Latvijas Jaunatnes futbola čempionātā aizvadīta lielākā daļa sezonas, kurā visos Latvijas futbola nostūros norisinās kopumā vairāk nekā 1200 spēles. Sacensības piecās vecuma grupās ar 152 komandu dalību turpināsies līdz oktobra izskaņai.

Elites grupa

Vecākajā grupā starp U-18 futbolistiem lielākā daļa komandu jau uzsākušas otro spēļu apli. A apakšgrupā vērojama ļoti saspringta cīņa starp trim klubiem – FA Ventspils, FK Liepāja, Rīgas Futbola skola un JFA Jelgava -, kurus savā starpā šķir vien četri punkti, turklāt pirmās trīs komandas līdz šim piedzīvojušas tikai pa vienam zaudējumam. Tikmēr B apakšgrupā pagaidām vislabāk veicas Vidzemes FC un JFC Skonto futbolistiem, kuri bez uzvaras laukumu atstājuši attiecīgi vienu un divas reizes. No šīm vienībām neatpalikt cenšas BFC Daugavpils kluba jaunā maiņa.

U-16 vecuma grupā spīdošu sniegumu turpina demonstrēt BFC Daugavpils puiši, kuri uzvarējuši visos 11 aizvadītajos mačos, šajā laikā savos vārtos ielaižot vien trīs bumbas. Aiz viņiem kā reālākie citu godalgu tīkotāji seko SK Super Nova/AFA Olaine, Riga FC un FS Metta pārstāvji. Tikmēr U-15 komandu konkurencē zaudējuma rūgtumu izjutušas visas komandas, ieskaitot līderi Rīgas Futbola skola, kas septiņām sausajām uzvarām pievienojusi 1:3 neveiksmi mačā pret ceturtajā vietā esošo FK Tukums 2000/TSS vienību. Starp šīm konkurentēm blīvi izkārtojušās SK Super Nova un BFC Daugavpils komandas.

Pie vismaz vienas uzvaras tikušas visas U-14 vecuma grupas komandas, kuru vidū līderes godu pašlaik bauda BFC Daugavpils. Tiesa, ņemot vērā rezervē esošo spēļu skaitu, jau tuvākajā laikā vietu izkārtojumu uz goda pjedestāla var pamainīt uzreiz četras citas vienības – FS Metta, Rīgas Futbola skola, Riga FC un FK Liepāja.

Starp U-13 vecuma grupas futbolistiem A apakšgrupas līderu godā atrodama BFC Daugavpils komanda, kas 12 aizvadītajās spēlēs vienīgo zaudējumu piedzīvojusi pret otrajā vietā esošo FS Metta vienību (2:3). Rīdzinieki kopvērtējumā ar trim spēlēm rezervē atpaliek par sešiem punktiem. Tikmēr šī paša vecuma B apakšgrupā nepārspēta ir FK Liepāja jaunā futbolistu maiņa, kuras kontā astoņas uzvaras, divi neizšķirti un vien trīs ielaisti vārti. Pašlaik reālākā liepājnieku konkurente ir JFC Skonto vienība, kas ar spēli rezervē atpaliek par trim punktiem.

Meistarības grupa

Šajā konkurencē cīņas norisinās starp U-14 vecuma grupas futbolistiem, kur sezonu vislabāk pagaidām aizvada JFA Jelgava, AFA Olaine un Vidzemes FC komandas. Lai arī jelgavnieki ir pirmie ar četru punktu pārsvaru, viņi aizvadījuši par trim un par divām spēlēm vairāk nekā viņu tuvākie sekotāji. Tāpat labāko trijniekā ielauzties var Grobiņas SC/KFC pārstāvji.

Attīstības grupa

Attīstības grupas vecākajā konkurencē, kurā spēkojas U-16 vecuma komandas, FK Tukums 2000/TSS ir līdere ar iekrātām astoņām uzvarām un vienu neizšķirtu. Tukumnieku pozīcijas kopvērtējuma galvgalī pašlaik ir drošas, bet tuvāko sekotāju lomās iejutušies Saldus SS un FK Liepāja/Grobiņas SC pārstāvji.

