Latvijas Jaunatnes futbola čempionāta 2017. gada sezonā komandas, kas sacenšas trīs dažādās spēku samēru grupās un piecās vecuma kategorijās, pa visām kopā jau aizvadījušas 400 spēles. Elites grupā pašlaik aiz muguras ir 197 mači, jaunizveidotajā Meistarības grupā aizvadītas 19 spēles, bet Attīstības grupā – 184 cīņas.

Elites grupa

Pašā jaunākajā vecuma kategorijā jeb starp U-13 spēlētājiem lielisku sniegumu A apakšgrupā turpina demonstrēt BFC Daugavpils un FS Metta komandas, kas abas aizvadījušas pa septiņiem mačiem un tajos palikušas nepārspētas, vienīgos punktus zaudējot savstarpējā 2:2 neizšķirtā. Izceļams, ka daugavpilieši bez šīs spēles vārtus zaudējuši vēl tikai vienā mačā, savukārt kā vienīgie deviņām komandām bagātajā grupā bez punktiem pašlaik ir Vidzemes FC futbolisti. Šī paša vecuma B apakšgrupā priekšā citiem soļo FK Liepāja vienība, kas deviņās spēlēs zaudējusi tikai vienreiz – 0:2 pret SK Super Nova, kas kopā ar JFC Skonto no liepājniekiem pašlaik atpaliek par septiņiem punktiem. Šeit vienīgi SK Babīte jaunie futbolisti šosezon pie punktiem vēl nav tikuši.

U-14 vecuma konkurencē desmit komandas sacenšas vienā grupā, kur līderes godu bauda BFC Daugavpils. Latgales pārstāvji abus deviņos mačos piedzīvotos zaudējumus cietuši pret FK Liepāja komandu, kas pašlaik seko otrajā pozīcijā trīs punktus aiz daugavpiliešiem. Cieši nopakaļus atrodas arī Riga FC un Rīgas Futbola skola, bet kā vienīgie savu pirmo punktu meklējumos atrodas Madonas BJSS/ZA FC.

Arī U-15 vecuma grupā desmit dalībnieces spēkojas kopīgā konkurencē. Tur ar vienu zaudējumu un septiņiem sausajiem panākumiem līderos ir Rīgas Futbola skola, bet arīdzan ar tikai vienu zaudējumu otro pozīciju ieņem SK Super Nova. Aizvadot mazāku spēļu skaitu, tikai viens zaudējums ir arī FK Tukums 2000/TSS un BFC Daugavpils kontā, kas sezonas turpinājumā šajā grupā sola ļoti sīvu spēkošanos. Visas šīs grupas komandas šosezon jau pratušas tikt pie punktiem.

Desmit dalībnieces vienā grupā cīnās arī U-16 vecumā, kur vieni zaudēti vārti un uzvaras visos sešos aizvadītajos mačos pirmo vietu ļauj ieņemt BFC Daugavpils jaunajai futbola maiņai. Vismaz pagaidām daugavpilieši var būt droši par savām pozīcijām, jo tuvākajā sekotāja FS Metta atpaliek par diviem punktiem, esot aizvadījusi par diviem mačiem vairāk. Pirmos punktus šosezon vēl cenšas izcīnīt JFA Jelgava komanda.

Cīņā starp vecākajiem čempionāta dalībniekiem U-18 A apakšgrupā vienāds punktu skaits ir Rīgas Futbola skola un JFA Jelgava komandām, lai arī jelgavnieki aizvadījuši par divām spēlēm vairāk. Izceļams, ka rīdzinieki vienīgos divus punktus līdz šim zaudējuši 1:1 neizšķirtā pret FS Metta komandu, kas kopvērtējumā ir tikai septītā. Visas deviņas šajā grupā spēlējošās vienības jau spējušas iegūt punktus, savukārt šī paša vecuma B apakšgrupā bez tiem joprojām ir Ilūkstes novada SS un SK Super Nova komandas, pēdējā no kurām gan aizvadījusi tikai vienu maču. Ar piecām uzvarām tikpat cīņās pirmo pozīciju šeit ieņem Vidzemes FC, no kuras trīs punktus atpaliek JFC Skonto.

