Sestdien, 12. novembrī "Estadio Algarve" stadionā, Faru pilsētā Portugālē notika Latvijas nacionālās futbola izlases oficiālais pirmsspēles treniņš, bet vēl pirms tā sākuma uz žurnālistu jautājumiem par gaidāmo maču preses konferencē atbildēja valstsvienības galvenais treneris Marians Pahars un aizsargs Gints Freimanis.

 LATVIJAS UN PORTUGĀLES FUTBOLISTI GATAVOJAS SPĒLEI (12.11.2016.)

 Latvijas TV ziņu dienesta sižets pirms spēles starp Portugāli un Latviju (12.11.2016.)

PIRMSSPĒLES PRESES KONFERENCE

"Apturēt Portugāles izlasi nebūs vienkārši! Mums jāspēlē kompakti kā vienam veselumam - tas ir vienīgais veids, kā sekmīgi spēlēt pret viņiem. Portugāles izlases rindās esošos talantīgos un individuāli spēcīgos futbolistus ir grūti apturēt spēlē viens pret vienu. Mums jāfokusējas komandas kustībām laukumā, jāgatavojas kompaktai spēlei," uz vietējo žurnālistu pirmo jautājumu, kā Latvijas izlase plāno spēlēt pret Portugāli, atbildēja Latvijas izlases galvenais treneris Marians Pahars.

"Protams, šī būs svarīga spēle mums no turnīra tabulas viedokļa. Taču šobrīd nedomājam par rezultātu un tabulu, fokusējamies pašai spēlei. Mūsu komandai un puišiem šis ir liels notikums.

Spēlēt pret Eiropas čempioniem - tas allaž ir fantastiski! Es ceru un vēlos, lai mana komanda šajā mačā ne tikai aizsargājas, bet arī spēlē futbolu un veido kombinācijas.

Tā atkal ir riskanta lieta, jo var tikt veidotas brīvās zonas, kuras mājinieku komandas spēlētāji, piemēram, Nani un Krištiano Ronaldo izmantos, un mēs tiksim sodīti par to. Mums ir spēles plāns, strādājam pie tā. Ceru, ka rīt varēsim sekmīgi realizēt to!" galvenos uzdevumus turpina analizēt Marians Pahars, vienlaikus piebilstot, ka jebkādi gūtie punkti rīt būs pozitīvs rezultāts Latvijas izlasei.

"Piekrītu trenerim, ka neizšķirts mums būs ļoti pozitīvs rezultāts. Spēlēšana pret Krištianu Ronaldu personīgi man būs liels notikums. Viņu esmu redzējis iepriekš tikai televizora ekrānā un esmu priecīgs, ka varēšu ar viņu un pārējiem Portugāles izlases futbolistiem svētdien tikties laukumā," ar savām pirmajām emocijām dalās Latvijas izlases un FK “Jelgava” aizsargs Gints Freimanis.

Uz jautājumu par paveikto nometnē Lagušā, valstsvienības galvenais treneris izteicās sekojoši: "Mums bija ļoti laba nometne, aizvadījām labus treniņus. Daudz ko izdarījām. Kopumā noskaņojums ir labs. Visi spēlētāji gaida spēli. Visi grib sevi pārbaudīt visaugstākajā līmenī. Protams, būs grūti – ļoti grūti, jo analizējām pretinieku, un viņam nav vājās puses. Varbūt jebkura liela komanda var kaut ko atrast, taču salīdzināt ar mūsu komandu un mūsu kvalitāti pašlaik ir ļoti grūti.
 

Visās līnijās, visos aspektos šī ir "top" līmeņa komanda. Tas būs vēl interesantāk, jo visi mūsu futbolisti grib sevi pārbaudīt un grib spēlēt pret labākajiem. Eiropas čempioni – par ko vēl var domāt. Gaidām rītdienas spēli!"

