Aizvadītajā svētdienā Elektrum Olimpiskajā centrā Rīgā Latvijas Futbola federācijas (LFF) telpu futbola instruktoru Alda Bērziņa un Kiazo Leladzes vadībā risinājās kārtējais seminārs un testu kārtošana Latvijas telpu futbola tiesnešiem.

Seminārā, kā arī teorētisko un fizisko normatīvu kārtošanā piedalījās tie Optibet Virslīgas un Latvijas 1. līgas čempionāta arbitri, kuri dažādu iemeslu dēļ nebija to izdarījuši līdzīga veida seminārā septembra vidū.

"Ar semināra norisi esmu apmierināts – paveicām visu to darbu, kas bija plānots. Testus nokārtoja pilnīgi visi Virslīgas tiesneši un lielākā daļa 1. līgas arbitru, bet semināra norises gaitā analizējām daudz un dažādas ar telpu futbola noteikumiem saistītas nianses," sacīja instruktors un Latvijas Telpu futbola asociācijas (LTFA) galvenais tiesnesis A. Bērziņš.

Līdzīga veida seminārs aizvadītajā nedēļas nogalē – 4. novembrī – Balvos risinājās arī Ziemeļaustrumu reģiona tiesnešiem, 12. novembrī to plānots aizvadīt Liepājā, bet 24. novembrī – Valmierā. Savukārt decembra sākumā apmācību semināru Optibet Virslīgas un Latvijas 1. līgas čempionāta tiesnešiem jau atkal plānots organizēt Rīgā.

"Kopējā situācija telpu futbola tiesnešu piesaistē un apmācībā noteikti uzlabojas un ir labāka nekā pirms dažiem gadiem. Ir svarīgi, lai tiesnešu starpā veidotos konkurence, turklāt šajā sezonā līdz ar 1. līgas čempionāta paplašināšanu ir nepieciešams daudz lielāks skaits tiesnešu no reģioniem," uzsver tiesnešu instruktors un Rīgas Futbola federācijas (RFF) telpu futbola galvenais tiesnesis K. Leladze. Pēc viņa aplēsēm plānots, ka šajā sezonā valsts mēroga nozīmīgākās sacensības – Optibet Virslīgu un 1. līgu – apkalpos ap 60 tiesnešiem.

Kopējai tiesnešu darba kvalitātes latiņas celšanai nepieciešams arī turpināt veidot konstruktīvu sadarbību starp pašiem tiesnešiem un klubu oficiālajām personām. "Ļoti bieži komandu oficiālās personas pārāk emocionāli sakāpināti reaģē uz jebkādām tiesneša darbībām laukumā. Svarīgi, lai veidotos šī atgriezeniskā komunikācijas saite starp tiesnešiem un komandām. Šī iemesla dēļ jaunās sezonas priekšvakarā organizējām semināru ar komandu oficiālajām personām. Ja klubiem būs interese, esam allaž gatavi ko līdzīgu īstenot arī uz priekšdienām," skaidroja K. Leladze.

Viņš arī pauda gandarījumu par Latvijas FIFA kategorijas tiesnešu neseno veikumu starptautiskajā apritē. Kā zināms, Eduards Fatkuļins oktobra vidū apkalpoja UEFA Futsal Cup pamatkārtas sacensību spēles Itālijā, kur cīnījās vietējā Luparense, spāņu Barcelona, ungāru Gyori un čehu EP Chrudim, savukārt Ingus Puriņš novembra sākumā Serbijā tiesāja U-18 komandu olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.

"Eduards Fatkuļins tiesāja trīs grūtas spēles, un visas no tām bija ar spāņu granda Barcelona piedalīšanos. Cik zinu, viņam sekmējās labi un tika piešķirtas augstas atzīmes no inspektoriem. Tāpat sekmīgi savu darbu Serbijā veica Ingus Puriņš," sacīja K.Leladze.


Informāciju sagatavoja:
Latvijas Telpu futbola asociācija