Latvijas telpu futbola izlases galvenais treneris Artūrs Šketovs intervijā LFF.lv stāsta par aizvadīto komandas gatavošanās periodu treniņnometnē Moldovā, kā arī ieskicē mūsu izlases plānu 2018. gada UEFA Eiropas telpu futbola čempionāta pamatturnīra spēlēs pret Portugāli, Rumāniju un Somiju. Intervija ierakstīta pēc valstsvienības pirmsspēles treniņa Rumānijas pilsētā Kalarasi.

INTERVIJA AR ARTŪRU ŠKETOVU

  • Kādi ir galvenie secinājumi pēc nometnes Moldovā?

Moldovā mēs pilnībā izpildījām savu plānu. Pozitīvi, ka arī pārbaudes spēlē mums izdevās pārspēt Moldovu. Šajā mačā visiem spēlētājiem, izņemot vārtsargu Kasparu Žurovu, tika dota iespēja sevi apliecināt. Mums neklājās viegli. Lai arī atradāmies vadībā ar rezultātu 3:1, tomēr sasprindzinājums pie mūsu vārtiem bija liels. Beigu beigās gribējām uzvarēt šo maču. Moldovas izlase mača gaitā pārgāja uz spēli piecatā pret četriem, tādēļ rezerves vārtsargam šādā brīdī būtu grūti iesaistīties spēlēs. Mēs nolēmām Kasparu pieturēt rezervē, bet ar Aigara Bondara izvēli nekļūdījāmies.

  • Aigars Bondars arī šajā spēlē apliecināja savu meistarību un augsto līmeni, piekritīsiet?

Viņš nospēlēja tā, kā mēs no viņa gaidām un tā, kā viņš var. Jebkurā sporta spēļu komandā vārtsargam ir liela nozīme. Ja vārtsargs neglābs, tad komandai būs grūti. Šajā spēlē mēs neslikti nospēlējām aizsardzībā. Bumba vairākas reizes trāpīja pa vārtu konstrukciju, iespējams, tamdēļ mums arī kaut kur paveicās, taču tas notika pēc Aigara Bondara sekmīgās individuālās spēles vārtos.

  • Vai nometnes laikā izdevās izvairīties no traumām?

Protams, šīs nometnes laikā neiztikām bez dažādām mikrotraumām. Pie tā esam jau pieraduši. Šobrīd jau esam atbraukuši uz Rumāniju, mums priekšā spēle pret Portugāli. Ir nelielas problēmiņas veselības ziņā ar Dmitriju Jakovļevu, taču mēs visi ceram, ka viņš izveseļosies un būs gatavs spēlei.

  • Moldovā nometnes laikā vienu treniņu aizvadījām uz teraflex (gumijas) seguma, taču beigās tika nolemts atgriezties uz parketa. Cik liela nozīme būs seguma faktoram šajā turnīrā?

Pēc pieredzes zinām, ka turnīra rīkotājs reglamenta ietvaros var izvēlēties zāli un segumu, uz kura spēlēt. Mēs ne pirmo reizi spēlēsim uz šāda seguma. Arī iepriekšējo reizi pamatturnīrā Nīderlandē un 2011. gadā Ungārijā, kur līdz šim bija mūsu sekmīgākais starts pamatturnīrā, spēlējām uz šāda seguma. Tāpēc mums jau ir pieredze. Protams, tam ir sava specifika. Katram segumam jāmāk adaptēties un jāņem vērā tā īpašības.

Moldovā vienu treniņu tiešām aizvadījām uz teraflex seguma, taču tas izrādījās cietāks, nekā sākotnēji cerēts. Ņemot vērā mūsu futbolistu traumu risku un jau esošās mikrotraumas, nolēmām lieki neriskēt un atgriezāmies trenēties uz parketa, kas turklāt arī nebija īpaši ātrs. Tādējādi no diviem ļaunumiem izvēlējāmies mazāko, un turpinājām gatavoties uz spēles ziņā ‘lēna parketa’ seguma.

Ierodoties šeit, Rumānijā, esam jau aizvadījuši treniņu turnīra spēļu norises vietā. Šeit ir tāds tipisks teraflex segums ar stipru saķeri, kas ļauj komandām vieglāk spēlēt aizsardzībā, taču veidot momentus uzbrukumā uz šāda seguma allaž ir grūtāk. Ņemot arī šo faktoru vērā, mēs būvēsim savu spēles taktiku.

