Eiropā, Āzijā, Āfrikā, Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā sākušies pasākumi, kas veicina mieru, draudzību, vienlīdzību un veselīgu dzīvesveidu, un ir saistīti ar Pasaules futbola un draudzības dienu. Desmiti tūkstoši bērnu un pieaugušo piedalās draudzības spēlēs, atklātajos treniņos, zibakcijās, telemaratonos un sporta svētkos. Dalībniekus visā pasaulē atbalsta slaveni futbolisti, treneri, televīzijas komentētāji un mākslinieki. 

Divi Latvijas jaunieši brauks ciemos pie futbola superzvaigznēm

Starptautisko bērnu sociālo projektu Futbols draudzībai kopš 2013. gada realizē PAS Gazprom. Projekts vieno dažādu tautību, dažādu dzimumu, dažādu fizisko iespēju bērnus. Draudzība, miers un vienlīdzība - tās ir galvenās vērtības, kuras veicina programmas Futbols draudzībai dalībnieki. Projekta mērķis - bērnu futbola attīstība, iecietības un cieņas pret dažādām kultūrām un tautībām ieaudzināšana bērnos no dažādām valstīm. Galvenas vērtības, kuras atbalsta un veicina dalībnieki, ir draudzība, vienlīdzība, taisnīgums, veselība, miers, uzticība, uzvara, tradīcijas un gods.

PAS Gazprom Starptautiskās bērnu sociālās programmas Futbols draudzībai, kas notiek ar FIFA un UEFA atbalstu, jaunie sūtņi Futbola un draudzības dienu pirmo reizi izsludināja 2014. gadā. Šajā dienā ikviens, kas atbalsta galvenās vispārcilvēciskās vērtības, piemēram, vienlīdzību, cieņu pret citām kultūrām un mierīgu līdzāspastāvēšanu, apsien ap roku zili zaļu draudzības rokassprādzi. Rokassprādzes zilais dzīpars simbolizē mierīgas debesis, bet zaļais - futbola laukumu, kas ir pieejams ikvienam.

Šajā gadā draudzības rokassprādzi sāka nēsāt Hjū Tinelli, Argentīnas vadošais TV producents, Ksju Lī, informācijas aģentūras galvenais redaktors no Ķīnas, Dimos Piros, trīskārtējais olimpisko spēļu uzvarētājs no Grieķijas, slavenais treneris no Serbijas Miodrags Boževičs, Kevins Blūms, FIFA augstākās kategorijas tiesnesis no Nīderlandes.

Pasākumos piedalījās slaveni futbolisti, tostarp serbu aizsargs Braņislavs Ivanovičs un krievu vārtsargs Jurijs Lodigins no futbola kluba Zenit (Sanktpēterburga, Krievija), holandiešu uzbrucējs Dirks Kuijts no futbola kluba  Feyenoord (Roterdama, Nīderlande). Atēnās pasākumu apmeklēja 2004. gada Eiropas futbola čempionāta uzvarētājs, kas spēlēja valsts izlases sastāvā, Teodoras Zagarakis, kurš ir  Grieķijas pašreizējais pārstāvis Eiropas Parlamentā.

Pasaules futbola un draudzības dienu atzīmē vairāk nekā 60 pasaules valstīs, tostarp Krievijā, ASV, Brazīlijā, Indijā, Ķīnā, Vācijā, Francijā, Alžīrijā, Sīrijā, Irākā, Japānā un citās valstīs. Svētku pasākumu norisē tika iesaistīti vairāk nekā 400 tūkstoši cilvēku. Dažādos gados Pasaules futbola un draudzības dienu ir atbalstījuši simtiem futbolistu: pasaules futbola leģenda Francs Bekenbauers (Vācija), viens no Āfrikas kontinenta vēsturē spēcīgākajiem uzbrucējiem Didjē Drogbā (Kotdivuāra), Madrides Real slavenais aizsargs Mičels Salgado (Spānija), bijušais Londonas Arsenal futbolists Andrejs Aršavins (Krievija), bijušais valsts izlases kapteinis Vitors Baija (Portugāle) un citas pasaules futbola zvaigznes.


Informāciju sagatavoja:
Football for Friendship