Ar Latvijas Futbola federācijas (LFF) lēmumu šogad Rīgā un Jelgavā notiekošais starptautiskais telpu futbola turnīrs tiek veltīts 2009. gadā mūžībā aizgājušā pašmāju telpu futbola tradīciju pamatlicēja piemiņai.

Anatolijs Ponomarjovs no 1982. gada līdz 2009. gadam bija Latvijas Sporta un pedagoģijas akadēmijas (LSPA) docents. Savulaik viņš spēlēja futbolu AK-2 komandā, kā arī LSPA studentu izlasē, tomēr viņa lielākie panākumi ir saistīti ar pedagoģisko darbu, tostarp, telpu futbolā. A. Ponomarjovs kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākuma strādājis arī par LFF Apmācības daļas vadītāju, sagatavojis un izskolojis daudzus vadošos Latvijas futbola spēlētājus un trenerus.

LAIKA BIEDRU ATMIŅAS

  • EDGARS PUKINSKS, Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs:

Anatolijs bija cilvēku cilvēks, proti, viņš bija tas, kurš sev apkārt esošos cilvēkus virzīja uz priekšu, ja vien saskatīja viņos potenciālu. Arī manā dzīvē Anatolijs spēlēja būtisku lomu, jo viņš bija tas, kurš saskatīja manī potenciālu un ieveda gan trenera dzīvē, gan pēcāk arī federācijas dzīvē. Zinu, ka ir daudz tādu cilvēku, kas, pateicoties Anatolijam, nu jau paši spēlē būtisku lomu futbola dzīvē.

  • JĀNIS MEŽECKIS, bijušais LFF ģenerālsekretārs (1993. - 2018. gads):

Par Anatoliju Ponomarjovu man ir vislabākās atmiņas. Mēs arī kopā mācījāmies LSPA, tiesa, viņš bija nedaudz jaunāks. Anatolijs jau toreiz bija sevi pierādījis kā vairāk uz zinātniski - pētnieciskā darba novirzi tendēts cilvēks. Savulaik viņš strādāja zinātniskajā brigādē arī pie Viktora Tihonova. Kā students Anatolijs bija stiprs. Mums federācijā toreiz arī parādījās Apmācības daļa, un bija nepieciešams tās vadītājs. Anatolijs kļuva par pirmo šīs daļas vadītāju, apvienojot darbu LFF ar pasniegšanu LSPA. Tātad varam droši teikt, ka sākums izglītības procesiem federācijā nāca no viņa puses. Anatolijam bija interese par telpu futbolu, toreiz viņš trenēja arī akadēmijas komandu, kurā savulaik spēlēja Edgars Pukinsks. Zīmīgi, ka tieši Anatolijs Ponomarjovs darbam LFF man personīgi savulaik rekomendēja Edgaru. Anatolijs bija ļoti kārtīgs cilvēks. Manuprāt, tā ir ļoti laba iniciatīva nosaukt šo turnīru Anatolija Ponomarjova piemiņai!

  • ARTŪRS ŠKETOVS, Latvijas telpu futbola izlases galvenais treneris:

Patīkami, ka esam raduši iespēju veltīt šo turnīru Anatolija Ponomarjova piemiņai. Atceramies viņu ne tikai kā pedagogu un teorētiķi, bet arī kā kārtīgu cilvēku, kurš daudz palīdzēja saviem audzēkņiem turpmākajā karjerā. Viņa vadībā LSPA telpu futbola komanda bija laureātu vidū Latvijas čempionātā. Viņš izaudzinājis daudz futbolistus, bet viens no pazīstamākajiem ir mūsu valstsvienības ilggadējais vārtsargs Aigars Bondars, kurš savu ceļu telpu futbolā savulaik sāka tieši LSPA. Mani personīgi ar Anatoliju saista divi notikumi - 1990. gada maijā ar studentu izlasi (Skonto FC kluba priekštecis) kopā bijām turnīrā ASV. Tajā pašā gadā mēs spēlējām Marijampolē tā laika Baltijas spēcīgāko futbola klubu līgā, un mums bija problēmas ar sastāvu, rezultātā laukumā devās arī pats Anatolijs, kurš tolaik pildīja komandas fiziskās sagatavotības trenera funkcijas (komandas vadītājs toreiz bija Marks Zahodins). Vienā no epizodēm pēc manas piespēles Anatolijs guva vārtus, ko vienmēr pēc tam ar smaidu uz lūpām kopīgās sarunās kopā atcerējāmies... Aicinu līdzjutējus atbalstīt Latvijas izlasi turnīra ietvaros, vienlaikus pieminot Anatolija ieguldījumu futbola attīstībā!

  • ALEKSANDRS STARKOVS, Latvijas nacionālās futbola izlases bijušais galvenais treneris:

Anatolijs Ponomarjovs daudziem atmiņā paliks kā LSPA docents, kurš savulaik bija atbildīgs par futbolistu izglītību. Kā personība viņš bija draudzīgs un atvērts cilvēks. Viņš palīdzēja daudziem futbolistiem un topošajiem treneriem. Vienlaikus strādāja arī LFF, bija inteliģents un gudrs Apmācības daļas vadītājs. Anatolijs ļoti mīlēja futbolu, bieži apmeklēja Latvijas čempionāta un valstsvienības spēles. Viņš bija informēts par svarīgākajiem notikumiem Latvijas futbolā. Kā cilvēks viņš bija autoritāte, tāpēc es ticu, ka arī viņam par piemiņu nosauktajam telpu futbola turnīram ilgtermiņā būs ir liela autoritāte, attiecīgi piedalīties un uzvarēt tajā būs pagodinoši katrai komandai.