Kopš aprīļa pirmajām dienām ar ievērojamu ikdienas spēļu skaitu rit jaunā Latvijas Jaunatnes futbola čempionāta sezona, kas norisinās trīs spēku samēru grupās un piecās vecuma kategorijās. Spēcīgākās – Elites grupas – turnīros līderos izvirzījušies piecu dažādu klubu pārstāvji.

Elites grupas turnīros aiz muguras ir jau kopumā 158 mači, jaunizveidotajā Meistarības grupā aizvadītas pirmās 14 spēles, bet Attīstības grupas komandas pa visām kopā jau paguvušas doties 139 cīņās.

ELITES GRUPA

Jaunākā Elites grupas konkurencē – U-13 vecuma grupā – cīņas norisinās divās apakšgrupās, kur sevi vislabāk pagaidām apliecina FS Metta un FK Liepāja jaunie futbolisti. A apakšgrupā rīdzinieki punktus zaudējuši tikai 2:2 neizšķirtā saviem tuvākajiem sekotājiem no BFC Daugavpils, kamēr B apakšgrupā liepājnieki bez uzvarām palikuši divos mačos, kad cīnījās 2:2 ar JFA Jelgava un 0:0 ar AFA Olaine. Liepājas futbola pārstāvji ir līderi arī U-14 konkurencē, kur gan iegūto punktu skaits jādala ar BFC Daugavpils jauno futbola maiņu. Liepājas komandai pašlaik ir viena spēle rezervē, bet vienīgais zaudējums piedzīvots pret Rīgas Futbola skolu – 1:3.

Rīgas Futbola skola tikmēr var lepoties ar pirmo vietu U-15 vecuma grupā, kur sešiem panākumiem, visiem gūtiem ar savu vārtu drošības nosargāšanu, pievienojies 1:3 zaudējums pret FK Tukums 2000/TSS. Pašlaik tuvākie rīdzinieku sekotāji ir SK Super Nova puiši. Tikmēr U-16 grupas turnīrā nevainojamu sniegumu demonstrē BFC Daugavpils komanda – sešas uzvaras pēc kārtas un tikai vieni ielaisti vārti. Nopakaļus Latgales jauniešiem seko Rīgas vienības FS Metta un Rīgas Futbola skola.

Vecākajā Elites grupas turnīrā starp U-18 vecuma futbolistiem A apakšgrupā priekšā visiem ar pieciem panākumiem soļo Rīgas Futbola skolas jaunieši, cieši aiz sevis turot JFA Jelgava, FK Liepāja un FA Ventspils vienības, bet B apakšgrupā līdere arīdzan ar piecām uzvarām ir Vidzemes FC komanda, kurai lielāko konkurenci pašlaik veido JFC Skonto un JDFS Alberts.

MEISTARĪBAS GRUPA

Jaunizveidotajā Meistarības grupā cīņas norisinās starp U-14 vecuma futbolistiem, kur bez zaudētiem punktiem pagaidām iztikuši tikai AFA Olaine puiši – trīs uzvaras pēc kārtas. Aizvadot divreiz vairāk maču, pirmo vietu šeit ieņem JFA Jelgava.

ATTĪSTĪBAS GRUPA

Četrās apakšgrupās šajā konkurencē cīņas rit starp U-13 vecuma futbola censoņiem. Teicami pagaidām laukumā spēlē FK Liepāja, kas A apakšgrupā iekrājusi jau astoņas uzvaras ar kopējo vārtu attiecību 52:1. Četras uzvaras un viens zaudējums pagaidām ir FK Spartaks/Jūrmalas SS kontā. Citviet B apakšgrupā priekšā citiem pagaidām ir FK Saules Puikas, C grupā trīs uzvaras trīs mačos izdevies izcīnīt Vidzemes FC, bet D grupas konkurencē četri panākumi un viens zaudējums pirmo vietu ļauj ieņemt FC Real Pro. Savukārt U-14 vecuma grupas A un B apakšgrupās līderes ir SK Kengaroos un Ogres NSC vienības – attiecīgi piecas un trīs uzvaras pēc kārtas.

SK Super Nova komanda no Siguldas un JDFS Alberts futbolisti pašlaik ir labākie U-15 vecuma grupas A apakšgrupā, bet B apakšgrupā sevi līdz šim vislabāk apliecinājušas AFA Olaine/FK Lielupe, JFA Jelgava un SK Kengaroos komandas. Visbeidzot, Attīstības grupas U-16 futbolistu turnīrā četras uzvaras četrās cīņās pirmo vietu atvēl FK Liepāja/Grobiņas SC vienībai, kuras tuvākā sāncense pašlaik ir Rīgas Futbola skola.

Latvijas Jaunatnes čempionāta spēļu rezultāti


Latvijas Jaunatnes čempionāts šosezon norisinās piecās vecuma grupās ar 152 komandu dalību, kas ir jauns čempionāta rekords. Elites grupā pulcētas spēcīgākās sava vecuma Latvijas komandas, bet Attīstības grupā spēkiem mērojas komandas, kas tiecas sasniegt Elites grupas meistarības līmeni. Šīs sezonas jaunievedums ir Meistarības grupa U-14 vecuma futbolistiem, kas izveidota kā starpposms starp Elites un Attīstības grupām. Saglabājoties čempionāta dalībnieku bagātināšanās tendencei, ar katru nākamo sezonu Meistarības grupu plānots papildināt ar vienu vecuma kategoriju.

Ar katru nākamo čempionāta sezonu tā dalībnieku skaits ir jūtami palielinājies. Tā, piemēram, 2013. gadā čempionātā piedalījās 67 komandas, bet pērn – 129 vienības. Līdz ar dalībnieku skaita pieaugumu kāpis arī čempionātā aizvadīto spēļu skaits, kas 2017. gadā sasniegs 1227 spēles. Pērn čempionāta ietvaros norisinājās 979 mači.

Latvijas Jaunatnes futbola čempionāts tiek organizēts ar mērķi paaugstināt Latvijas jaunatnes komandu un spēlētāju meistarību, uzlabot spēļu kvalitāti, jaunu komandu izveidošanu un veicināt Latvijas jaunatnes izlašu spēlētāju atlasi.


Latvijas Futbola federācija