Otrdien, 11. septembrī, plkst. 10:00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Latvijas Futbola federācija (LFF) un Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA) prezentēs pētījumu par futbolā veikto investīciju pozitīvo ietekmi uz visas Latvijas tautsaimniecību.

UEFA GROW attīstības programmas investīciju sociālās atdeves (Social Return on Investment jeb SROI) pētnieciskais modelis ir ekonometrisks rīks, kas mēra futbola vērtību un pienesumu sabiedrībai. Šo pētniecisko modeli izveidojuši sporta, sociālo zinātņu un ekonomikas eksperti no 13 Eiropas universitātēm, un tas guvis gan Eiropas Padomes, gan Pasaules Veselības organizācijas oficiālu atzinumu. Līdz šim pētījums izvērsts Zviedrijā un Rumānijā, kā arī visnesenāk – Latvijā. Tā ieviešana turpinās arī Baltkrievijā, Krievijā, Maltā, Skotijā, Nīderlandē, Polijā un Itālijā.

LFF prezidents Kaspars Gorkšs: "Šī pētījuma rezultāti ir svarīgi ne tikai futbolam, bet visam Latvijas sportam un tautsaimniecībai kopumā. Balstoties uz šiem datiem, mēs par futbola ļoti pozitīvo ietekmi uz sabiedrības veselību un arī ekonomiku varēsim runāt ļoti konkrēti - ar argumentiem, nevis vispārīgi, atsaucoties uz citu valstu pieredzi. Latvijas Futbola federācija kā prioritāti redz veselīgu un fiziski aktīvu sabiedrību. Vēlamies, lai sports netiktu vienmēr uztverts kā tikai dotējams, bet gan lai uz to skatītos kā uz investīciju valsts attīstībai daudz lielāku mērķu sasniegšanai. Tāpēc kopā ar UEFA šogad speciāli veicām šo pētījumu, kas atklāj, ka viens ieguldīts eiro futbolā atnes ievērojami vairāk atpakaļ Latvijas tautsaimniecībā. Ir svarīgi proaktīvi rīkoties valsts līmenī. Mēs daudz runājam par Islandes piemēru futbolā, taču tam visam ir spēcīgs arguments – Islandē tika pieņemts lēmums ieguldīt sporta infrastruktūrā un treneru izglītībā, lai cīnītos ar dažādām valstiskām problēmām kā fiziskā neaktivitāte, neveselīgs dzīvesveids un tamlīdzīgi. Viņi uzbūvēja daudz halles, un mēs redzam rezultātu."

Latvija ir trešā valsts pēc Rumānijas un Zviedrijas, kur ir veikts tik visaptverošs un dziļš pētījums. Šajās valstīs iegūtie dati apliecina, ka investīcija futbolā ienes milzīgus līdzekļus valsts ekonomikā – piemēram, rada jaunas darba vietas, un reizē ļauj valstij ietaupīt miljonus veselības aprūpē, noziedzības apkarošanā un citos būtiskos segmentos. Piemēram, pētījums apliecinājis, ka 700 000 cilvēku, kas ar futbolu nodarbojas Rumānijā, valsts ekonomiku ietekmē 740 miljonu EUR apmērā, pateicoties tiešiem vietējiem ieguldījumiem, kā arī ietaupījumiem veselības sistēmā un sociālajās garantijās.

Gaidāmajā prezentācijā tiks demonstrēti rezultāti, kas iegūti Latvijā izvērstā pētījuma laikā, skarot ekonomiku, sabiedrības labumu, veselību un augsto sasniegumu sportu. LFF ar pētījuma ilustrēšanu vēlas apliecināt nepieciešamību pēc sistemātiskas sadarbības ar valsti futbola iesaistes attīstīšanā, tādējādi sniedzot jūtamu ieguldījumu Latvijas sabiedrības izaugsmē.

Prezentācija notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas 11. stāva pasākumu telpā Kore. Mediju pārstāvji, kuri vēlas apmeklēt prezentāciju klātienē, tiek lūgti informēt LFF līdz 10. septembra plkst. 15:00.