Maijā Latvijas futbola tiesnešu komanda - Artis Ķēniņš, Mārtiņš Svipsts un Andrejs Kolosovs - uzsāka apmācības Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) CORE (Centre of Refereeing Excellence) programmā perspektīvajiem kontinenta futbola tiesnešiem. Piedāvājām iepazīties ar pašu programmas dalībnieku pārdomām un secinājumiem pēc pirmā apmācību posma.

Artis Ķēniņš: "Esam atgriezušies no tiesnešu apmācību ievadkursa, kas notika Šveices pilsētā Nionā. Gribētu pateikties Latvijas Futbola federācijas (LFF) Tiesnešu nodaļai par šo vienreizējo iespēju, kas mums tika sniegta. Atrodoties Šveicē, analizējot futbola momentus semināros un domājot par paveikto, es sapratu, ka teoriju apmācībās Latvijā esam apguvuši ļoti labā līmenī, kas ļāva parādīt sevi no labākās puses. Šis kurss vieno tiesnešus no vairākām valstīm, tāpēc tā ir lieliska iespēja iepazīt jaunus cilvēkus, uzzināt par tiesneša profesiju un tradīcijām citās valstīs. Apstākļi, lai mācītos, trenētos kā arī pat nedaudz atvilktu elpu ir vārdiem neaprakstāmi. Es noteikti gribētu novēlēt visiem mūsu jaunajiem tiesnešiem nospraust mērķi smagi strādāt un iegūt ceļazīmi uz CORE programmu. Tajā noteikti uzzināsiet daudz jauna gan par tiesneša profesiju, futbola filozofiju, gan paši par sevi. Kā arī sapratīsiet, ka cilvēki, kuri tiesā, piemēram, Vācijas augstāko līgu, ir tādi paši, kā jūs. Nav svarīgi, no cik lielas valsts tu nāc, svarīgi ir saprast, cik daudz esi gatavs strādāt, lai sasniegtu savu mērķi, lai kāds tas arī būtu."

Andrejs Kolosovs: "Tas bija fantastisks notikums manā dzīvē. Paldies par uzticību un par iespēju piedalīties CORE programmā. Es ieguvu ļoti daudz jaunu zināšanu gan futbola noteikumu interpretēšanā, gan arī uzzināju daudz jauna par sevi – skriešanas tehnika, lokanība, stiprās puses un lietas, kas vēl ir jāuzlabo. Tagad līdz kursa otrās daļas sākumam oktobrī ir daudz jāstrādā, lai, atgriežoties Šveicē, visi rādītāji būtu perfekti."

Apmācības notiek divos posmos UEFA galvenajā mītnē Nionā, Šveicē. Pirmais posms tika organizēts no 15. līdz 24. maijam, bet otrais norisināsies oktobra izskaņā. Starp abiem posmiem nodarbības norisinās tālmācībā.

Programma sevī ietver spēļu tiesāšanu, to analīzi, teorētiskas un praktiskas nodarbības balstītas uz spēles noteikumiem, fizisko normatīvu kārtošanu, kā arī angļu valodas eksāmenu. Šajās apmācībās piedalās tiesnešu brigādes arī no tādām valstīm kā Anglija, Krievija, Ungārija, Gruzija, Serbija, Turcija un Vācija.

UEFA CORE ir apmācību kurss, kur tiek sagatavoti valstu perspektīvākie tiesneši, dodot tiem zināšanas fitnesa jomā, noteikumu pielietošanā spēles laikā un psiholoģiskajās vērtībās - kā sevis analizēšanā un kritikā pret sevi, tā arī motivācijā savu mērķu sasniegšanai.