Latvijas U-19 jauniešu futbola izlase (1999. gadā dzimuši un jaunāki futbolisti) šodien, 8. novembrī, ar spēli pret Dāniju uzsāks šī gada UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas kārtas turnīru Horvātijas pilsētā Pulā. Neilgi pirms turnīra sākuma valstsvienības galvenais treneris Aleksandrs Basovs pastāstīja par komandas gatavību sezonas atbildīgākajām spēlēm kā arī nosauca galveno uzdevumu šajā turnīrā.

INTERVIJA AR ALEKSANDRU BASOVU

  • Kā aizritēja gatavošanās turnīram (šis gads kopumā)? Vai izdevās realizēt visu plānu?

Visu, ko bijām ieplānojuši gada sākumā, mums izdevās realizēt. Jau mērķtiecīga sagatavošanās kvalifikācijas spēlēm uzsākās janvārī ar U-19 izlases dalību V.A. Granatkina turnīrā Sanktpēterburgā. Kopumā šī gada ietvaros komanda aizvadīja 14 laba līmeņa starptautiskās spēles, kas noteikti spēlētājiem ļāva iegūt labu pieredzi un labāk sagatavoties gaidāmajām kvalifikācijas spēlēm.

  • Kāds iespaids par turnīra norises vietu (Pula), laukumiem, organizāciju?

Par kopējiem iespaidiem par turnīra organizāciju pagaidām runāt ir pāragri. Pirmie iespaidi ir pozitīvi. Diemžēl laika apstākļi gan mums nelutina, visas dienas līst lietus, kas arī atstāj ietekmi uz futbola laukumu kvalitāti. Pagaidām esam spiesti trenēties uz mākslīgā seguma laukumiem, kas īsti neietilpa mūsu plānos. Bet visām komandās apstākļi ir radīti vienādi, un viss ir atkarīgs no mums pašiem.

  • Vai izlase ir savā labākajā iespējamajā sastāvā šajā turnīrā?

Visi labākie spēlētāji ir ierindā un gatavojas pirmajai spēlei ar Dānijas komandu. Komandā valda pozitīvs noskaņojums un visi ir koncentrējušies izvirzītā mērķa sasniegšanai.  Pirmajā spēlē gan mums nevarēs palīdzēt komandas kapteinis Vladislavs Soloveičiks, bet mēs jau to zinājām un esam tam gatavi.

  • Kas šobrīd zināms par pretiniekiem? Kāda stila komandas mums stāsies pretim?

Dānija un Horvātija ir ātras un tehniskas komandas ar ātru pāreju no aizsardzības uzbrukumā, un kurām patīk kontrolēt bumbu. Mazāk informācijas pagaidām mums ir par Sanmarīno komandu, bet tā kā mums ar viņiem ir pēdējā spēle, tad jau turnīra ietvaros mums būs pietiekoši daudz informācijas, lai labāk iepazītu pretinieku.

  • Kā mums jāspēlē, lai sasniegtu izvirzīto mērķi?

Es negribētu atklāt visas mūsu kārtis pirms tik svarīga turnīra. Futbols ir situāciju spēle, un spēlē viss var mainīties ļoti ātri. Nav ideālas receptes, kā gūt panākumus katrā spēlē. Dažreiz spēles plānu nākas mainīt tās gaitā vairākas reizes, atkarībā no situācijas laukumā. Lielā mērā plāns uz spēli ir atkarīgs arī no pretinieka stiprajām un vājajām īpašībām, turnīra tabulas, u.t.t.

Mūsu galvenie akcenti būs disciplīna spēlē aizsardzībā ar ātru pāreju uzbrukumos. Īpaša uzmanība tiks pievērsta standartsituāciju realizēšanā.

  • Kāds ir uzdevums šajā turnīrā?

Uzdevums ir viens – cīnīties par uzvaru katrā spēlē. Lai arī apzināmies, ka uzdevums nav viegls, tomēr spēlētāji nāks laukumā ar stipru pārliecību cīnīties par ceļazīmi uz nākamo kārtu.

Latvijas U-19 izlases kandidātu saraksts EČ kvalifikācijas turnīram


Latvijas Futbola federācija