  • Vai, Jūsuprāt, Rumānijas izlase apzināti izvēlējās rīkot turnīru šāda seguma zālē, ņemot vērā pretiniekus, pret ko viņiem šeit jāspēlē?

Man grūti šobrīd teikt, kā šim segumam šeit spēs adaptēties katra komanda. Taču, ņemot vērā, ka šajā zālē iepriekš jau ir notikušas pamatturnīra spēles, kurās piedalījās arī Portugāle, neizslēdzu, ka rumāņi tādējādi arī akcentē uzmanību uz to, kā neitralizēt portugāļus, sagādājot viņiem maksimāli neparocīgu segumu un pašiem cerēt uz izkļūšanu no apakšgrupas kā pirmajai komandai. Tomēr šoreiz turnīrā spēlē vēl arī Latvija un Somija, iespējams, šajā ziņā laukuma saimnieki uz mums īpaši neorientējas.

  • Mūsu pirmā spēle ir pret individuāli tehnisku komandu Portugāli. Ko vēl varat pateikt par šo pretinieku? Kādas ir šīs komandas stiprās kvalitātes?

Portugāle ir viena no Eiropas un pasaules top komandām. Allaž cīnās par augstākajām vietām. Domāju, ka viņiem nesagādātu grūtības izveidot vairākas šāda līmeņa izlases, jo iekšējais spēlētāju resurss ir liels. Turklāt šīs komandas sastāvā ir šobrīd pasaules labākais spēlētājs Rikardinju, kurš individuāli ir ļoti spēcīgs. Plus šajā komandā ir arī citi top spēlētāji, piemēram, Žao Matošs, Pedro Karijs un arī vairāki jaunie spēlētāji, kas spēlē vadošajās Portugāles un Spānijas līgās.

Analizējot šo komandu, es vairāk orientējos uz viņu pārbaudes spēļu analīzi pret mūsu līmenim tuvāku Polijas izlasi 2016. gada novembrī, kurā, neskatoties uz zaudējumu 1:4, poļiem spēles laikā bija arī vairākas iespējas gūt vārtus. Ņemot vērā, ka mūsu pieredzējušajiem spēlētājiem jau ir pieredze spēlēs pret augstākā līmeņa pretiniekiem, viņiem jāved aiz sevis jaunie puiši, kam šādas pieredzes šobrīd trūkst. Attiecīgi visi kopā centīsimies parādīt savus trumpjus spēlē pret Portugāli.

  • Kā jāspēlē pret Portugāles izlases līderiem?

Viņu līderis ir Rikardinju. Daudzi treneri pasaulē centušies atrast pretargumentus viņa spēlei, taču šobrīd es vismaz neesmu redzējis, vai kādam tas būtu reāli izdevies. Ja šis spēlētājs ir labā spēles kondīcijā, tad iepriekšējās spēlēs mēs visi esam redzējuši, kādus šedevrus jeb gūtos vārtus viņš ir spējīgs radīt.

Skaidrs, ka spēlē pret šādu pretinieku mūsu komandai jācenšas nepiekāpties spēlē viens pret vienu, jābūt vienmēr partneru atbalstam laukumā. Rikardinju vājo vietu ir maz, bet neizslēdzu, ka šis segums varētu nospēlēt savu lomu viņa spēlē. Tāpat Portugālei ir arī daudzi citi augstas klases spēlētāji. Jebkurā gadījumā mēs nedrīkstam no viņiem nobīties, mums būs jācenšas parādīt savu labāko spēli un likt pretim savus pretargumentus. Mums ir pietiekoši ātra un mobila komanda. Centīsimies likt portugāļiem pretim mūsu argumentus un sasniegt pozitīvu rezultātu!

  • Cik nozīmīga no turnīra stratēģiskā viedokļa ir pirmā spēle pret Portugāli? Vai uzvara par katru cenu būs Latvijas izlases mērķis arī šajā spēlē?

Es personīgi domāju, ka, nonākot pamatturnīrā, būtu muļķīgi plānot turnīra stratēģiju no tā aspekta, ka pret spēcīgu pretinieku varbūt nelikt laukumā spēcīgāko sastāvu, pietaupot spēkus turpmākajām spēlēm. Viennozīmīgi neatbalstu šādu pieeju. Ja mēs vēlamies iekļūt finālturnīrā, tad mums jau šodien ir jāspēlē uz rezultātu jebkurā spēlē, tai skaitā, arī pret Eiropas top līmeņa komandām. Esam iepriekš spēlējuši gan ar Krieviju, gan Spāniju. Jā, varbūt punktus kvalifikācijas spēlēs vēl neesam ņēmuši, taču šādā mini turnīrā arī kopējai gūto un zaudēto vārtu starpībai gala rezultātā var būt ļoti izšķiroša loma.

