Piektdien, 3. februārī, Latvijas Futbola federācijas (LFF) telpās notika SynotTip Virslīgas čempionāta klubiem veltītais medicīnas seminārs, kurā ar lekcijām uzstājās BioSport vadītāja, nutriciologs Anželika Kuzņecova un rūdīšanās skolas pārstāvis Māris Žunda. Lekciju klātienē apmeklēja pārstāvji no FK Jelgava, FK Ventspils, FK Metta/Latvijas Universitāte un Riga FC, kā arī vairāki Latvijas futbola izlašu medicīnas štāba darbinieki.

 Semināra foto galerija

Kā LFF.lv informēja LFF Sporta medicīnas un pētniecības nodaļas vadītājs Artūrs Ivuškāns, semināra laikā tā dalībnieki uzdeva arī sev interesējušos jautājumus, kā arī iesaistījās diskusijās par aktuālajiem jautājumiem sportistu aprūpē mūsdienās. 

Lekciju saturs

  • Anželika Kuzņecova (nutriciologs, BioSport vadītāja)

1. Latenta hipoglikēmija futbolistiem. Efektīva hipoglikēmijas profilakse un novēršana. Jaunas paaudzes ogļhidrātu kompozīcijas un to pielietošana. Hipertonisks, izotonisks un hipotonisks dzēriens treniņiem un sacensībām pielietošanas likumi.
2. Latents dzelzs deficīts un zemas atjaunošanas problēma sportistiem. latentas anēmijas un hipoksijas noteikšanas un korekcijas efektīvas metodes.
3. Futbolista asins analīzes, kam obligāti jāpievērš uzmanība? Kāpēc sportistu asins ainu normas ļoti atšķiras no parasto cilvēku normām?

  • Māris Žunda (rūdīšanās skolas pārstāvis)

Lekcija par elpošanu, aukstumu un prāta spējām, par pamatu izmantojot Wim Hof metodi, iedziļinoties katrā elementā atsevišķi. Elementi kā tādi ir zināmi sportā, bet vai tie tiek efektīvi izmantoti? Lekcija par dabīgu veidu, kā simulēt augstkalnes apstākļus, dzīvojot Latvijā, ar elpošanas tehniku, iedziļinoties fizioloģiskajos procesos, kas notiek ķermenī. Par dabīgu veidu, kā uzlabot fizioloģiskos un mentālos ķermeņa rādītājus, gan fiziskas slodzes laikā, gan atjaunojoties un kā integrēt to esošajā treniņa programmā.


Latvijas Futbola federācija