Latvijas U-19 jauniešu futbola izlases galvenais treneris Aleksandrs Basovs intervijā Latvijas Futbola federācijai (LFF) vērtē komandas sniegumu aizvadītajā Federācijas kausa izcīņā Rīgā, kurā mūsu puiši četru komandu konkurencē ieņēma ceturto vietu.

"Šis bija ļoti spēcīgs turnīrs, kurā spēlēja stipras komandas. Pēc V. A. Granatkina turnīra mums šeit jau principā bija jauna komanda, jo bija pieaicināti vairāki futbolisti no ārzemju klubiem. Protams, tādējādi primāri mums turnīrā bija jāveido jauns kolektīvs. Turnīra ietvaros visas spēles bija sarežģītas, taču pēc spēles kvalitātes visneveiksmīgākā izrādījās cīņa pret Norvēģiju. Turpinājumā pret Maķedoniju un Ukrainu spēlējām pakāpeniski jau labāk un labāk. Diemžēl pirms turnīra sākuma mums bija maz laika pastrādāt kopā. Mūsu rīcībā bija tikai trīs dienas. Protams, gribētos kādu dienu vēl vairāk pastrādāt ar puišiem. No Maķedonijas spēles otrā puslaika es sapratu, kurš no puišiem šodien ir un kurš nav gatavs spēlēt šādā līmenī. Pusē turnīra mūsu sniegums bija vājš, otrajā pusē jau rādījām kvalitatīvāku futbolu. Komandā ir perspektīvi futbolisti. Taču viņiem visiem jāzina, ka tā ir izlase un tā katram no mums ir liela atbildība. Ja nebūs pašatdeve, ātra domāšana, bumbas atņemšana un agresīvs futbols uzbrukumā, mums būs grūti spēlēt pret stipriem pretiniekiem," uzsver Aleksandrs Basovs.

"Pret Norvēģiju mēs mazliet zaudējām individuāli kā aizsardzībā, tā arī uzbrukumā. Tika pieļautas individuālas kļūdas. Šādā spēlē katra kļūda mums maksāja zaudētos vārtus. Pretinieks parādīja Eiropas augsta līmeņa spēli. Vairums mūsu futbolistu nāk no 1. līgas, attiecīgi domāju, ka arī šis moments atstāja zināmu iespaidu uz komandas kopējo sniegumu, jo viņi nebija aizvadījuši nevienu oficiālu spēli Latvijas čempionāta ietvaros. Teikšu tā, šajā turnīrā mēs parādījām "pavasarīgu" futbolu. Domāju, ka turpmākajā sezonā mūsu sniegums uzlabosies," spēlētāju parādīto sniegumu raksturo galvenais treneris.

Pēc turnīra beigām Aleksandrs Basovs arī motivēja spēlētājus domāt par savu individuālo izaugsmi. "Pēc šī turnīra mums nevajadzētu vainot individuāli spēlētājus. Taču katram no viņiem vajadzētu strādāt treniņos pašam vēl vairāk. Protams, ka individuālais darbs ir primārais, pēc tam mums jāveido arī komanda. Šobrīd U-19 izlasē veidojas jauns kolektīvs, kas praktiski divus gadus nav spēlējuši kopā kopš sava iepriekšējā kvalifikācijas cikla U-17 vecumā. Šajā turnīrā mūsu komandas pamatkodolu veidoja V. A. Granatkina turnīrā spēlējušie deviņi futbolisti. Pārējie bija jauni spēlētāji. Katram no viņiem ir sava spēles filosofija. Arī tas ietekmēja komandas kopējo sniegumu laukumā."

"Ja runājam par momentu realizāciju, šajā turnīrā mēs ļoti vāji nospēlējām uzbrukumā. Nebijām pietiekoši agresīvi, zaudējām spēlē viens pret vienu. Šoreiz pretinieku aizsargi bija labāki par mūsu uzbrucējiem. Nākamais turnīrs mums ir Baltijas kausa izcīņa. Domāju, ka tur mums jau būtu jānospēlē daudz labāk. Pēc Baltijas kausa sekos draudzības spēles, bet novembrī mēs spēlēsim Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā. Rezumējot parādīto sniegumu Federācijas kausa izcīņā, uzskatu, ka bijām pazaudējuši balansu uzbrukumā un aizsardzībā. Domāju, ka turpmāk viss būs kārtībā. Katrs spēlētājs analizēs savu spēli. Arī mēs, treneru štābs, izdarīsim attiecīgos secinājumus," optimistiski uz komandas kopējo un spēlētāju individuālo izaugsmi šogad skatās komandas galvenais treneris.

"Neskatoties uz to, ka šajā komandā ir vairāki puiši, kas jau šodien pārstāv pazīstamus ārzemju klubus, uzskatu, ka šie futbolisti var spēlēt vēl labāk, neskatoties, ka trīs no viņiem ir par vienu gadu jaunāki. Spēlēšana Latvijas izlasē, pirmkārt, ir atbildība, tāpēc obligāti jābūt pašatdevei. Ja nebūs atbildība un pašatdeve, nebūs rezultāta," futbolistus ar intervijas starpniecību uzrunā treneris.

Attiecībā uz pārējām komandām šajā turnīrā, intervijas noslēgumā Aleksandrs Basovs izteicās sekojoši: "Pret mums Ukrainas izlasei bija ļoti grūta spēle. Šajā mačā nebija daudz momentu, tāpēc godīgākais rezultāts, manuprāt, būtu neizšķirts, taču zaudējām 0:1. Turnīrā kopumā man visvairāk simpatizēja Norvēģijas izlase, vadoties pēc spēles kvalitātes un spēlētāju pašatdeves aspektiem".

"Rezumējot visu, ļoti pozitīvi vērtēju, ka pie mums Rīgā notiek šāda līmeņa turnīrs un spēlētājiem ir iespējas iegūt šāda līmeņa starptautisko pieredzi. Esmu pārliecināts, tas noteikti sekmēs jauno futbolistu turpmāko izaugsmi. Cerams, nākotnē izdosies ne tikai saglabāt šo turnīru, bet arī palielināt pārstāvēto komandu skaitu," piebilst treneris.


Latvijas Futbola federācija