Ceturtdien, 28. februārī, Latvijas Futbola federācijas (LFF) ārkārtas kongresā LFF biedri izteica uzticību esošajam federācijas prezidentam Kasparam Gorkšam.

Balsojumā piedaloties 133 LFF biedriem, par Kaspara Gorkša atbrīvošanu no amata balsoja 42 biedri, 87 biedri balsoja pret, bet 4 biedri atturējās no balsojuma.

"Pirms desmit mēnešiem saņēmu LFF biedru mandātu īstenot pārmaiņas – lai Latvijas futbolā atgrieztos spozme. Man tika uzticēta liela atbildība, un šajā laikā es esmu rīkojies pēc labākās sirdsapziņas, lai īstenotu pārmaiņas. Mums vienlīdz svarīgi ir piesaistīt futbolam vairāk naudu un novērst federācijas līdzekļu šķērdēšanu. Protams, vajag vairāk naudas infrastruktūrai, klubiem, mēs visi gribam sportiskos panākumus. Bet to nav iespējams sasniegt ar kosmētiskām izmaiņām – mums ir jāmaina sistēma. Pārāk ilgi federācija ir stigusi stagnācijā. Bez sistēmiskām izmaiņām – sacensību reglamentos un organizācijā, federācijas statūtos, grāmatvedības standartos, pieejā, kā strādājam ar biedriem, atbalstītajiem, sponsoriem, pašvaldībām, valsti un starptautiskajiem partneriem - mēs nesasniegsim federācijas mērķus, kas ir pilnas tribīnes un finansiāla stabilitāte. Pārmaiņām vajag laiku, vairāk par desmit mēnešiem. Mums jātiek vaļā no nesaimnieciskas rīcības un aizdomīgiem darījumiem, mums jādod skaidrs signāls sabiedrībai – mēs maināmies. Tas dos rezultātu gan futbola popularitātes pieaugumā, gan finansiālajā atbalstā. Es savu ceļu esmu izvēlējies - par tīru futbolu laukumā un pārvaldībā. Šo ceļu atbalsta starptautiskie partneri UEFA un FIFA," uzrunājot LFF biedrus, pauda Kaspars Gorkšs.

"Es iestājos par tīru futbolu laukumā un pārvaldībā, un šodienas balsojums parāda federācijas biedru nostāju, ka šīs vērtības arī viņiem ir svarīgas. Paldies tiem, kuri atbalstīja! Tas dod spēku iesākto turpināt, un esmu priecīgs, ka Latvijas futbolam ir vajadzīgas manis un manu kolēģu rosinātās pārmaiņas. Ticu, ka arī pārējie LFF biedri to drīz sapratīs," piebilst LFF prezidents.

LFF ārkārtas kongresu klātienē apmeklēja vairāki Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) un Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) pārstāvji. Gan FIFA Eiropas attīstības programmu menedžeris Olivers Jungs (Oliver Jung), gan UEFA izpildkomitejas loceklis Džons Deleinijs (John Delaney) savās uzrunās pauda atbalstu Kasparam Gorkšam un viņa komandai, kā arī aicināja Latvijas futbola sabiedrību nodrošināt stabilitāti Latvijas futbola izaugsmei. Atbalstu Kasparam Gorkšam ar vēstules starpniecību pauda arī Latvijas Republikas Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Sandis Riekstiņš. LFF biedrus klātienē uzrunāja arī Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents Einars Fogelis.

Ārkārtas kongresa laikā ziņojumus par 2018. gadā paveikto sniedza Kaspars Gorkšs un LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks.

Savā atskaitē Kaspars Gorkšs iezīmēja paveiktos soļus, lai veicinātu UEFA un FIFA atbalstu speciālistu, finansējuma un pieredzes iegūšanas nodrošināšanā, kā arī akcentēja augošās iespējas LFF biedriem atbalsta programmu ietvaros, 1. līgas un 2. līgas komandu dalības maksas segšanā un citos attīstības virzienos. Kaspars Gorkšs tāpat akcentēja paveikto sadarbības attīstīšanā ar valsti un pašvaldībām un izklāstīja savu 2018. gada pirmsvēlēšanu solījumu izpildi. Nākotnes prioritārajos darbos Kaspars Gorkšs akcentēja tādu Latvijas futbola segmentu attīstību kā LFF biedri, fani, treneri un spēlētāji, organizācija, sadarbība ar FIFA un UEFA, kā arī reģionu izaugsme.

Tikmēr Edgars Pukinsks, uzrunājot LFF biedrus, izklāstīja LFF administrācijas veiktos soļus LFF struktūras izmaiņu ieviešanā, finanšu vadības sistēmas ieviešanā un budžeta plānošanā, statūtu un pārvaldes modeļa revīzijā, kā arī attīstības plāna realizēšanā ar stratēģiskajiem akcentiem futbola piesaistes, iesaistes, augstu sasniegumu, labas pārvaldības un ieņēmumu attīstībā. LFF ģenerālsekretārs apstiprināja, ka LFF šīgada budžets 15. janvāra valdes sēdē apstiprināts ar 10 246 425 eiro ieņēmumiem un 10 556 425 eiro izdevumiem, uzsverot, ka 26. aprīlī kārtējā LFF kongresā, balstoties uz revidēto gada pārskatu, tiks sniegts izvērsts ziņojums par 2018. gada budžeta pārskatu un 2019. gada budžetu. Atbilstoši LFF valdes lēmumam tiek izstrādāts ilgtermiņa LFF budžets un budžeta izstrādes metodoloģija, piesaistot neatkarīgu finanšu ekspertu, kā arī UEFA finanšu ekspertu.

Prezentējot LFF struktūru un tās izmaiņas, Edgars Pukinsks komentēja pienākumu sadali un atalgojuma fondus Ģenerālsekretāra birojā (Godīgas spēles nodaļa, Finanšu nodaļa, Infrastruktūras nodaļa un Tiesnešu nodaļa), Administratīvajā departamentā (Juridiskā nodaļa un Saimniecības nodaļa), Futbola departamentā (Futbola attīstības un sieviešu futbola nodaļa, Izglītības nodaļa, Sacensību nodaļa, Sporta medicīnas un pētniecības nodaļa, Izlašu nodaļa) un Komercdepartamentā (Komunikācijas nodaļa, Mārketinga nodaļa, Projektu nodaļa).

LFF biedri tika informēti, ka sadarbībā ar FIFA un UEFA tiek noslēgta LFF jauno statūtu projekta izstrāde, bet to gala versijas projektu tiek plānots martā prezentēt gan LFF valdei, gan LFF biedriem. Būtiskākās izmaiņas statūtos skars LFF pārvaldes modeli (valde, ģenerālsekretariāts, komitejas, komisijas), pilnvaru un atbildību apjomu, labas pārvaldes, ētikas un caurspīdīguma principu nostiprināšanu, prezidenta pilnvaru termiņa ieviešanu un juridiskus precizējumus.