Divi Latvijas jaunieši Jēkabs Māris Šusts un Jorens Ikers ar spilgtiem iespaidiem atgriezušies no Sanktpēterburgas, kur no 26. jūnija līdz 3. jūlijam piedalījās starptautiskā sociālā jauniešu programmā Futbols draudzībai jeb Football for Friendship un noskatījās arī FIFA Konfederācijas kausa finālu starp Čīles un Vācijas izlasēm. Par to, kā viņiem gāja, lai stāsta paši puiši!

  • Jēkabs Māris Šusts, jaunais futbolists

“Tas bija piedzīvojums! Spēlēt futbolu vienmēr ir forši, taču, ja tev līdzās ir cilvēki, kurus esi saticies pirmo reizi, bet viņi ir tik jauki un pretimnākoši, tad vispār ir lieliski! Spēlēt vienā komandā ar dažādu valstu pārstāvjiem nebija grūti, jo futbolā galvenā valoda ir pati spēle. Par manu komandas biedru no Vācijas un Brazīlijas futbola prasmēm šaubu nebija, jo tās ir futbola lielvalstis, taču biju pārsteigts par puisi no Turkmenistānas. Lai arī viņš bija maza auguma, lieliski sargāja vārtus – ne reiz vien mūs izglāba. Ne velti atzina par visa turnīra labāko vārtsargu! Man pašam neizdevās parādīt visu, ko spēju, bet kopumā viss bija labi. Viss, ko šeit piedzīvoju, liek secināt, ka viss ir iespējams, ja vien tam tici. Tikai jāturpina strādāt! Atmiņā no šīs nedēļas paliks emocionālā atvadīšanās pēdējā nometnes vakarā, draugi, skaistais stadions, kur skatījāmies finālu, un viesmīlība. Nebija tādu gaidījis. Pēc treniņiem mums bija dažādas nodarbības kopā ar žurnālistiem, kurās centāmies izprast draudzības, miera un citu lietu nozīmi. Fināls paliks atmiņā ar to, ka galvenais nav tas, cik skaisti spēlē un uzbrūc, ja nespēj izmantot savus vārtu gūšanas momentus. Jo – ja pretinieks izmanto tavu kļūdu, pat ja tā ir vienīgā, tu vari zaudēt spēli, godu un titulu, kā tas notika ar Čīles izlasi. Atbraucot mājas, pirmais, ko darīšu, iešu gulēt. Nedēļa paņēma daudz spēku, bet tas bija tā vērts – šāds pasākums ir jāizbauda!”

  • Jorens Ikers, jaunais žurnālists

“Nedēļa padevās varen jauka! Tagad man ir daudz jaunu draugu Vācijā, Brazīlijā, Turcijā, Turkmenistānā un citās valstīs. Ar vācieti apmainījāmies arī telefona numuriem. Ļoti patika fināls Čīle pret Vāciju. Īpaši patika vācu vārtsargs – ļoti labi sargāja. Spilgtus iespaidus atstāja stadions – tas bija gigantisks! No ārpuses izskatījās pēc NLO – tiešām ļoti skaists! Vēl viena lieta, ko izceltu, atceroties šo nedēļu, ir rīkotāju laipnība. Krievijā biju pirmo reizi – grūti spriest, kāda ir valsts, taču Sanktpēterburga bija ļoti skaista – baznīcas, arī citas ēkas. Jau pirmajā dienā, kad ieradāmies, mani apkrāva ar daudziem darbiem: bija jāintervē citi dalībnieki, pēc tam kameras priekšā angliski jālasa teksts, kā to dara ziņu diktori. Nebija viegli, visu laiku jāskatās kamerā, lai arī skatiens novērsās, gribējās skatīties kaut kur citur. Bija dažādas praktiskās nodarbības. Piemēram, intervējām cilvēkus, vaicājot, kura izlase uzvarēs Konfederāciju kausa izcīņas finālā. Visbiežāk atbildēja, ka Portugāles komanda, sekoja Vācija, Čīle un Meksika. Uzzināju daudz jauna un interesanta par žurnālista darbu. Lielais secinājums: tas ir ļoti grūts darbs. Protams, pārdzīvoju arī par Jēkabu. Finālā viņa komandai bija diezgan slikts sākums, bet, kad Jēkabu nosūtīja uzbrukumā, viss mainījās uz labo pusi: labāk spēlējām, guvām vārtus. Draugiem Latvijā noteikti pastāstīšu par šo nedēļu, ka noteikti ir vērts piedalīties konkursā, lai uz šejieni vispār tiktu!”

 FOOTBALL FOR FRIENDSHIP NOMETNE SANKTPĒTERBURGĀ

Starptautisko nometni, kurā piedalījās jaunieši no 64 pasaules valstīm, rīkoja Krievijas uzņēmums Gazprom, kas ir viens no Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) partneriem. Kā zināms, 2018. gada vasarā Krievijā notiks FIFA Pasaules kauss futbolā, bet šajā vasarā tieši laikā, kad Sanktpēterburgā ritēja starptautiskā nometne Futbols draudzībai, tur notika arī prestižais FIFA Konfederāciju kausa turnīrs. Abiem Latvijas jauniešiem 2. jūlijā bija iespēja būt klāt turnīra finālspēlē.

Lai Latvijas pārstāvji, kuriem bija jābūt 12 gadus veciem, iegūtu ceļazīmi uz šo bezmaksas starptautisko nometni Futbols draudzībai, bija jāpiedalās Latvijas Futbola federācijas (LFF) rīkotajā atlasē. Sanktpēterburgā jaunie futbolisti tika sadalīti astoņās jauktās grupās, kas tika dēvētas par "draudzības grupām". Katrā grupā bija bērni ar atšķirīgu pieredzi, nacionalitātēm, prasmēm darboties kopā. Šīs astoņas grupas 1. jūlijā pārtapa par futbola komandām un sacentās starptautiskā futbola turnīrā. Latvijas pārstāvis Jēkabs bija vienā grupā ar jauniešiem no Turcijas, Brazīlijas, Lietuvas, Sīrijas, Vācijas, Tanzānijas un Turkmenistānas un izcīnīja 2. vietu! Tikmēr jaunais žurnālists Jorens iejutās žurnālista ādā, darbojās preses centrā, intervēja, piedalījās video sižetu tapšanā.

Starptautiskās sociālās jauniešu programmas Futbols draudzībai mērķis ir jauniešu vidū popularizēt futbolu, veselīgu dzīvesveidu, toleranci, draudzību starp bērniem no dažādām valstīm. Šīs nometnes atslēgas vārdi ir draudzība, līdzvērtīgums, godīgums, veselība, miers, aizrautība, uzvara, tradīcijas un izcilība!


Latvijas Futbola federācija