Latvijas U-19 izlase 21. martā ar spēli pret turnīra saimnieci Maķedoniju sāks UEFA Eiropa čempionāta Elites kārtas sacensības Skopjē, kur kvartetā arī ar Anglijas un Ungārijas vienaudžiem tiks noskaidrota viena ceļazīme uz finālturnīru šovasar Somijā. Mūsu puiši uz turnīru nebrauc kā favorīti, taču noskaņojušies laukumā atdot visus spēkus.

“Anglija, protams, ir favorīte, bet es nebrīnīšos, ja būs pārsteigumi...” Latvijas U-19 izlases galvenais treneris Aleksandrs Basovs liek skaidri noprast, ka centīsies izdarīt visu, kas ir un kas nav iespējams, lai cīnītos par visaugstākajiem mērķiem, par komandu un Latviju.

Latvijas izlases kandidātu saraksts un spēļu kalendārs Maķedonijā

INTERVIJA AR ALEKSANDRU BASOVU

  • Sāksim ar kārstāko jautājumu – kāda ir situācija ar uzbrucēju Jāni Grīnbergu, kuru negrib laist Vācijas klubs Schalke 04?

Domāju, ka viņš būs. Otrdien Jānis dodas uz Dortmundi un no turienes lido uz Skopji. Ja godīgi, mums tā ir jauna pieredze, ka uz izlasi negrib laist kādu spēlētāju. Tagad daudzi spēlē ārzemēs, un notika šāds precedents. Katram bija sava pozīcija. Schalke 04 uzskatīja, ka reglaments runā tikai par nacionālo izlašu spēlētājiem, kuri obligāti ir jālaiž, bet ne par U-19 izlasēm. Reglamentā par to nav viss nepārprotami atrunāts. Viņu trenerim acīmredzot ir savs redzējums – proti, ir komandas situācijā tabulā, rezultāts šobrīd ir negatīvs, un viņam vajag spēlētājus. Taču ir otra lieta – varētu saprast, ja mēs runātu par pamatsastāva spēlētāju, bet ja cilvēks ir rezervists, ja viņš nespēlē! Godīgi sakot, es nesaprotu, kāpēc nelaiž spēlētāju, kurš šobrīd nav pamatsastāvā. Situācijas atrisināšanai klāt ķērās Jānis Mežeckis – zvanīja Vācijas Futbola asociācijas vadībai. Šķiet, ka pēc viņa zvana viss būs kārtībā.

  • Latvijas U-19 izlase Elites kārtai kvalificējās novembrī. Cik daudz kopš tā brīža izdevies paveikt, lai maksimāli labi sagatavotos turnīram Maķedonijā?

Pēc Horvātijas katram futbolistam bijis savs darba režīms savā klubā. Mums ir spēlētāji, kas spēlē ārzemēs - Itālijā, Anglijā, Vācijā un Krievijā. Februārī mums bija divas treniņnometnes ar vietējo spēlētāju piedalīšanos, bet martā pirms turnīra sešas dienas strādājām Turcijā. Trenējāmies divas reizes dienā, bija teorijas nodarbības. Turcijā bija labi apstākļi, laukumi. Nospēlējām arī pārbaudes spēli pret Krievijas komandu. Jā, zaudējām, bet spēle bija vērtīga un interesanta. Pretī nāca nevis vienaudži, bet vīrieši. Esmu apmierināts ar to, ko redzēju mūsu izpildījumā. Ņemsim vērā, ka Turcijā vēl nebija mūsu izlases pamatsastāva. Pirmās trīs dienas bija grūtas – vajadzēja adaptēties, pierast. Latvijā četrus mēnešus tomēr bijuši mīnusi, periods bez saules, bet te - ātra pāreja, laukumi. Taču ar katru dienu palika labāk. Puiši ir malači – man pret viņiem nav nekādu pretenziju.

  • Kāds bija pirmais treniņš Maķedonijā, kad praktiski jau visi bija sabraukuši kopā?

Treniņš ilga vienu stundu. Redzams, ka visi ir gatavi un grib spēlēt – ir daudz emociju! Galvenais, lai ir veselība.

  • Cik daudz informācijas savākts par pretiniekiem?

Daudz. Ir visas spēles ar Maķedonijas, Anglijas un Ungārijas piedalīšanos kvalifikācijā. Ar informāciju nav problēmu.

