Šīgada martā Rīgas Futbola skolas U-19 vecuma komanda piedzīvos savu debiju prestižajā Viareggio Cup turnīrā Itālijā. Šādas iespējas nodrošināšana ir Latvijas Futbola federācijas (LFF) jaunievedums, ko turpmāk katru gadu plānots piedāvāt Virslīgas dublieru čempionāta uzvarētājiem.

Jau iepriekš ziņots, ka Viareggio Cup jeb Karnevāla kauss ir viens no svarīgākajiem jaunatnes futbola turnīriem pasaulē, ka arī īstena talantu parāde Eiropas klubiem. Šo turnīru oficiāli atzinusi Itālijas Futbola federācija, Itālijas Nacionālā olimpiskā komiteja, Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA) un Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA). Turnīrs tiek rīkots kopš 1949. gada, bet dalībnieku atlase notiek vienīgi ar īpašajiem organizatoru uzaicinājumiem.

Turnīrs šogad notiks no 12. līdz 28. martam, un pirmoreiz kopš 2010. gada, kas sacensībās startēja FK Ventspils, tajā atkal piedalīsies komanda no Baltijas valstīm – Rīgas Futbola skola. Ar šo pieredzi LFF iedibina jaunu tradīciju, nodrošinot Virslīgas dublieru čempionāta uzvarētājiem iespēju apliecināt sevi kādā no Eiropas prestižākajiem starptautiskajiem turnīriem. Šī jaunajiem futbolistiem kalpotu par izcilu iespēju nodemonstrēt savu varēšanu augstākā līmeņa klubu pārstāvju acu priekšā.

"Jau ilgāku laiku vēlamies kā tradīciju ieviest sava veida balvu jeb papildu motivāciju klubam, kas uzvar Virslīgas dublieru čempionātā. Ar LFF kontaktu un finansiālā atbalsta palīdzību vēlamies dublieru čempionātā sevi vislabāk apliecinājušajiem jauniešiem sniegt iespēju parādīt savas spējas uz kādas no lielākajām Eiropas jaunatnes futbola skatuvēm, lai, iespējams, tādējādi palīdzētu mūsu futbola talantiem pievērst sev augsta līmeņa klubu uzmanību. Šogad iecere ir realizējusies, kā rezultātā pērnā gada dublieru čempionāta uzvarētāju RFS puiši dosies uz Itāliju, kur piedalīsies turnīrā kopā ar ļoti izmeklētu elites līmeņa pasaules futbola akadēmiju vienaudžiem. Nākamajā sezonā šajā vai citā līdzīgas raudzes starptautiskā turnīrā palīdzēsim iekļūt 2018. gada dublieru čempionāta uzvarētājiem," skaidro LFF sporta direktors Dainis Kazakevičs.

"Pašlaik starp dalībai turnīrā apstiprinātajām komandām vienīgi mēs un Prāgas Slavia no Čehijas pārstāvam mūsu Eiropas galu, kas vēlreiz apliecina, kādā izmeklētā kompānijā Latvijas futbolistiem būs iespēja sevi pierādīt. Kopumā turnīrā piedalīsies 40 komandas no pieciem kontinentiem, un pašlaik zināms, ka starp dalībniekiem būs tādi iespējamie pretinieki kā Milānas Inter, AC Milan, Turīnas Juventus un Fiorentina no Itālijas, Club Brugge no Beļģijas, Belgradas Partizan no Serbijas un citi Eiropas futbola smagsvari, kuru dalība tiks apstiprināta tuvākajā laikā. Ja tā varam teikt, Latvijas pārstāvji ir iekļuvuši jaunatnes futbola VIP līmenī," norāda Dainis Kazakevičs. "Šādas iespējas nodrošināšana ir ilgstošs process, tāpēc ceram, ka Rīgas Futbola skolas parādītais spēles līmenis palīdzēs turp nokļūt arī nākamo gadu Virslīgas dublieru čempionāta uzvarētājiem."

Turnīrā piedalīsies U-19 vecuma komandas ar 1999. gadā dzimušajiem un jaunākiem futbolistiem, kā arī līdz trim 1998. dzimšanas gada spēlētājiem. Iespējams, ka dalībai turnīrā Rīgas Futbola skola piesaistīs arī citu Latvijas klubu spēlētājus, lai vairotu iespējas kādam no Latvijas jaunajiem talantiem nokļūt Eiropas vadošo klubu redzeslokā.

"Novēlam puišiem labi nostartēt un likt par sevi runāt! Lai šis kalpo kā sākums jaunai un vērtīgai tradīcijai, kā arī kā papildu motivācija dublieru čempionātā spēlējošajiem jauniešiem!" piebilst LFF sporta direktors.

Izloze, kurā Rīgas Futbola skola uzzinās savus pretiniekus, paredzēta 7. februārī. Izceļams, ka sacensībās piedalīsies arī Latvijas U-19 izlases aizsargs Roberts Veips, kurš ikdienā pārstāv Itālijas klubu Sampdoria.


Latvijas Futbola federācija