Latvijas U-19 izlases vārtsargs Rihards Matrevics ir viens no tiem Latvijas spēlētājiem, kurš Anglijas futbola drēbi zina vislabāk. “Spēli pret Angliju gaidu īpaši. Zinu, ka daudzi skatīsies tieši to spēli, droši vien tā ir liela iespēja sevi pierādīt.” Mača tiešraidi 24. martā pulksten 15:00 pēc Latvijas laika skaties www.sportacentrs.com.

Latvijas U-19 izlase UEFA Eiropas čempionāta Elites kārtas turnīru sāka 21. martā ar uzvaru pār Maķedoniju (2:1). Rihards par to ir ļoti priecīgs, jo tas ļaujot ar pavisam citādi gaidīt spēli pret angļiem. “Bija ļoti svarīgi labi nospēlēt pret Maķedoniju, lai spēlē pret Angliju, skatoties turnīra tabulā, jau būtu konkrētas domas un zinātu spēles likmi.”

Londonas West Ham United kluba vārtsargs Matrevics neizskata, ka fakts, ka ikdienā dzīvo, trenējas un spēlē Anglijā, viņam gaidāmajā spēlē dos kādas īpašas priekšrocības. “Spēlētāji labās komandās Eiropā tomēr ir diezgan līdzīgi, dara apmēram vienu un to pašu,” viņš spriež. “Nedomāju, ka ir liela atšķirība tajā, kur tu spēle [Eiropā]. Zinu, ka [angļiem] būs ļoti labi spēlētāji. Jāliek pretī to, kas mums ir.”

No šā brīža Anglijas U-19 izlases viņam prātā nāk uzbrucēji Džeidons Sančo no Dortmundes Borussia un Rīss Nelsonu no Londonas Arsenal. “Laikam pret nevienu konkrēti spēlējis neesmu,” turpina 201 centimetru garais latviešu vārtsargs. “Iespējams, pagājušajā sezonā [pret kādu no viņiem spēlēju], bet es neesmu par to pārliecināts. Esmu dzirdējis, kas viņi tur ir, kā viņi spēlē. Viņiem šobrīd esot ļoti laba izlase.”

Rihards norāda, ka Anglijā par U-19 izlašu Elites kārtu ir diezgan labās domās. “Futbola sabiedrībā turnīru [U-19 izlasēm] vērtē diezgan augstu. Varbūt pirmo raundu - ne tik ļoti, bet Eliti – gan. Ja jau esam šeit, kaut kas mums ir [pa spēkam]. Tā varētu teikt par katru komandu, kas tikusi šajā kārtā. Uzreiz ir lielāka ažiotāža, arī klubā spēlētāji vairāk respektē tavu valstsvienību. Arī pārējie klubā, kas spēlē citās izlasēs, uzreiz ar aizrautību gaidīja šo turnīru un iespēju aizvadīt lielās spēles.”

Rihardam ik pa brīdi Anglijā jāatbild uz jautājumu par Latvijas futbolu, par to, cik spēcīga ir Latvijas čempionāta Virslīga: “Dažreiz prasa salīdzināt, kura līga Anglijā būtu mūsu augstākā līga. Stāstu, ka mums Virslīgā ir astoņas komandas, ka spēlē Eiropas kausos. Man personīgi šķiet, ka Latvijā vairāk par astoņām augsta līmeņa komandām būtu grūti uzturēt. Tā arī saku, ka galvenā atšķirība ir spēlētāju apjoms un skatītāju daudzums pilsētās.”

Latvijas futbolu labākais zināmais vārds Anglijā arvien ir leģendārais Southampton uzbrucējs Marians Pahars. “Viņu [Anglijā] zina visi. Zina arī Stepanovu un Arsenal,” stāsta 19 gadus vecais Matrevics. “Kad viņi prasa, kas ir Latvijas izlase, ko esam izdarījuši, diezgan bieži pieminu Euro 2004, ka esam tikuši uz Eiropas čempionātu. Toreiz bija diezgan labas izredzes cīnīties par tikšanu tālāk. Pats atceros tās spēles.”

 Intervija ar Rihardu Matrevicu UEFA U-19 Elites raundā


Latvijas Futbola federācija
no Maķedonijas