Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde trešdien, 19. aprīlī par nacionālās izlases galveno treneri apstiprināja pieredzējušo pašmāju speciālistu Aleksandru Starkovu, kuram šis jau būs trešais periods pie valstsvienības stūres. Vienošanās ar Starkovu ir panākta līdz 2018. gada FIFA Pasaules kausa kvalifikācijas cikla beigām un uz visu nākamo ciklu, proti, 2020. gada UEFA Eiropas futbola čempionāta ciklu.

Pēc valdes sēdes beigām notika arī preses konference, kurā Aleksandrs Starkovs tika prezentēts medijiem kā izlases galvenais treneris. Preses konferencē uz klātesošo žurnālistu jautājumiem atbildēja arī LFF prezidents Guntis Indriksons un LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

 ALEKSANDRS STARKOVS PREZENTĒTS KĀ IZLASES GALVENAIS TRENERIS (19.04.2017.)

"Vispirms vēlos pateikt paldies Mariana Pahara komandai par paveikto darbu, neskatoties uz ne tik veiksmīgo rezultātu, kādu visi gaidījām. Marians Pahars ir atstājis savu vietu Latvijas vēsturē un, kā jau katrā jomā, noteikti arī viņa darbā ir lietas, kuras mēs varam vērtēt pozitīvi," preses konferences ievadā izteicās Guntis Indriksons.

"Esmu LFF prezidents jau 21 gadu. Šajā laikā nekad neesmu uzstājies un iesaistījies diskusijās par treneriem ne tikai nacionālajai izlasei, bet arī U-21, U-19, U-17 izlasei. Jo es nekad pats neesmu bijis profesionāls futbolists vai treneris. Vienmēr esmu uzticējis šo jautājumu mūsu treneru korpusam, LFF treneru padomei, Latvijas Futbola treneru asociācijai. Arī šoreiz uzticējāmies viņu viedoklim un rekomendācijai, kas bija viennozīmīga - Aleksandrs Starkovs. Tas nenozīmē, ka netika izskatītas citas kandidatūras. Mēs izskatījām citas kandidatūras un šodien varēsim par tām izstāstīt arī sīkāk... Tomēr ar valdes balsojumu mēs esam izvēlējušies Aleksandru Starkovu," klātesošos medijus par galvenā trenera apstiprināšanas gaitu informēja LFF prezidents.

"Pirmkārt, esmu pateicīgs par uzticību LFF vadībai. Es atnācu, lai kopā ar jums, ar spēlētājiem un valstsvienību sasniegtu panākumus. Es zinu, ka tā ir liela atbildība un smags darbs. Galvenais uzdevums ir izveidot stipru komandu. Tad būs progress, rezultāti un uzvaras. Šodien valde apstiprināja manu kandidatūru. Tālāk būs mans nākamais solis - komandas sastāva un palīgu komplektēšanā," savā ievadrunā izteicās tikko apstiprinātais Latvijas izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs.

"Es neesmu atnācis uz šejieni, lai aizņemtu kāda vietu. Šeit ir nepieciešams gūt panākumus. Līdz ar panākumiem progresēs arī pati komanda un spēlētāji. Sportiskajā ziņā mūsu mērķi ir ļoti lieli. Esmu pārliecināts, ka man viss izdosies. Gribu piebilst, ka jebkurus vārdus un darbības no manas puses nevajadzētu salīdzināt ar iepriekšējā galvenā trenera Mariana Pahara rīcību. Uzskatu, ka Marians darbā ar nacionālo izlasi izdarīja daudz pareizas lietas. Viņš labi strādāja, un ar viņu joprojām esam labās attiecībās. Domāju, ka arī turpmāk mēs ar viņu regulāri tiksimies," sportiskos mērķus un attiecības ar iepriekšējo izlases galveno treneri iezīmēja A. Starkovs.