Par gadu jaunāko futbolistu A grupā vislabākās pozīcijas izkarojuši JDFS Alberts futbolisti, kuri astoņās spēlēs ir nepārspēti, bet nesliktas iespējas pacīnīties par zelta medaļām saglabā arī par attiecīgi vienu un trim punktiem atpaliekošie FK Pļaviņas DM un JFC Skonto puiši. B apakšgrupā tikmēr nevainojamu sniegumu demonstrē JFA Jelgava puiši, kuri var lepoties ar deviņu uzvaru sēriju. Par piecu punktu tiesu nopakaļus atrodas FK Liepāja, bet vēl par trim punktiem atpaliek AFA Olaine/FK Lielupe.

Ielūkojoties U-14 vecuma grupas A apakšgrupas kopvērtējuma tabulā, izceļams SK Kengaroos sniegums – deviņas uzvaras un viens zaudējums mačā pret Talsu NSS (1:5). Talsu pārstāvji pašlaik ir trešie ar divām spēlēm rezervē, bet starp šīm vienībām arī ar diviem mačiem rezervē atrodas Saldus/Brocēnu BJSS. Savukārt B grupā astoņas uzvaras pārliecinošu pirmo vietu atvēl Ogres NSC komandai, no kuras jau ievērojami atpaliek Rīgas Futbola skola, Vidzemes FC un SK Babīte/Dinamo.

Cīņās starp pašiem jaunākajiem Attīstības grupas spēlētājiem U-13 A grupā ļoti tuvu pirmās vietas nodrošināšanai ir FK Liepāja, kas ar 13 uzvarām un vienu neizšķirtu bagāžā apsteidz FK Spartaks/Jūrmalas SS par deviņiem punktiem. Krietni atpaliek nākamās četras komandas, kas visas sezonas turpinājumā cīnīsies par trešo vietu. B apakšgrupā cīņa solās būt ļoti sīva, jo četras komandas – FK Saules Puikas, Ilūkstes NSS, Madonas BJSS/ZAFC un Jēkabpils SS – pašlaik šķir tikai trīs punkti. Citviet C apakšgrupā saspringtā cīņā medaļu vietas pašlaik dala Vidzemes FC, Ogres NSS un FS Garkalen, bet D grupā pārliecinoša līdere ir Carona Borealis, kurai gan sezonas turpinājumā lielu konkurenci var sastādīs trešajā vietā esošā JFC Skonto-2 komanda.

Latvijas Jaunatnes čempionāta rezultāti

Latvijas Jaunatnes čempionāts šosezon norisinās piecās vecuma grupās ar 152 komandu dalību, kas ir jauns čempionāta rekords. Elites grupā pulcētas spēcīgākās sava vecuma Latvijas komandas, bet Attīstības grupā spēkiem mērojas komandas, kas tiecas sasniegt Elites grupas meistarības līmeni. Šīs sezonas jaunievedums ir Meistarības grupa U-14 vecuma futbolistiem, kas izveidota kā starpposms starp Elites un Attīstības grupām. Saglabājoties čempionāta dalībnieku bagātināšanās tendencei, ar katru nākamo sezonu Meistarības grupu plānots papildināt ar vienu vecuma kategoriju.

Ar katru nākamo čempionāta sezonu tā dalībnieku skaits ir jūtami palielinājies. Tā, piemēram, 2013. gadā čempionātā piedalījās 67 komandas, bet pērn – 129 vienības. Līdz ar dalībnieku skaita pieaugumu kāpis arī čempionātā aizvadīto spēļu skaits, kas 2017. gadā sasniedz 1227 spēles. Pērn čempionāta ietvaros norisinājās 979 mači.

Latvijas Jaunatnes futbola čempionāts tiek organizēts ar mērķi paaugstināt Latvijas jaunatnes komandu un spēlētāju meistarību, uzlabot spēļu kvalitāti, jaunu komandu izveidošanu un veicināt Latvijas jaunatnes izlašu spēlētāju atlasi.


Latvijas Futbola federācija