Pat, ja mēs teorētiski, pasvītrošu – teorētiski, nenoskaņotos uz spēli ar Portugāli, kur ir garantija, ka mēs uzvarēsim Rumāniju un Somiju? Tāpēc Latvijas izlasē šādās kategorijās domāt, manuprāt, ir nepareizi. Vēlreiz atkārtošos, ka katrā spēlē ir jāiet laukumā un jācīnās par katru bumbu katrā epizodē līdz galam, tostarp, arī par iespējami labāku vārtu starpību, kas var tādējādi ietekmēt komandu vietu sadalījumu kopvērtējumā. Turklāt šajā turnīrā mums jāņem vērā, ka teorētiski arī trešā vieta apakšgrupā var nokļūt tālāk.

  • Kas mums vēl trūkst līdz tam, lai spēlētu līdzvērtīgi pret šādām komandām?

Ja runājam globāli, tad, salīdzinājumā ar to pašu Spānijas izlasi, mums visiem kopā Latvijas telpu futbola saimniecībā vēl tāls ceļš ejams. Šī komanda vienkopus ar Krieviju, Itāliju ir krietni priekšā pārējiem. Mums, Latvijā, šobrīd tikai sāk parādīties telpu futbola skolas, mums nav pilnībā profesionālu pašmāju spēlētāju. Bet šādā līmenī mēs spēlējam pret telpu futbola profesionāļiem. Tādas komandas ir gan Portugālei, gan Rumānijai.

  • Kā vērtējama mūsu komandas fiziskā gatavība pirms šī turnīra, ņemot vērā, ka sastāvā iekļauti vairāki jaunie spēlētāji?

Uz šo jautājumu atbildes sniegs tikai pašas spēles. Salīdzinot ar Latvijas čempionātu, šeit ir pavisam cits pretestības līmenis, citi ātrumi utt. Uz papīra, jā, mums ir jauni un ambiciozi spēlētāji, tomēr visas atbildes sniegs spēles.

  • Ņemot vērā, ka pamatturnīra spēles tiks translētas arī Latvijā, noslēgumā gribētos izdzirdēt Jūsu novēlējumu savai komandai un līdzjutējiem pirms turnīra sākuma!

Mūsu līdzjutējiem gribētu novēlēt, lai viņi tik tiešām pārdzīvo par mūsu komandu, jo mums sastāvā ir daudz jaunu un mazāk pieredzējuši spēlētāju. Vairāku gadu garumā mēs nokļūstam pamatturnīrā, kur saskaramies ar cita līmeņa pretestību. Noteikti, ka mūsu puišiem šajā ziņā vienlaikus krājas arī pieredze. Mūsu līdzjutējiem ir adekvāti jāsaprot, ka šeit mēs spēlējam pret Eiropas vadošajām komandām, profesionāliem spēlētājiem.

Tomēr es ticu, ka mums kādu reizi beidzot ir jāizšauj! Arī veiksmei ir jāstāv blakus pēc tik daudziem gadiem, ko esam ieguldījuši šajā darbā, lai regulāri būtu šeit, pamatturnīrā. Atgādināšu, ka esam vienīgā komanda, kas iekļūst pamatturnīrā jau sesto reizi pēc kārtas no priekšsacīkšu turnīra. Pamatturnīrā jau esam septīto reizi.

Katrā atsevišķā spēlē rezultāts sākumā būs 0:0. Mēs centīsimies meklēt savas iespējas aizķerties un arī uzvarēt. Mums visiem kopā jāmāk aizķerties aiz labvēlīga rezultāta. Taču, lai rezultāts beigās būtu pozitīvs, ir nepieciešams, lai vienkopus sakristu vairāki labvēlīgi faktori – mūsu vārtsargam jāglābj, katram spēlētājam jānospēlē savā augstākajā līmenī, nedrīkst patraucēt tiesnesis, un ne mazsvarīgs faktors – arī fortūnai jābūt labvēlīgai mums!


Latvijas Futbola federācija