Šonedēļ Latvijā ar apmācību kursu valstī pirmoreiz ieviestajā "A-UEFA Elite Youth" licences treneru apmācības programmā viesojās FIFA instruktors no Šveices Dany Ryser, kurš sarunā ar Latvijas Futbola federācijas (LFF) mājaslapu pauž pārliecību, ka pašmāju futbola treneru izglītošanas sistēma pēdējos gados piedzīvo strauju progresu.

Dany Ryser karjeras laikā vadījis dažādu vecumu Šveices jauniešu izlases, bet 2009. gadā aizvedis savas valsts U-17 izlasi līdz uzvarai Pasaules kausa izcīņas turnīrā. "Šveices Futbola federācijā dažādos amatos esmu strādājis 18 gadu garumā. Esmu pārraudzījis gan nacionālo izlašu darbu, gan treneru izglītības segmentu, kā arī neilgu laiku biju federācijas tehniskais direktors. Ar lepnumu varu teikt, ka esmu bijis kā daļa no Šveices jaunatnes un elites futbola ilgā attīstības ceļa."

"Pievēršanās starptautiska treneru instruktora darbam bija loģisks un izaicinājumiem bagāts solis. Šajā darbā jūtos ļoti motivēts, jo man ir liela pieredze dažādajos jaunatnes futbola attīstības segmentos. Ar lielāko prieku nododu savas zināšanas citām valstīm, tāpēc arī šī Latvijā pavadītā nedēļa bija lieliska," skaidro šveiciešu speciālists.

Kā ziņots, "A-UEFA Elite Youth" treneru apmācības programma Latvijā ieviesta ar mērķi paaugstināt profesionālās iemaņas un kvalifikāciju tiem treneriem, kuri ikdienā strādā ar Latvijas jauniešu un reģionālajām futbola izlasēm, kā arī savos klubos pārrauga treniņu procesu jauniešiem vecumā no 15 līdz 19 gadiem. Apmācības novembrī tika ievadītas ar diviem stažēšanās braucieniem uz Vāciju un Angliju, kam decembrī seko pirmās divas nodarbību sesijas.

"Kopā ar Latvijas treneriem runājām par virkni jaunatnes futbola attīstības aspektiem, koncentrējoties gan uz uzsvariem, kādi nepieciešami darbā ar futbolistiem vecumā no 12 līdz 15 gadiem, gan uz atšķirībām, kādas redzam, strādājot ar puišiem vecumā no 16 līdz 21 gadam. Aplūkojām dažādus tehniskās un taktiskās sagatavošanas aspektus, kā arī pievērsāmies futbolistu psiholoģiskajai un fiziskajai izaugsmei. Latvijas treneri bija ļoti atvērti un komunikabli, kas mūsu nodarbības padarīja ārkārtīgi lietderīgas," ar Latvijā gūtajiem iespaidiem dalās FIFA instruktors. "Šī nedēļa man vēlreiz pierādīja, ka Latvijas futbola treneru izglītošanas sistēma pēdējos gados strauji progresē. Esmu guvis apstiprinājumu tam, ka ar šādu darba ētiku, kāda valda starp izglītoties kārajiem Latvijas futbola un it īpaši jaunatnes treneriem, Latvija var rēķināties ar veiksmīgu jaunatnes futbola attīstību arī nākotnē, kas noteikti atsauksies arī uz nacionālās izlases līmeņa augšanu."

"Latvijas treneriem novēlu smelties pieredzi un zināšanas šādās un līdzīgās izglītošanās programmās, vienlaikus saglabājot savu skatījumu un futbola filozofiju. Starp Latvijas un Šveices futbola domāšanu ir daudz kā līdzīga, ir saskatāma kopīga izpratne un idejas, taču būtiskākais ir katram pašam – gan personīgā, gan federācijas līmenī – izkopt savu domāšanu un prioritātes," piebilda Dany Ryser.

"A-UEFA ELITE YOUTH" PROGRAMMAS TRENERI/STUDENTI:

Raimonds Aleksandrovs, Aleksandrs Basovs, Dāvis Caune, Andrejs Gluščuks, Jānis Goba, Aleksandrs Jeļisejevs, Gatis Kalniņš, Dmitrijs Kohans, Romāns Kvačovs, Viktors Mazurs, Mihails Miholaps, Sergejs Podoļako, Andis Rozītis, Jānis Segliņš, Māris Smirnovs, Andrejs Vaškevičs, Viktors Vicehovskis, Boriss Vinogradovs, Arturs Zakreševskis, Vladimirs Žavoronkovs, Aleksandrs Žižmanovs


Latvijas Futbola federācija