Meistarības grupa

Jaunizveidotajā Meistarības grupā šosezon spēles notiek vienīgi U-14 vecuma konkurencē, kur pirmajā pozīcijā atrodas JFA Jelgava. Zemgalieši uzvarējuši piecās spēlēs, cīnījušies 4:4 ar Vidzemes FC, kā arī ar 2:3 piekāpušies trešajā vietā esošajai AFA Olaine komandai. Otro pozīciju pašlaik ieņem Grobiņas SC/KFC jaunie futbolisti.

Attīstības grupa

Cīņa starp U-13 vecuma futbolistiem Attīstības grupā norisinās četrās apakšgrupās, kur līderos pašlaik ir FK Liepāja, FK Saules Puikas, Vidzemes FC un FC Real Pro komandas. Īpaši spilgti A apakšgrupā spēlē liepājnieki, kuri pratuši uzvarēt visās desmit līdzšinējās spēlēs, ielaižot tikai trīs vārtus. Tikmēr B apakšgrupā valda ļoti sīva spēkošanās, vadošajām piecām vienībām esot izkārtotām piecu punktu diapazonā, C grupā sezonu labāk uzsākušas Vidzemes FC un Ogres NSS komandas, bet C grupā bez zaudējumiem pašlaik ir uzreiz četras komandas. Šajās grupās pie punktiem vēl lūko tikt JFC Dobele, Sēlijas Sporta skola, FK Ādaži/Carnikava un FK Dinamo-2.

U-14 vecuma A apakšgrupā ar piecām uzvarām sezonu sākusi SK Kengaroos komanda, no kuras trīs punktu atstatumā ir Saldus/Brocēnu BJSS, bet B grupā četri panākumi pirmo vietu ļauj ieņemt Ogres NSC, kuras tuvākā sekotāja ir Rīgas Futbola skola. Šajā vecumā punktu pašlaik nav vienīgi Bauskas novada BJSS komandai.

Ļoti spraigas cīņas novērojamas U-15 vecuma A apakšgrupā, jo vadošās trīs komandas – JDFS Alberts, SK Super Nova no Siguldas un JFC Skonto – pašlaik šķir tikai viens punkts, turklāt katra no tām punktus zaudējusi vismaz divos mačos. B apakšgrupā bez zaudējumiem pagaidām iztikušas AFA Olaine/FK Lielupe un JFA Jelgava komandas, starp kurām godalgotajās vietās atrodas FK Liepāja.

Visbeidzot, U-16 vecuma grupā ar pirmo vietu un nezaudētu piecu maču sēriju var lepoties FK Liepāja/Grobiņas SC, ar vienu zaudējumu sešos mačos seko Rīgas Futbola skola, bet korekcijas šajā izkārtojumā cer ieviest arī FK Tukums 2000/TSS komanda, kas trīs cīņās tikusi pie septiņiem punktiem.

Latvijas Jaunatnes čempionāta rezultāti

Latvijas Jaunatnes čempionāts šosezon norisinās piecās vecuma grupās ar 152 komandu dalību, kas ir jauns čempionāta rekords. Elites grupā pulcētas spēcīgākās sava vecuma Latvijas komandas, bet Attīstības grupā spēkiem mērojas komandas, kas tiecas sasniegt Elites grupas meistarības līmeni. Šīs sezonas jaunievedums ir Meistarības grupa U-14 vecuma futbolistiem, kas izveidota kā starpposms starp Elites un Attīstības grupām. Saglabājoties čempionāta dalībnieku bagātināšanās tendencei, ar katru nākamo sezonu Meistarības grupu plānots papildināt ar vienu vecuma kategoriju.

Ar katru nākamo čempionāta sezonu tā dalībnieku skaits ir jūtami palielinājies. Tā, piemēram, 2013. gadā čempionātā piedalījās 67 komandas, bet pērn – 129 vienības. Līdz ar dalībnieku skaita pieaugumu kāpis arī čempionātā aizvadīto spēļu skaits, kas 2017. gadā sasniegs 1227 spēles. Pērn čempionāta ietvaros norisinājās 979 mači.

Latvijas Jaunatnes futbola čempionāts tiek organizēts ar mērķi paaugstināt Latvijas jaunatnes komandu un spēlētāju meistarību, uzlabot spēļu kvalitāti, jaunu komandu izveidošanu un veicināt Latvijas jaunatnes izlašu spēlētāju atlasi.


Latvijas Futbola federācija