Uz jautājumu, vai galvenā trenera karjerā šī būs īpaša spēle, Marians Pahars atbildēja šādi: "Izlases trenera lomā esmu šeit jau trīs gadus, un šajā laikā bija daudz lietas, ko nevaru aizmirst. Protams, šī būs īpaša spēle. Kad bijām kopā ar ģenerālmenedžeri Robertu Mežecki apakšgrupu turnīra izlozē, vēl nezinājām, ka spēlēsim pret Eiropas čempioniem. Kā puišiem, tā arī man tagad spēlēt pret čempioniem būs ļoti interesanti un īpaši. Godīgi sakot, pat "EURO 2016" finālā gribēju, lai uzvar Portugāle. Zinu šīs komandas treneri. Esam iepriekš jau ar viņu tikušies, kad viņš strādāja ar Grieķijas izlasi. Man patika viņa darbs, un arī tas, kāda ir komandas spēle. Tas, ko viņi izdarīja šovasar Francijā, tas bija apbrīnojami!"

"Izlases štābs izdarīja visu, lai mums nodrošinātu augstvērtīgus apstākļus pirms šīs spēles. Tālāk viss ir Dieva rokās. Mūsu himnā ir pirmie vārdi "Dievs svētī Latviju!", tāpēc es ceru, ka mums būs tās svētības. Pārējais ir Dieva rokās," emocionāli uz jautājumu par gaidāmās spēles nozīmi atbildēja Gints Freimanis, kura vietu valstsvienības sākumsastāvā mačā ar Portugāli sestdien preses konferencē apstiprināja arī Marians Pahars.

"Visi mūsu spēlētāji ir veseli. Visi gatavojas. Nav nekādas šaubas, nekādas traumas arī nometnes laikā nebija. Viss ļoti labi, viss kārtībā. Treniņnometne arī parādīja, ka visi ir ļoti labā formā, un mums ir daudz, par ko padomāt. Katrs grib spēlēt rīt. Diemžēl sākumsastāvā varu iekļaut tikai 11 spēlētājus. Gribu visiem dot šādu iespēju, bet laukumā dosies tie, kas, manuprāt, ir labāk gatavi," komandas gatavību un spēlētāju noskaņojumu raksturoja izlases galvenais treneris.

"Pirms divpadsmit gadiem spēli ar Portugāli skatījos no malas un priecājos... Šodien vēlreiz paskatījos šīs spēles labāko momentu apskatu. Es ļoti gribētu, lai mēs arī šo svētdien varētu doties laukumā ar tādu pašatdevi, cīņassparu, sportisko nekaunību un niknumu," par secinājumiem, vērojot abu komandu iepriekšējo savstarpējo spēli Rīgā 2004. gadā, medijiem dalījās Gints Freimanis.

Preses konferences laikā FK "Jelgava" kapteinim arī tika uzdots jautājums par mača galveno tiesnesi, kurš 2014. gadā spēlē pret Turciju mūsu izlases aizsargam parādīja otro dzelteno un tai sekojošo sarkano kartiņu. "Jā, es zinu, kas tiesās šo maču. Tiesnesis, kurš iedeva man sarkano kartiņu 2014. gadā. Bet tas mani tagad neietekmē...
 

Laiks ir gājis uz priekšu, man arī vairs nav 29 gadi - tagad man ir 31. Esmu kļuvis pieredzējis gan laukumā, gan arī galvā. Tāpēc tā nav problēma man," izteicās Gints Freimanis.

"Kurš ir otrs labākais pēc Ronaldo? Katrs spēlētājs Portugāles izlasē ir bīstams. Protams, viņiem ir Ronaldo, bet tālāk var nosaukt jebkuru citu spēlētāju... Viņi visi ir augsta līmeņa uzbrūkoša plāna spēlētāji. Nebūtu pareizi koncentrēties uz to, kā laukumā izskatīsies tikai Ronaldo. Tur ir daudzi futbolisti, kuri var būt līderi un vinnēt spēles.
 

Man kā trenerim šī ir viegla spēle, jo man nevajag papildus noskaņot savus spēlētājus. Man pat vajag viņus nedaudz nomierināt. Visi grib spēlēt, ir augsts adrenalīna līmenis. Rīt paskatīsimies, kā mums izdosies šī spēle."

Latvijas nacionālās futbola izlases jaunumiem no Portugāles sekojiet līdzi LFF.lv mājaslapā.


Latvijas Futbola federācija
no Faru, Portugālē