LFF ģenerālsekretārs J. Mežeckis informēja, ka Aleksandrs Starkovs ir arī gatavs turpināt savu iesākto darbu ar jaunajiem talantiem, proti, strādāt A. Starkova talantu programmā, kurā vienkopus uz kopīgiem treniņiem tiek aicināti talantīgākie futbolisti no dažādām Latvijas pilsētām un klubiem.

Uz jautājumu, kāpēc iepriekšējo gadu laikā treneris nav strādājis augstākajā līmenī, Aleksandrs Starkovs sākumā atbildēja ar retorisku pretjautājumu par to, kas tad ir uzskatāms par augstāko līmeni, bet tas izteicās sekojoši: “Man jau bija regulārs darbs. Iepriekšējos gados esmu strādājis ar pašmāju jaunajiem futbolistiem. Tajā brīdī manā karjerā tas bija pietiekoši. Es neesmu tas, kurš dod neizpildāmus solījumus. Taču esmu pārliecināts par saviem spēkiem. Kad man piedāvāja šo amatu, es par to labi padomāju... Biju pārliecināts par saviem spēkiem, tāpēc beigās arī piekritu."

Medijus interesēja arī jautājums par to, cik viegli vai grūti bija pieņemt šo lēmumu. Aleksandrs Starkovs atbildēja šādi: "Šis lēmums nebija grūts. Pēdējā laikā biju komandas iekšienē. Man ir labas attiecības ar treneriem un federācijas vadītājiem. Zināju kopējo atmosfēru, kurā dodos. Protams, es saprotu, ka šī ir liela atbildība un smags darbs. Mana dzīve tagad ļoti mainīsies, es to lieliski apzinos. Es atgriežos izlasē jau otro reizi, iepriekš tas jau notika 2007. gadā. Tobrīd izlase arī nebija labākajā noskaņojumā. Vienmēr galvenā trenera nomaiņa ir grūta situācija. Un vienmēr to ir vieglāk pārvarēt, ja ir vienotība starp komandu, treneriem, federācijas vadību, līdzjutējiem un medijiem. Ar lielu paveikto darbu parādīsies arī šī savstarpējā vienotība. Atcerēsimies, ka 2010. gada FIFA Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā mēs finišējām trešajā vietā un pretendējām uz izslēgšanas spēlēm. Liekas, ka tas jau bija ļoti sen. Tomēr, ja strādā daudz un pareizā virzienā, tad to ir iespējams atkārtot un tas nav tik tālu."

Atbildot uz jautājumu, vai situācija šobrīd ir grūtāka nekā 2007. gadā, Aleksandrs Starkovs atbildēja: "Treneru nomaiņa allaž ir grūta. Jebkurā gadījumā esmu optimists. Jātic labajam! Arī Marians Pahars darīja ļoti daudz labu lietu. Apstākļu sakritība, vairāki zaudējumi noveda pie tā, ka spēlētāji pazaudēja iekšējo pārliecību. Nevajadzētu vainot tikai Marianu. Plašākam salīdzinājumam un analīzei šeit man būtu nepieciešams lielāks laiks... Katrā komandā kā jebkurā ģimenē nepieciešams, lai iekšējās lietas paliktu tās iekšienē. Tad šī komanda arī labi funkcionēs. Ne vienmēr visam jānāk gaismā."

"Esmu pieradis, ka treneru štābs un spēlētāji strādā kā vienota komanda un tās locekļi ir līdzatbildīgi par rezultātu gan veiksmīgās, gan sliktās spēlēs. Laikā kopš Marians Pahars atkāpās, esmu ar viņu ticies un - kā vienmēr - atklāti runājis. Šo situāciju viņš paredzēja, par to mediji var pavaicāt viņam pašam. Viņš ir lietas kursā par notiekošo. Domāju, ka viņam nav palicis apvainojums uz mani vai pārējiem," atbildot uz žurnālista jautājumu par līdzatbildību ar iepriekšējiem Latvijas izlases rezultātiem, izteicās A. Starkovs.

