Trešdien, 17. maijā, Skonto stadionā Rīgā notika Latvijas kausa izcīņas 2016./2017. gada sezonas finālspēle, kurā pirmoreiz finālā iekļuvusī Riga FC komanda mērojās spēkiem ar līdz tam sešas reizes trofeju ieguvušo FK Ventspils vienību. Uzvarot pēcspēles sitienu sērijā, savu septīto turnīra čempionu titulu nodrošināja FK Ventspils.

 Spēles foto galerija

 Spēles ieraksts (LTV)

 Pirmie vārti (LTV)

 Otrie vārti (LTV)

 Trešie vārti (LTV)

 Ceturtie vārti (LTV) 

Cīņas 54. minūtē vārtus guva nigērietis Tosin Aiyegun, izvirzot vadībā ventspilniekus, bet 62. minūtē 1:1 panāca Valērijs Šabala. Papildlaika 12. minūtē 2:1 rīdzinieku labā panāca Ēriks Punculs, bet sešas minūtes pirms tā beigām 2:2 panāca baltkrievs Artsiom Vaskou. Pēcspēles sitienu sērijā FK Ventspils uzvarēja ar 6:5.

Spēles protokols

Latvijas kausa izcīņa ir ikgadējs notikums Latvijas futbola dzīvē, kas pirmoreiz līdzjutējus priecēja tālajā 1936. gadā. Prestižo trofeju spējušas izcīnīt kopumā 35 dažādas komandas, bet kopš valsts neatkarības atgūšanas par kausa īpašniekiem kļuvuši deviņi dažādi klubi.

Finālspēles oficiālā programma:

 

Šogad finālā pirmoreiz iekļuva Riga FC klubs, kam bija iespēja izcīnīt pirmo nozīmīgo trofeju tā pastāvēšanas vēsturē, kā arī FK Ventspils komanda, kas līdz šim trofeju bija ieguvusi sešas reizes. Uzvarot arī 17. maijā, FK Ventspils pakāpās uz dalītu otro vietu tituliem bagātāko klubu sarakstā šī turnīra vēsturē.

Iepriekšējos trīs gados pēc kārtas Latvijas kausa trofeju ieguva FK Jelgava komanda, kas izšķirošajās spēlēs apspēlēja Skonto FC, FK Ventspils un Spartaks Jūrmala vienības. Ventspils un Rīgas futbola pārstāvji turnīra finālā nebija tikušies kopš 2007. gada, kad FK Ventspils ar 3:0 uzvarēja JFK Olimps komandu.

Riga FC klubam tā pašreizējā veidolā šī bija debijas sezona Latvijas kausa izcīņā. Iepriekš astotdaļfinālā rīdzinieki ar 4:0 uzvarēja FK Staiceles Bebri, bet ceturtdaļfinālā ar 3:0 apspēlēja BFC Daugavpils futbolistus. Pusfinālā rīdzinieki spēkojās ar iepriekšējās sezonas SynotTip Virslīgas čempioniem un kausa izcīņas finālistiem Spartaks Jūrmala, divu spēļu summā gūstot panākumu ar rezultātu 4:1. Pirmajā spēlē pašu laukumā Rīgas komanda bija pārāka ar 2:0, bet atbildes cīņā tā prata atgūties pēc ātri ielaistiem vārtiem un uzvarēt ar 2:1.

Ventspils klubs Latvijas kausa trofeju pirmoreiz izcīnīja 2003. gadā, bet līdz šim pēdējo reizi kausa trofeju ieguva 2012./2013. gada sezonā. Kopumā ventspilniekiem šis bija devītais Latvijas kausa izcīņas fināls kluba vēsturē, kas ir dalīts trešais labākais veikums turnīra pastāvēšanas laikā.

Šajā turnīrā Ventspils pārstāvji vēl pērn astotdaļfinālā ar 2:0 uzvarēja Rēzeknes FA/BJSS, bet šogad ceturtdaļfinālā ar 3:0 pārspēja savus principiālos konkurentus FK Liepāja/Mogo. Pusfinālā sekoja ļoti saspringta spēkošanās ar RFS, kur 1:1 neizšķirtam viesos sekoja uzvara ar 1:0 savā laukumā.

Abas komandas oficiālās spēlēs līdz šim bija tikušās piecas reizes - trīs reizes fiksēti neizšķirti, bet divos gadījumos pārāki bija ventspilnieki.

Latvijas kausa izcīņas fināls Latvijas galvaspilsētā notika pēc trīs gadu pārtraukuma - Skonto stadionā tas iepriekšējo reizi norisinājās 2012./2013. gada sezonā, bet nākamajos trīs gados turnīra izšķirošo spēli uzņēma Jelgava, Ventspils un Jūrmala. Šī bija kopumā 12. reize, kad Latvijas kausa izcīņas trofejas īpašnieks tika noskaidrots uz Skonto stadiona zāliena.

Jau vēstīts, ka nesen ieviestas izmaiņas Latvijas kausa izcīņas izspēlē, kas līdz ar 2017. gadu paredz turnīru izspēlēt viena kalendārā gada ietvaros. Šīs izmaiņas nozīmē, ka šogad tiks izspēlēti divi Latvijas kausa izcīņas turnīri. Jūnijā sāksies 2017. gada Latvijas kausa izcīņas sezona, kas noslēgsies ar finālu oktobra izskaņā.


Latvijas Futbola federācija