  • Vai var teikt, ka visvairāk informācijas ir par Maķedoniju, jo pērn pret šo komandu spēlējām pie mums Federācijas kausa izcīņā?

Ir, ir daudz, jo spēlējām gan Rīgā, gan ir spēles no kvalifikācijas un arī no pārbaudes spēles pret Somiju, kurā Maķedonija uzvarēja ar 5:0.

  • Arī mēs viņiem Rīgā zaudējām – pirms gada ar 1:3. Viņi izskatās tiešām stipri!

Elites kārtā visas ir stipras komandas.

  • Pērn Latvijas U-21 izlase Bornmutā spēlēja pret angļu vienaudžiem – zaudējām ar 0:3. Vai tās spēles fonu jel kādā veidā var izmantot, lai spriestu, kādi varētu būt spēku samēri starp šo divu valstu U-19 izlasēm Maķedonijā?

To nu gan ir grūti pateikt – jāskatās, kāda būs spēle. Un tur būs pavisam cita spēle. Anglija, protams, ir Anglija [pašreizējā U-19 Eiropas čempione]. Ja būsim mentāli gatavi, viss būs kārtībā.

  • Kas īsumā būtu sakāms par katru no pretiniecēm?

Katrai komandai ir savs stils. Maķedonijai ir ļoti daudz individuālās darbības, protams, arī meistarība. Anglija ir ļoti ātra komanda, ar ātru pāreju, tehniska vienība, arī pieredzējusi. Protams, ka angļiem ir ļoti stipra komanda. Taču Ungārija arī ir stipra. Tās visas ir tādas. Ungārijai varbūt ir vairāk balansa tehnikā un ātrumā, kamēr Anglijai dominē tieši lielais ātrums. Maķedonijai vairāk dominē individuālas darbības pār komandas darbībām.

  • Ko varam likt pretī?

Protams, aizsardzību un disciplīnu ar ātru pāreju. Mums ir jābūt gataviem ziedoties, jārāda raksturs un pašatdeve. Taču tādas tur būs visas izlases.

  • Mūsu U-19 izlasē viena no atslēgas figūrām ir vārtsargs Rihards Matrevics no West Ham United akadēmijas. Tas, ka viņš ikdienā spēlē Anglijā un labi zina angļu futbolu un arī - dažus konkurentu izlases spēlētājus, un otrādi – angļi daudz labāk zina Matrevicu nekā citus mūsu izlases spēlētājus, mums vairāk ir pluss vai mīnuss?

Gan – gan! Taču šodien galvenā spēle ir pret Maķedoniju. Liela problēma ar Rihardu ir tā, ka viņš tagad vairāk nekā mēnesi bijis bez prakses. Tas ir mūsu mīnuss. Treniņprocess ir, bet spēļu prakses nav.

  • Kāda ir situācija ar pārējiem leģionāriem?

Katram ir sava prakse – kam vairāk, kam mazāk. Veips un Saveļjevs spēlē pa diviem puslaikiem, Rubenis, Soloveičiks un Samoilovs mazliet mazāk. Prakse ir Soloham. Tā kā katram ir savs režīms. Katru sestdienu svētdienu ir spēles, visi kopumā ir normālā tonusā, vienīgi Matrevics ir bez prakses. Kas zina, varbūt tas nostrādās kā pluss, jo būs sportiski ļoti nikns.

  • Un noslēgumā, ko šovasar darīsiet laikā no 16. līdz 29. jūlijam?

(Smaida, saprotot jautājuma zemtekstu.) Domāju, ar U-19 izlasi būsim Somijā [Eiropas čempionātā]. Tas būtu ideāls variants. Jo kādēļ tad mēs trenējamies un spēlējam! Protams, ka gribam tur nokļūt, tāpēc sitīsimies līdz galam, lai tur tiktu. Anglija, protams, ir favorīte, bet es nebrīnīšos, ja būs pārsteigumi. Anglijai neies viegli. Jā, tā ir stipra komanda, bet arī ar to var spēlēt, katram šajā grupā ir iespēja...


Turam īkšķus par Latvijas U-19 izlasi un novēlam parādīt savu patieso potenciālu Elites raunda spēlēs valstsvienības rindās!

Attēlā - Aleksandrs Basovs (no labās) sasveicinās ar Maķedonijas izlases kolēgi iepriekšējā abu komandu tikšanās reizē Federācijas kausa izcīņā 2017. gada 25. martā

Latvijas Futbola federācijas
no Skopjes, Maķedonijā