“Runājot par sākumsastāva izvēli konkrētajam mačam, treneris neizvēlās tikai pēc spēlētāju vārda un uzvārda. Svarīgi ir tas, kādā kondīcijā ir attiecīgais futbolists konkrētajā brīdī. Nereti tiek plānots viens sastāvs, bet tad futbolists gūst traumu klubā, un vairs nav gatavs spēlēt. Jautājums ir nevis par spēlētāja spējām kopumā, bet par viņa gatavību konkrētajā mirklī. Tāpēc šodien prognozēt sastāvu uz mēnesi vai diviem uz priekšu ir ļoti grūti. Protams, vienmēr ir pieejams paplašināts kandidātu saraksts. Strādājot kopā ar Marianu Paharu, nereti saskārāmies ar situāciju, ka plānotais kandidātu saraksts un nometnē esošais spēlētāju sastāvs atšķiras par kādiem 20 procentiem,” Latvijas izlases galvenais treneris preses konferences laikā argumentēja, kāpēc viņš nevēlas nosaukt konkrētu sākumsastāvu, kādu viņš gribētu redzēt nacionālajā futbola izlasē šodien.

“Kandidātu sastāva veidošanā es cenšos pieturēties pie veselā saprāta. Ir spēlētāji, kas vienmēr būs gatavi spēlēt. Kopumā mums ir septiņi futbolisti, kas Latvijas nacionālajā izlasē aizvadījuši 100 un vairāk spēles. Piemēram, sarunā ar Gruzijas Futbola federācijas prezidentu Levanu Kobiašvili viņš nevarēja saprast, kā Vitālijs Astafjevs varēja nospēlēt 167 spēles valstsvienībā. Jo tas nozīmē, ka futbolistam vienmēr ir jāspēlē. Es viņam arī stāstīju, ka mums ar to problēmu nebija, jo savulaik bijām izveidojuši šādus spēlētājus. Tam, protams, ir savi plusi un mīnusi. Tomēr uzskatu, ka sastāva stabilitātei nav arī pēdējā nozīme sekmīga rezultāta sasniegšanā,” ar savu sastāva komplektēšanas pieeju dalās Aleksandrs Starkovs.

“Manuprāt, Latvijas nacionālajā izlasē vienmēr ir jāspēlē pašmāju labākajiem futbolistiem, kas pēc sava līmeņa ir pelnījuši šeit būt. Vienlaikus arī ņemot vērā pašreizējo situāciju turnīra tabulā, jādomā arī par nākamo ciklu. Tuvākajās spēlēs šajā kvalifikācijas ciklā mums primāri jādomā par stipras komandas izveidi. Komandā jāspēlē spēcīgākajiem futbolistiem, bet vienlaikus mums būs jāpieslēdz arī jaunie spēlētāji,” piebilst Aleksandrs Starkovs.  

Preses konferences laikā Aleksandrs Starkovs arī apsolīja turpmāk ar medijiem vairāk komunicēt arī latviešu valodā, vienlaikus arī piebilstot, ka futbola izlases panākumi apvieno iedzīvotājus un līdzjutējus neskatoties uz to, kādā valodā tie runā.

“Apsolu, ka nākotnē ar medijiem sarunāšos tādā valodā, kādā tiks uzdots jautājums. Atceros, kad mēs iekļuvām 2004. gada UEFA Eiropas čempionāta finālturnīrā, toreiz priecājās pilnīgi visi. Mans galvenais uzdevums kā speciālistam ir darīt visu, lai atkārotu šo panākumu vai vismaz būt tuvu tam. Šodien situācija arī mainās. Strādājot ar pašmāju jaunajiem puišiem, saprotu, ka vide, kurā cilvēks atrodas, ir ļoti svarīga viņa attīstībā. Mūs apvieno futbola valoda. Vienlaikus es pilnībā pievienojos tai līnijai, kādu attiecībā uz darba valodas jautājumu Latvijas izlasē šodien pauda LFF prezidents Guntis Indriksons," izteicās A. Starkovs.


Attēlā - Jānis Mežeckis, Aleksandrs Starkovs un Guntis Indriksons preses konferences laikā (19.04.2017.)

Latvijas Futbola federācija