Latvijas futbola tiesnesis Artis Ķēniņš ar asistentiem Mārtiņu Svipstu un Andreju Kolosovu 25. oktobrī Šveices pilsētā Nionā, kur atrodas Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) galvenā mītne, veiksmīgi sasniedza savus mērķus un absolvēja UEFA CORE (Centre of Refereeing Eccellence - angļu val.) programmu, saņemot sertifikātu par kursa pabeigšanu.

UEFA CORE ir apmācību kurss, kur tiek sagatavoti valstu perspektīvākie tiesneši, dodot tiem zināšanas fitnesa jomā, noteikumu pielietošanā spēles laikā un psiholoģiskajās vērtībās - kā sevis analizēšanā un kritikā pret sevi, tā arī motivācijā savu mērķu sasniegšanai. Programma sevī ietver spēļu tiesāšanu, to analīzi, teorētiskas un praktiskas nodarbības, kas balstītas uz spēles noteikumiem, fizisko normatīvu kārtošanu, kā arī angļu valodas eksāmenu. Šajās apmācībās piedalījās tiesnešu brigādes arī no tādām valstīm kā Anglija, Krievija, Ungārija, Gruzija, Serbija, Turcija un Vācija.

 

Apmācības notika divos posmos UEFA galvenajā mītnē Nionā. Pirmais posms tika organizēts no maijā, bet otrais norisinājās oktobra izskaņā. Starp abiem posmiem nodarbības norisinājās tālmācībā.

 

Mūsu tiesnešiem bija jākārto futbola noteikumu eksāmens, fiziskās sagatavotības testi, jākārto angļu valodas eksāmens, jāpiedalās praktiskajās un teorijas nodarbībās, kā arī jātiesā futbola spēle Francijas National 3. līgā starp komandām Louhans un Cuiseaux FC, kas pēc tam bija ļoti smalki jāanalizē ar mentoru no Lietuvas Pauļu Malžinski. Šo Francijas čempionāta spēli, kas ir valsts pēc spēka 5. līga, klātienē vēroja gandrīz 1000 skatītāju, radot stadionā lielisku atmosfēru. Līdzekļi, kas tika iekasēti no šīs spēles biļetēm, tika ziedoti ar vēzi slimiem cilvēkiem.

"Laiks Šveicē paskrēja vēja spārniem un ar lielu atbildības sajūtu par to, vai tiešām šo piecu mēnešu laikā viss būs padarīts gana labi un 25. oktobrī varēsim teikt, ka sertifikāts ir rokā un ka esam sasnieguši maijā izvirzītos mērķus. Ar lielu lepnumu varam teikt, ka sasniegti gandrīz visi mērķi. Uzlabotas angļu valodas zināšanas - gan sarunvaloda, gan rakstīt prasme. Arī futbola noteikumu eksāmenā pieļauta tikai viena kļūda. Vissmagākais bija fiziskās sagatavotības pārbaudījums, kas bija jākārto kursa pirmspēdējā dienā. Visi trīs latvieši izpildīja uzstādītos normatīvus, vēl jo vairāk - Andrejs uzrādīja otro labāko rezultātu starp 16 asistentiem, bet Artis dalīja pirmo vietu ar tiesnesi no Ungārijas," izceļ Latvijas tiesnešu brigāde.

Ievadkursu maijā, kā arī kursa otro daļu oktobrī vadīja UEFA Tiesnešu komitejas loceklis Kyros Vassaras no Grieķijas, kurš ir viesojies un vadījis semināru tiesnešiem arī Latvijā. Par fiziskajiem treniņiem un to kontrolēšanu visas vasaras garumā bija atbildīgi Jochim Spitz un Giorgi Antelidze. Tiesnešu un asistentu izaugsmei visas vasaras garumā sekoja septiņi mentori - Jorn West Larsen, Paulius Malzinskas, Darko Ceferin, Augustus Constantin, Blazenka Logarusic, Maciej Wierzbowski un Oleg Molceanov, kuri dalījās savā pieredzē.

"Liels paldies Latvijas Futbola federācijai un LFF Tiesnešu nodaļai par šo vienreizējo iespēju gūt vārdiem neaprakstāmu pieredzi un satikt lieliskus cilvēkus," noslēdz Latvijas pārstāvji.