25. aprīlī Elektrum Olimpiskajā centrā tika aizvadītas Rīgas skolu telpu futbola kausa finālspēles, kur medaļas savā starpā sadalīja četras meiteņu un tikpat zēnu komandas. Nervu kutinoši momenti visas spēles garumā, spriedze līdz pēdējām spēles sekundēm, rūgts sarūgtinājums pēcspēles sitienu sērijā zaudētājiem un bezgalīgas laimes emocijas uzvarētājiem. Aptuveni tā var izteikties par Rīgas skolu telpu futbola kausa zēnu finālspēli. Turpretī meiteņu duelī rezultatīva un pārliecinoša dominance vienas komandas izpildījumā.

Cīņas par bronzas medaļām iesākās ar Rīgas Daugavgrīvas un Rīgas 46. vidusskolu dueli meitenēm. Lai arī pirms spēles kā favorītes uzvarai tika uzskatītas Rīgas 46. vidusskolas meitenes, tomēr Daugavgrīvas vidusskolnieces bija citās domās, un jau spēles otrajā minūtē Marija Barčuka vispirms pirmo reizi sarūgtina sāncenses, tad piektajā minūtē spēja dubultot Daugavgrīvas vidusskolas pārākumu. Pirmā puslaika starplaikā komandas devās ar rezultātu uz tablo 2:0 par labu daugavgrīvietēm. Otrā puslaika izskaņā Marija Barčuka guva savus trešos vārtus spēlē, tādējādi jau pirmajā spēlē fani izbauda pirmo hat-trick. Punktu šajā spēlē pieliek Ērikas Gricijenko vārtu guvums, kas rezultātu padara jau 4:0.

Mazrezultatīva, bet saspringtiem momentiem pildīta spēle izvērtās starp Rīgas 40. un 25. vidusskolām par trešo vietu zēniem. Pirmā spēles rezultātu atklāja 40. vidusskolas zēnu komanda, kas, pateicoties Artjoma Zamullo veiksmīgai spēlei vārtu priekšā, pārņem vadību. 40. vidusskolas veiksmīga spēle aizsardzībā ļauj noturēt minimālu vārtu starpību līdz spēles pēdējai minūtei, kad Kristiāna Dudkeviča veiksmīga tālšāviena rezultātā Rīgas 25. vidusskola atgriež intrigu spēlē. Ar vienlīdzīgu 1:1 rezultātu komandām ir par maz, lai noskaidrotu bronzas medaļas īpašniekus, tādēļ izšķirt spēles uzvarētāju varēja pēcspēles sitienu sērija. Veiksmīgāki un meistarīgāki izrādījās 40. vidusskolas zēni, kuri realizēja trīs no trim pēcspēles sitieniem.

Neapstrīdami Rīgas 71. vidusskolas meiteņu komanda tika uzskatīta par sezonas favorīti, ko arī sezonas laikā spēja pierādīt darbos - līdz fināla spēlei gūti 51 un ielaisti vien divi vārti.  Tikmēr 54. vidusskolai ceļš uz finālu nebūt nebijis viegls. Posma pirmajā etapā divi zaudējumi no trim spēlēm un divas smagas uzvaras play-off posmā pār Vācu ģimnāziju un 46. vidusskolu (2:1 un 3:0).

Līdzīgi kā visas sezonas gaitā, arī finālā savu spēli uzspiest spēja 71. vidusskolas meiteņu komanda, kurai izdevās gūt vārtus jau spēles 20. sekundē pēc Olgas Zadorožņukas filigrāna uzbrukuma noslēguma. Spēles laikā fani spēja sagaidīt vēl vienu  hat-trick, un šoreiz jau Vasilisas Sadikovas izpildījumā, kurai lielisks sniegums kausa finālspēlē. Mazliet līdz hat-trick pietrūkst Olgai Zadorožņukai un Anastasijai Čemirtānei, kurām pa diviem vārtiem finālā. Savukārt 54. vidusskolnieces spējušas atbildēt vien ar vieniem vārtiem. Summējot gūtos vārtus, gūstam 7:1 par labu 71. vidusskolai.

Par meiteņu finālspēles vērtīgo spēlētāju kļuva Anastasija Čemirtāne no Rīgas 71. vidusskolas.

Emocijas, spriedze un neziņa par uzvarētāju līdz par pēcspēles sitienu sērijas pēdējam sitienam liek noprast, ka Rīgas skolu telpu futbola kausa zēnu fināls viennozīmīgi attaisnoja sava centrālā notikuma statusu. Kausa vicečempioni pret sezonas debitanti, rezultatīvākais turnīra spēlētājs pret turnīra vienu no labākājm aizsardzības brigādēm jeb Rīgas Purvciema vidusskola pret Tehnisko koledžu.

Spēles ievadā Ņikita Žarovs (rezultatīvākais turnīra spēlētājs) gūst ātrus vārtus jau trešajā minūtē, un tāds rezultāts paliek nemainīgs līdz par spēles otrā puslaika sestajai minūtei, kad pēc neveiksmīgas Tehniskās koledžas vārtsarga spēles ar rokām bumba kuriozi ielec vārtos. Spēles 35. minūtē atkārtoti iniciatīvu spēlē pārņem Rīgas Tehniskā koledža, bet spēles galotnē fantastiskā Vladislava Ciganika lidojumā un sitienā ar galvu Purvciema vidusskola atgriežas spēlē un nodrošina pēcspēles sitienu sēriju.

Arī pēcspēles sitienu sērija neliek vilties. Abas komandas pārliecinoši realizē trīs no trim dotām iespējām, bet ceturtā sitienu sērija izrādījusies liktenīga. Vispirms pie bumbas devās Tehniskās koledžas spēlētājs Ņikita Ļevaševs, kurš nespēj realizēt sitienu, bet tad Artjoms Korotkevičs nodrošina Purvciema vidusskolai zelta medaļas, raidot bumbu precīzi vārtu devītniekā.

Ņikita Žarovs no Rīgas Tehniskās koledžas tika nosaukts par zēnu finālspēles vērtīgāko spēlētāju.

PLAŠĀKA INFORMĀCIJA

Turnīru organizēja Latvijas Telpu futbola asociācija (LTFA), Ghetto Games un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sporta un jaunatnes pārvalde. Rīgas skolu telpu futbola kauss norisinājās sadarbībā ar Latvijas Futbola federāciju (LFF), Rīgas Futbola federāciju (RFF), autoskolu Credo Autoprieks, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolu RISEBA, NIKE un LTFA Virslīgas un 1. līgas atzītākajiem specialistiem jeb mentoriem.

---

Informāciju sagatavoja:
Rīgas skolu telpu futbola kausa rīkotāji