Latvijas nacionālā sieviešu futbola izlase šodien, 26. februārī, dodas ceļā uz Turciju, kur valstsvienībai šonedēļ paredzēta debija starptautiskā pārbaudes spēļu turnīrā “Turkish Women’s Cup – Alanya 2018". Pēc svētdien notikušā pirmā koptreniņa un fotosesijas uz interviju aicinājām valstsvienības pamatvārtsargu Mariju Ibragimovu, kura savu profesionālo karjeru šogad turpina Francijā.

"Vienmēr ir pozitīvi atgriezties mājās pie savas komandas uz nacionālo izlasi. Tas vienmēr dod tikai tās pozitīvās emocijas. Priekš manīm šobrīd tas ir liels prieks, jo es spēlēju ārzemēs, proti, katru dienu meitenes no valstsvienības neredzu. Šie sabraukumi notiek reti, bet tie ir uz ilgu laiku, kas dod pozitīvās emocijas visām meitenēm. Mēs sanākam, jo mēs darām to, kas mums patīk un ko mīlam. Tā ir mūsu mīlestība pret futbolu," šādi atrašanos valstsvienībā raksturo Marija Ibragimova, kas šogad pievienojās Francijas 2. līgas klubam Stade Brestois 29.

"Gaidāmajā turnīrā mūsu meitenēm neklāsies viegli. Visu ziemu viņas ir nospēlējušas telpu futbolu. Salīdzinoši ar lielo futbolu, tās ir divas atšķirīgas lietas. Pozitīvais ir tas, ka meitenes trenējas. Viņas nesēž mājās un neko nedara. Spēlē ar bumbu, trenējas. Būs grūti no mazās telpas iziet plašumā. Viss, kas vajadzīgs, tie ir treniņi, treniņi, treniņi... Pirms spēles pret Meksiku mums paredzēti trīs treniņi. Būs grūti adaptēties, bet meitenes darīs visu, lai to izdarītu. Tā nav pirmā reize, kad no futbola telpās jāpāriet uz lielo futbolu. Meitenēm ir pieredze, tāpēc lielu problēmu ar to nebūs," gaidāmo pāreju no telpu futbola uz dabīgā laukuma zālāju vērtē 2016. gada Latvijas labākā futboliste.

"Protams, pēc aizvadītās sezonas mūsu komandas iekšējā pārliecība ir pieaugusi. Kā arī galvenais treneris Didzis Matīss ir atzīmējis savā iepriekšējā intervijā, mūsu nacionālajā izlasē ir pieaugušo domāšana, neskatoties uz to, ka meitenes vēl ir jaunas. Uzvaras 2017. gadā devušas lielāku pārliecību par sevi, par komandu... Tagad mēs braucam uz turnīriem un zinām, ka varam to izcīnīt. Varam cīnīties! Piemēram, neviens nezināja, ka pagājušajā sezonā mēs atradāmies vadībā pret Kazahstānu... Lai arī mēs neuzvarējām to spēli, tomēr rezultāts 2:2 jau ir liels panākums meitenēm. Skatoties pagājušo sezonu, piedzīvojām tikai vienu zaudējumu noslēdzošajā spēlē pret Jordāniju. Kopumā visa sezona bija sekmīga. Pārsvarā bija uzvaras un neizšķirti. Šādi rezultāti palīdz meitenēm aug un dod lielāku pārliecību," aizvadītās sezonas sekmīgo rezultātu pozitīvo ietekmi uz komandas pārliecību vērtē Marija Ibragimova.

Intervijas turpinājumā futboliste pastāstīja par savu jauno klubu Francijā, pieredzēto Itālijas 2. līgas čempionātā, kā arī, balstoties uz savu pieredzi, sniedza vērtīgus padomus pašmāju jaunajām futbolistēm.

Pirms došanās uz Turciju, komentējot gaidāmā turnīra sportisko līmeni un mūsu komandas pašreizējo līmeni, Marija Ibragimova izteicās sekojoši: "Pirmkārt, mūsu komanda nedrīkst nolaist galvu un rokas. Jā, mēs zinām, ka neesam favorītes. Vienlaikus mēs, skatoties uz pagājušo gadu, apzināmies, ka mēs varam. Ja mēs saņemamies un gribam, mēs varam iet uz laukuma un cīnīties pret to pašu Meksiku, Poliju... Jā, šīs komandas augstāka līmeņa ziņā ir labākas, bet mēs arī neesam sliktas. Esam paaugušās, daudzām futbolistēm jau ir pieredze. Jā, nacionālās izlases sastāvā ir notikušas nelielas pārmaiņas. Bet tas dod nelielu tādu spērienu uz priekšu, jo futbolistes zina, ka ir jādara vēl vairāk. Kā jau treneris pirmajā tikšanās reizē teica, nevajag nolaist rokas! Vienkārši ejiet un dariet to, kas jums patīk un to, ko jūs mīlat! Ja jūs to darīsiet, tiksiet augstu augšā!"

Noslēgumā valstsvienības vārtsardze raksturoja savu komandas biedreni Noru Silviju Āboliņu, kurai šis ir tikai otrais izsaukums nacionālās izlases karjerā.

Audio intervija ar Mariju Ibragimovu


Latvijas Futbola federācija