums ir pret tiesnešiem izturēties ar cieņu, nodrošinot viņiem netraucētus un drošus darba apstākļus pirms spēles, tās laikā un pēc spēles beigām. Tādēļ vēlos uzsvērt, ka LFF neignorēs šādus publiskus izteikumus, kuri nav pamatoti ar faktiem un pierādījumiem," saka Snoudijs.

LFF vienmēr un visur visiem pieejamajiem līdzekļiem aizstāvēs tiesnešu tiesības neatkarīgi un droši veikt savu darbu. FIFA un UEFA noteikumi aizliedz futbola klubiem jebkādā veidā ietekmēt tiesnešu darba organizēšanu, un LFF ir apņēmusies sekot, lai Latvijā šis princips tiktu pilnībā ievērots, uzsver Gorkšs.

LFF prezidents skaidro, ka tiesnešu nozīmēšanu uz LFF pārraudzītajām sacensībām no ārpuses neatkarīgā un neietekmējamā veidā īsteno LFF Tiesnešu komiteja, gala akceptu sniedzot LFF tiesnešu pārraudzības ekspertam Alanam Snoudijam. Starptautiskie FIFA un UEFA noteikumi aizliedz klubiem veikt jebkādas darbības, kas varētu ietekmēt tiesnešu nozīmēšanas kārtību.

"Un arī otrādi - ja kāds kluba pārstāvis saskaras ar negodprātīgu spēles tiesāšanu vai aizdomām par rezultātu ietekmēšanu, tad aicinu par šiem faktiem ziņot LFF Disciplinārlietu komisijai, LFF Godīgas spēles un ētikas komitejai vai UEFA atbildīgajām struktūrvienībām," uzsver Gorkšs.